RAZLOZI ZA REAKCIJU

EKONOMSKI STRUČNJACI 'Za spašavanje Ine državi je prekasno, za Agrokor još nije'

Agrokor proizvodi veliku društvenu korist i, padne li, može nanijeti veliku društvenu štetu, drži Lj. Jurčić
Damir Novotny
 Damir Krajač/CROPIX

Je li Mercator bila ključna pogreška za Agrokor i njegova vlasnika Ivicu Todorića? Kako da država riješi trenutačno dva najveća tereta hrvatskoga gospodarstva, Inu i Agrokor? Je li joj pametnije kupovati Inu ili spašavati Agrokor? Jedan dio poznavatelja tržišta će reći da Mercator nije bila greška, drugi, manji dio, da jest. No, zato je većina naklonjena spašavanju Agrokora, ali ne tako da država preuzima financijski rizik. Za Inu je, tvrde, možda prekasno, za Agrokor nije. I on, smatraju, mora biti prioritet.

Boris Teški, poslovni savjetnik i stručnjak za prehrambenu industriju, misli da kupnja Mercatora nije bila greška i vrlo je izričit i kad je u pitanju spašavanje Agrokora: “Kad se pogleda utjecaj Agrokora na BDP, odgovor je jasan”. Konzultant Željko Perić kupnju Mercatora ocjenjuje kao logičan poslovni potez, no ističe problem vrlo agresivne strategije financiranja dugom.

Ključna greška

To je, vjeruje, ključna greška koja je Agrokor u više navrata dovodila u složene situacije, ali dok je sustav bio manji i dug niži, lakše se nalazilo rješenje. Napominje da je Agrokor privatna kompanija koja je forsirala rast oslanjanjem na tuđi kapital, uvijek s minimumom vlastitog.

- To je legitimna, ali rizična strategija pa posljedice ne smije snositi nitko osim vlasnika kapitala. Agrokor ima dovoljno imovine i mogućnost da ponudi suvlasništvo investitorima koji bi bili voljni dati svježi novac i preuzeti suvlasničku poziciju u kompaniji. Država može samo dati snažnu poruku da želi da dobavljači i zaposlenici budu maksimalno zaštićeni. Može i aktivno pomagati u pregovorima s kreditorima, ali ne i preuzimati financijski rizik - jasan je Perić. Ekonomist Ljubo Jurčić uvjeren je da je kupnja Mercatora bila greška jer je riječ o niskoproduktivnoj djelatnosti i visokom transakcijskom trošku, no i on smatra da država na neki način treba spašavati Agrokor.

- Todorić je uložio punu imovinu u kupnju Mercatora, a prinos po imovini nije rastao proporcionalno tome - opaža Jurčić. Agrokor, ističe, proizvodi veliku društvenu korist i ako padne, može proizvesti veliku društvenu štetu. A to je onda predmet politike.

Razlozi za reakciju

I konzultant Damir Novotny misli da država može mnogo učiniti. No napominje da ne bi trebala trošiti svoj fiskalni kapacitet - ni na Inu ni na Agrokor.

- Država bi morala osigurati da te tvrtke ostanu vitalne, zapošljavaju te ostanu dio hrvatskog ekonomskog prostora. Agrokor je posebno važan jer zapošljava velik broj ljudi i povezan je s velikim brojem kooperanata i proizvođača. Stoga mu Vlada i političke elite moraju pomoći da se izvuče - drži Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:04