USKLADITI S ECB-om

ECB upozorava Sabor zbog izmjena Zakona o HNB-u

 Goran Mehkek / CROPIX

Radi izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) koji je u hitnoj saborskoj proceduri na adresu predsjednika Sabora Željka Reinera stiglo je pismo iz Europske centralne banke u kojemu se, navodno, upozorava kako se sve izmjene vezane uz HNB moraju uskladiti s njima.

Suština zakonskih izmjena koje su u proceduri je da Državni ured za reviziju jednom godišnje revidira financijska izvješća HNB-a, da se na Plenarnoj sjednici Sabora raspravlja o godišnjem izvješću HNB-a te da se mandati guvernera i viceguvernere ograničavaju na maksimalno dva.

Budući da je HNB po Ustavu neovisna institucija, a da se Hrvatska na njen neovisan status obavezala i pristupanjem u Europsku uniju, zakonskim izmjenama otvoreno je vrlo osjetljivo pitanje koje je izazvalo niz polemika. Prijedlog za izmjene Zakona nije, kao što je to uobičajeno, došao iz Vlade, nego je sastavljen i upućen u proceduru iz Sabora. Iza njega stoji 45 zastupnika. Izmjene su podržali su zastupnici Mosta, dio HDZ-ovih zastupnika, manjinski zastupnici te dio onih iz manjih stranaka. Nije ga podržao nitko iz SDP-a i HNS-a.

- Ovo je krajnje neozbiljno. Zakon o HNB-u ne možemo mijenjati bez konzultacija s Europskom centralnom bankom, a s njom treba kontaktirati država, a ne skupina zastupnika koja je pripremila izmjene. Znaju li oni uopće da smo prilikom ulaska u EU potpisali i preuzeli neke obaveze - kazao nam je jedan od HDZ-ovih zastupnika koji se protivi ovim izmjenama i napominje da su one ishitrene, štetne i nepripremljene.

- Inicijatori ne razumiju da bi trebalo još promijeniti i Zakon o državnoj reviziji i odlučiti o tome hoće li guverner HNB-a biti dužnosnik - kaže naš sugovornik, napominjući da ako nam je eurozona cilj, onda moramo poštivati direktive ECB-a. Naš je sugovornik na kraju kaže kako se bavimo trivijalnim stvarima, a da se u izmjene Zakona o HNB-u ide s ciljem da se zaobilaznim putem smijeni guvernera Borisa Vujčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15