NEMA VLADE IDUĆI TJEDAN

EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI: PANENIĆ NAJAVLJUJE NOVI ZAPLET? 'Plenković može postati premijer tek kada Sabor izglasa pet Mostovih zakona'

Mostov uvjet za formiranje vlasti su zakonske izmjene koje resorna ministarstva, kaže Tomislav Panenić, mogu već sada početi pripremati
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Most će do kraja procesa formiranja nove vlasti biti dosljedan i za Vladu neće glasati sve dok se ne usvoje njihova jamstva, doznaje Jutarnji list.

Iako su se u medijima pojavile spekulacije o tome da bi se Vlada mogla potvrditi već 14. listopada, za kada je predsjednica Republike sazvala prvu sjednicu Sabora, to neće biti slučaj, kažu nam u Mostu.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji više neće sjediti u Vladi jer je resor gospodarstva pripao HDZ-u, nego se kao saborski zastupnik vraća na Markov trg, potvrdio nam je jučer namjere Mosta da ne glasaju za Vladu dok se ne usvoji njihovih pet od sedam jamstava.

- U ponedjeljak će Andrej Plenković postati mandatar i onda ima rok od 30 dana za sastavljanja i potvrđivanje Vlade. Naš uvjet za formiranje Vlade bilo je usvajanje tih jamstava. Zakonski prijedlozi, dakle, moraju biti izglasani prije potvrđivanja Vlade - kaže Panenić.

Počinje procedura

Prema njegovu mišljenju, resorna ministarstva mogu od idućeg ponedjeljka početi pripremati zakonske prijedloge, neki su već vjerojatno i pripremljeni, a neki od njih, ako budu gotovi na vrijeme, mogu u saborsku proceduru već idući petak, što je jučer najavio i budući predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov u izjavi za N1. Mostu je dosta važno bilo to da dobiju mjesto predsjednika Sabora, ne samo jer će moći utjecati na dnevni red, već i zato da sve poluge vlasti ne budu u rukama HDZ-a, a tu se misli na premijersko mjesto i predsjednicu Republike.

Kazne za zastupnike

- U roku od dva tjedna svi ti dokumenti se mogu pripremiti i nema razloga da Vlada ne bude potvrđena u ustavnom roku od 30 dana. Rok imamo i mislim da ćemo time pokazati i neku veću efikasnost - kaže Panenić.

Hrvatski sabor tako bi do 9. studenoga, kada istječi prvi rok za sastavljanje Vlade, trebao usvojiti izmjene Ovršnog zakona, koje idu u tom smjeru da se jedina nekretnina za stanovanje ne može ovršiti, tu su i izmjene izbornog zakonodavstva kojima se želi omogućiti da birači mogu preferencijalno zaokružiti tri kandidata na listi, zatim Most želi da se na listama na lokalnoj i nacionalnoj razini ne mogu kandidirati osobe koje imaju pravomoćne presude, kažnjavat će se i saborski zastupnici koji ne dolaze na saborske sjednice, a u proceduru će ići i izmjena Zakona o HNB-u na način da Državna revizija ima uvid u poslovanje centralne banke. Petrov tu napominje da nema govora o promjeni monetarne politike. Dva jamstva koja će se prolongirati su proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na moru i smanjenje pretplate za HRT.

S uvrštenjem ovih točaka na dnevni red Sabora ne bi trebalo biti problema jer će šef zakonodavnog tijela u prve dvije godine biti Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković.

Umjesto Petrova, kako smo jučer pisali, u Vladi će kao potpredsjednik sjediti ili Ivan Kovačić, sadašnji gradonačelnik Omiša koji bi trebao postati i novi ministar uprave, ili Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova. No, treba napomenuti da o tome odluka nije donesena na Nacionalnom vijeću Mosta. Naime, u stranci još nisu sigurni koje bi rješenje bilo najbolje. S jedne strane, Dubravka Jurlina Alibegović pokazala se kao dosta dobra ministrica sa željom da reformira upravu i lokalnu samoupravu i ona bi svakako željela nastaviti raditi taj posao. S druge strane, ona kao nezavisna stručnjakinja nema neku veću političku težinu da bi ujedno bila i potpredsjednica Vlade, zbog čega se razmišlja da dužnost ministra uprave i potpredsjednika preuzme Ivan Kovačić, ali postoji i rješenje da ipak prvi do Plenkovića bude i Vlaho Orepić. Tih troje kandidata zapravo će biti prijedlog o kojem će se glasati na Nacionalnom vijeću.

Snažna vertikala

U Mostu nisu htjeli potvrditi niti demantirati da je riječ o tim ljudima. Panenić nam je samo rekao da su to ostala otvorena pitanja, da se razgovara o više imena i da će Most odluku donijeti idući tjedan na Nacionalnom vijeću.

Tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović kaže pak da se odluke donose na stranačkim tijelima i da će javnost na vrijeme biti upoznata.

- Mogu reći da u tom resoru ima puno posla. Pokrenuto je niz aktivnosti koje bi trebale rezultirati efikasnijim ustrojem javne uprave i boljim i kvalitetnijim uslugama za građane i poduzetnike. Posla još ima i svakako bih ga nastavila raditi - kaže D. Jurlina Alibegović te dodaje da detalje vezane uz budući ustroj Vlade ne zna, ali da je ideja da ministar uprave bude i potpredsjednik dobra i ima smisla kako bi se provele sve nužne reforme i promjene u sustavu uprave.

Kada je riječ o Mostovim ministrima, gotovo je sigurno da će Vlaho Orepić i dalje držati unutarnje poslove, Ante Šprlje pravosuđe, a Slaven Dobrović zaštitu okoliša i energetiku. Kada je riječ o ovom novom ministarstvu, ono će imati posebnu upravu za energetiku, a u Mostu očekuju da će imati i cijelu vertikalu državnih tvrtki i agencija koje su vezane uz taj resor, poput Ine, HEP-a, Janafa...

- Logično je da je resorni ministar odgovoran za tvrtke u svom resoru jer on će biti ujedno predsjednik skupština tih društava, a na njegov prijedlog se prema DUUDI-ju upućuju imena članova nadzornih odbora, dok će se uprave birati javnim natječajem. Već je sada definirano kako funkcionira vertikala pa o tome nismo posebno ni razgovarali s HDZ-om - kaže Panenić.

Most će u ponedjeljak dati svojih 15 potpisa za Plenkovića. Uz njihove zastupnike, tu je još i bivši zastupnik Živog zida Hrvoje Runtić, no Petrov jučer nije htio otkriti tko je 15. zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:46