AKT OD ŽIVOTNOG INTERESA

EKSKLUZIVNO: NAJTRAŽENIJI DOKUMENT U DRŽAVI Jutarnji u posjedu Standstill sporazuma: Evo što su točno bankari potpisali s Todorićem

Jutarnji list u posjedu je strogo povjerljive izvršne verzije trenutačno najzanimljivijeg papira u Hrvatskoj; radi se o tzv. standstill sporazumu između grupe Agrokorovih kreditora i samog Agrokora kao dužnika. To je pravni akt od životnog interesa ne samo za Agrokorove vjerovnike iz financijskog sektora, već i za sve dobavljače te zaposlenike najveće hrvatske kompanije.

Valja naglasiti da zapravo ne bi trebalo biti prevelikog pozitivnog uzbuđenja oko tog sporazuma koji je potpisan 1. travnja, ali, naravno, ne bi ga trebalo niti tretirati kao prvoaprilsku šalu. Riječ je o dokumentu izuzetne važnosti u kojem je grupa kreditora ipak izrazila spremnost da oživi Agrokorovu likvidnost sa 300 milijuna eura svježeg novca, međutim, sporazum nije definirao tko će točno i kada osigurati te milijune.

Uostalom, moglo bi se reći da se zapravo ne radi o pravom standstill sporazumu, a to je vidljivo već iz samog imena akta koji je naslovljen “Short Term Standstill” ili kratkoročni standstill; potpisan je na rok od tri mjeseca i počeo je teći od trenutka potpisivanja. Inače, cijeli akt napisan je u obliku pisma te se u svojem tekstu i na samog sebe sporazum referira kao na pismo (letter), te već i zbog toga po mnogočemu kratkoročni standstill više ima obilježja pisma namjere nego, poslovno-pravno gledano, ugovora o restrukturiranju.

Kao temeljni ciljevi tog kratkoročnog aranžmana dužnika i kreditora navedeni su: 1) osiguranje kontinuiteta operacija Grupe (Agrokora i njegovih podružnica), 2) očuvanja vrijednosti Grupe, 3) osiguravanja stabilnije baze za fleksibilnije pregovore u vezi restrukturiranja Grupe te 4) adresiranje trenutačnih potreba za likvidnošću Grupe kroz kratkoročni financijski aranžman od spomenutih 300 milijuna eura.

Pojednostavljeno prepričavanje tog ugovora na sedam stranica i pisanog vrlo teškim pravnim jezikom svelo bi se na sljedeći zaključak: poanta cijele priče je što prije osigurati likvidnost kako ne bi došlo do kolapsa te osigurati vrijeme kako bi se tek dogovorilo pravo financijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje. Radi se o privremenom i djelomičnom rješenju.

Cijeli dokument pročitajte u galeriji:

Opišimo zanimljivije detalje.

Točka 3 predviđa sedmodnevni period od početka važenja ugovora u kojem se kreditori obvezuju da neće pokretati procedure za kakve bi bile ovlašteni u slučaju defaulta (bankrota) dužnika. Nadalje, predviđeno je automatsko produljenje kratkoročnog standstilla za sedam sljedećih dana ako dva poslovna dana prije ugovorenog roka trajanja drugačije ne odluče kreditori koji drže najmanje 50 posto potraživanja među potpisnicima ugovora ili ako potpisnici prekrše ugovor, dođe li eksproprijacije imovine dužnika ili pak velikih promjena u regulativi RH te u slučaju dogovaranja, osiguranja ili naplate potraživanja višeg od 100 tisuća eura od Agrokora.

Jednako tako, ugovor će se raskinuti ako jedan od potpisnika pokrene neku prisilnu akciju (enforcement action) protiv drugih potpisnika ili Agrokora ili, pak, ako se pokrene pravna procedura koju pokreće nacionalna jurisdikcija u slučaju insolventnosti dužnika, odnosno Agrokora.

Pojašnjenje svih ostalih detalja ugovora Jutarnji list donosi u tiskanom izdanju u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:03