REAKCIJA NA PORUKU GRABAR-KITAROVIĆ

EKSKLUZIVNO: KRSTIČEVIĆ PREDSJEDNICI: Znam što sam prije čuo. Nema tu emocija, ja sam reagirao po instinktu ratnog zapovjednika. Ne diram nikoga

 
 CROPIX

Treba mi vremena da se odmorim i onda ću donijeti odluku - poručio je ministar obrane Damir Krstičević nakon burnog tjedna i najavio da u petak poslijepodne odlazi s obitelji u “svoju Dalmaciju”. “Bit ću u stalnom kontaktu s premijerom.”

Tako i dalje nema raspleta nakon iznenadne najave ostavke ministra Krstičevića, koja je uslijedila nakon izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska mogla izaći na teren ranije radi gašenja požara oko Splita. U intervjuu za Dnevnik HTV-a Grabar-Kitarović je rekla da razumije emotivnu reakciju Damira Krstičevića, ali da ne dopušta da se izvrću njezine riječi.

“Apsolutno ne mogu razumjeti izvrtanje mojih riječi. Rekla sam da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i Oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama dosad, i stojim i dalje ću stajati uz hrvatske Oružane snage.”

Različiti temperamenti

Predsjednica je najavila da će se čuti s premijerom, s kojim posljednjih dana nije bila u kontaktu.

“Nazvat ću ga, on je vani na terenu, a ja sam imala niz sastanaka. Evidentno je da u nekim pitanjima drukčije razmišljamo, i to je sasvim normalno. Uostalom kad je riječ o nas dvoje, rekla bih da postoji razlika u temperamentu. Međutim, ono što nam je zajedničko, to je svjetonazor, zajednička briga za dobrobit i boljitak Hrvatske, za bolju Hrvatsku u kojoj će život sviju građana biti bolji i kvalitetniji.”

Odmah nakon što je HTV emitirao izvatke iz predsjedničina intervjua, razgovarali smo s generalom Krstičevićem koji je bio u Pakoštanima. Kaže, “nisam još čuo što je rečeno u intervjuu na televiziji, ali znam što sam prije čuo i kao vojnik sam reagirao. Ne dam na vojsku, jer je vojska sjajno odradila posao. Nema tu emocija, reagirao sam instinktivno kao ratni zapovjednik”.

General Krstičević kaže da su sve njegove reakcije u posljednje vrijeme bile rezultat vojničkog instinkta.

“Znam što sam čuo, a imam obavezu čuvati Hrvatsku vojsku. Znam da smo pravovremenu apsolutno sve napravili, bio sam na terenu i pravovremeno sam reagirao, donosio odluke. Sudjelovao sam u svemu tome i znam što sam čuo.” Krstičević nam je rekao da nema dilema.

“Ne diram nikoga, svakome dajem da radi svoj posao, ali ne može ni mene nitko dirati. Slažem se da mogu pogriješiti, vojska može pogriješiti, ali u ovoj situaciji niti sam ja pogriješio, niti je vojska pogriješila.”

General nam je rekao da je i u svojoj vojničkoj karijeri donosio važne odluke upravo na osnovi vojničkog instinkta.

- Mogao sam dalje imati vojničku karijeru, ali sam s kolegama generalima potpisao pismo. Zbog nekih vrijednosti žrtvovao sam svoju karijeru - rekao nam je Krstičević i dodao da je i kao ministar “čvrst i jasan”. Dodao je da želi pošten odnos i ponovio ono što je rekao za Slobodnu Dalmaciju, da mu ne treba moć, nego okvir za rad.

Odgovornost

- I političari imaju odgovornost za izgovorenu riječ, a posebno prema vojsci - rekao nam je Damir Krstičević.

S premijerom Plenković ministar obrane u petak je bio na otvorenju vojarne 126. brigade HV-a u Sinju, gdje je istaknuta važnost vojske u očuvanju teritorijalnog integriteta države, te u pomaganju u elementarnim nesrećama, kao što je bio požar u Splitu.

Zahvala pilotima

U Zemuniku se premijer u društvu Krstičevića i načelnika GS-a generala Mirka Šundova susreo s pripadnicima zračnih snaga, Protupožarnih namjenski organiziranih snaga koje sudjeluju u gašenju požara, i iskazao im poštovanje i zahvalnost za angažman tijekom posljednjeg požara.

- Došao sam vam reći hvala za sve što radite. Vaša požrtvovnost vidljiva je svaki dan. Ta požrtvovnost i angažiranost odražavaju domoljublje hrvatskih pilota i vojnika. I na tome vam se zahvaljujem - kazao je Plenković. Bilo je riječi i o nabavi borbenih aviona. Plenković je izrazio nadu da će prvi iz eskadrile doći do 2020., kad će Hrvatska preuzeti predsjedanje EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:19