ŠTO JE POLICIJA OTKRILA U PRETRESIMA

EKSKLUZIVNO Klicin kum i jataci skrivali 50 kilograma tajnih policijskih dokumenata!

Osumnjičeni nisu iznijeli dokumente na uništenje u strahu da ih ne ulove
 CROPIX

Već prilikom otvaranja prve ladice u radnome stolu poduzetnika Igor Mlinara, u pretrazi njegova stana u nedjelju, operativcima policijskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK-a) osmjehnula se sreća na koju ipak nisu računali. Ladica je do vrha bila puna tajnih dokumenata policije .

Serija neopreznosti

Nakon dovršetka pretrage u stanovima Mlinara i Rudolfa Krpine policija je dvojici osumnjičenika oduzela nevjerojatnih pedesetak kilograma dokumenata o najtajnijim PNUSKOK-ovim operacijama protiv osoba koje je policija smatrala nositeljima organiziranoga kriminala u Hrvatskoj.

Riječ je, naravno, o dokumentima koje ni Mlinar niti Krpina nisu smjeli posjedovati, a upravo će pronalazak tih dokumenata, uz tajne snimke njihovih međusobnih razgovora, kao i razgovora s uhićenim policajcima Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem, biti ključni dokaz protiv njih u predstojećem postupku. Kod treće pretrage, a riječ je o stanu Vlade Rajića, policija ipak nije naišla na toliko neopreznosti i navodno nije nađeno puno. Vrsta dokumenata koja je pronađena također ukazuje da su Mlinar i Krpina od Svaline dobivali čak i tajnije dokumente nego što se u početku mislilio.

Znali od početka

Naime, Svalina je navodno snimljen kako na telefon diktira naloge istražnih sudaca za tajno slušanje telefonskih razgovora. S tom informacijom osobe koje bi USKOK potencijalno tajno nadzirao znale su za tzv. tajne mjere u samom njihovu začetku, pa bi svoje ponašanje mogle prilagoditi tako da ne budu snimljene kako rade bilo što inkriminirajuće. Na takvim se nalozima nalaze i točno navedeni brojevi mobitela na koje se nalog odnosi pa bi npr. vrlo jednostavnim promjenama telefonskoga broja i aparata izbjegli tajno snimanje. No, tek nakon pretrage i zapljene dokumenata otkrilo se da su Mlinar i Krpina, a navodno i Rajić, dobivali još sirovije dokumente od naloga za tajno snimanje, a riječ je o dokumentiranim analizama PNUSKOK-a, dakle dokumentima koji prethode bilo kakvom početku kriminalističkih izvida.

Sumnjive transakcije

Pronađene su tako analize osoba iz miljea organiziranoga kriminala, grafikoni međusobnih kontakata, mala operativna telekomunikacijska vještačenja koja se izrađuju kako bi se moglo uvjeriti sud da postoje osnove sumnje da se uopće odobri tajno prisluškivanje. Međutim, najveći dio pronađenog materijala odnosi se na gomile i gomile dokumenata Ureda za sprečavanje pranja novca.

Riječ je o posebnoj jedinici Ministarstva financija koje provodi nadzor nad svim sumnjivim novčanim transkacijama u državi, a preko svoga odjela za međunarodnu suradnju i izvan granica Hrvatske.

Upravo iz te činjenice može se zaključiti da je najveći dio istraga koje je Svalina navodno odao Mlinaru, Rajiću, Krpini, ali i drugim zainteresiranim osobama, bio iz sfere gospodarskog kriminaliteta. Pokazuje također da se dio osumnjičenika, nakon što su uhićeni Svalina i Drnić, zapravo jako uspaničio. To je vidljivo i iz njihovih telefonskih kontakata, ali i nevjerojatne činjenice da, prepostavljajući da i njih mogu uhititi, a znajući da će ih dokumentacija koju imaju u svojim domovima teško inkriminirati, ipak tu dokumentaciju nisu uništili.

Papiri stari pet godina

Po svemu sudeći, smatraju istražitelji, osumnjičenici su se jednostavno bojali iznijeti tu dokumentaciju iz kuće kako bi je negdje uništili bojeći se da će tom prilikom biti uhvaćeni.

S druge strane, ta dokumentacija, koju su očito skupljali godinama jer postoje dokumenti koji sežu iz akcija starih skoro pola desetljeća, bila je toliko obimna da je nisu mogli uništiti.

MUP-ov izvještaj: Policija nije počinila nepravilnosti

Kako neslužbeno doznajemo, MUP je završio izvještaj o slučaju izlisti, koji je u javnosti izazvao neviđenu buru. Prema našim informacijama, zaključak izvještaja koji bi se u ponedjeljak trebao naći pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je da MUP u ovome slučaju nije počinio nikakve nezakonitosti niti nepravilnosti, a što je nedavno zaključilo Vijeće odbora za nacionalnu sigurnost, nakon čega je njegov ravnatelj smijenjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:58