PROSVJED ZA REFORMU

Emil Tedeschi, Ivan Đikić, Igor Štagljar, Gabi Novak... Zašto ćemo u srijedu biti na prosvjedu

Sukob i ostavka ekspertne skupine za kurikularnu reformu izazvali su snažnu reakciju javnosti čije bi najveće očitovanje trebao biti sutrašnji veliki prosvjed
Emil Tedeschi, Gabi Novak, Ivan Đikić, Snježana Tribuson
 EPH

Obrazovanje kao prioritet neovisan o aktualnoj politici cilj je koji je, sudeći prema najavama za sutrašnji prosvjed, uspio ujediniti najrazličitije društvene skupine u Hrvatskoj. Podršku prosvjedu, koji baš na Međunarodni dan roditelja organizira Inicijativa Hrvatska može bolje, dale su 204 udruge različitog područja djelovanja, videofilmiće potpore snimaju istaknuti pjevači i glumci poput Mile Kekina i Nine Violić, prosvjed se, osim na glavnom zagrebačkom trgu, organizira u još desetak hrvatskih gradova te u hrvatskim zajednicama u Londonu, Berlinu, Bruxellesu, Budimpešti, Parizu, pa čak i Šangaju, a dolazak najavljuju tisuće građana.

Javnu podršku prosvjedu daju stručnjaci, akademici, najistaknutiji znanstvenici te poduzetnici.

- Ići ću sutra na prosvjed jer kao građanin i roditelj čije je dvoje djece cjelokupno svoje dosadašnje obrazovanje steklo u hrvatskim školama smatram da situacija s provedbom obrazovne reforme nije dobra - rekao je za Jutarnji list Emil Tedeschi, jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. Kako su istaknuli organizatori prosvjeda, prosvjed neće i ne smije biti politički obojen, baš kao što takve “boje” ne smiju imati ni obrazovanje ni reforma. Pokušaj zaustavljanja kurikularne reforme koja se priprema dvije godine i ostavke vodstva radne skupine na čelu s dr. Borisom Jokićem bili su okidač koji je doveo do prosvjeda.

- Hrvatska više nema vremena čekati glede reforma u školstvu. Hrvatskoj napokon treba netko s petljom da nakon 25 godina filozofiranja i odgađanja reformi konačno prizna da nismo u stanju smisliti valjanu reformu jer su nam uplitanje ideologije, religije i politike ispred budućnosti novih generacija. Hrvatska može i mora bolje i zbog toga dajem potpunu podršku kurikularnoj reformi - rekao nam je jučer prof. Igor Štagljar sa Sveučilišta Toronto. Trenutno sudjeluje na znanstvenoj konferenciji u Cavtatu, a planira se pridružiti sutrašnjem prosvjedu u Dubrovniku. Na prosvjed stižu i članovi školskih sindikata, kao i nastavničkih udruga, no najbrojnije su udruge roditelja te onih koji svakodnevno rade s djecom i mladima kojima - zbog socijalnog ili zdravstvenog okruženja - treba više skrbi od uobičajene.

Udruge podržale skup

- Ovu reformu, koja se radila sustavno, kvalitetno i počiva na bazi, odnosno nastavnicima, pratimo od samog početka i daje nam nadu da će sva naša djeca dobiti obrazovanje kakvo zaslužuju - kaže Lidija Bonašić-Krešić, izvršna koordinatorica rada Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Put u život. Reforma, ističe, sadržava poseban okvir za djecu s teškoćama, od kojeg roditelji neće odustati, i to će pokazati na sutrašnjem prosvjedu. Prosvjed podržavaju i udruge koje na prvi pogled s obrazovanjem nemaju nikakve veze - poput Sindikata biciklista, Udruge za promicanje tradicijske glazbe Čipkice, udruge dijabetičara ili oboljelih od multiple skleroze. Međutim, svi su oni, kažu, roditelji, svi znaju kakve škole im pohađaju djeca i svi znaju da ih treba - mijenjati.

- Preko međunarodnih projekata u proteklih nekoliko godina jako puno radimo sa stručnjacima iz Europe. Jedna od stvari koju svaki put ponovno uviđamo jest da se naš školski sustav hitno treba mijenjati.

SVE INFORMACIJE O PROSVJEDU MOŽETE NAĆI OVDJE

Rezultat rada struke

Treba uvoditi nove odnose, razvijati kritičko mišljenje, nuditi nove načina učenja - kaže Iva Jovović, predsjednica Udruge Let, koja se bavi prevencijom ovisnosti i spolno prenosivih bolesti.

- Predloženi kurikulum prevenciji daje veliki značaj. Strah nas je da bi, sa zaustavljanjem reforme, mladi ostali bez potrebnih znanja - kaže Jovović.

Ovaj je kurikulum, nastavlja prof. Ivan Đikić, jedan od naših najuspješnijih znanstvenika zaposlen na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, nastao kao rezultat rada ljudi iz struke i te ljude treba pustiti da u miru rade svoj posao bez uplitanja politike i političkog pritiska.

- Zato sam potpisao podršku nastavku rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u hrvatskom obrazovnom sustavu - kaže prof. Đikić.

I poduzetnik Tedeschi ističe da podržava dosadašnjeg voditelja cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića i ostale stručnjake koji su sudjelovali u njezinoj provedbi.

Neutemeljeni napadi

- Napadaju Jokića i njegov tim za nešto za što u srži uopće nisu zaduženi. Pitanje sadržaja kurikuluma, hoće li se predavati Marulić ili hoće li biti više fizike ili matematike, uopće nije ono za što je odgovoran Jokić. To je pitanje koje će proći javnu raspravu i stručnu recenziju. Jokićev ekspertni tim s tim nema ništa - on je taj koji je postavio sustav i koji taj sustav menadžerira. U suštini nisam čuo ni jedan argument zašto on nije dobar za vođenje projekta koji je u startu osmislio - kaže Tedeschi. Ekspertna skupina, dodaje, nije odstupila zato što nije bila spremna uvažiti drukčije mišljenje.

- Cijela reforma bila je zamišljena kao iznimno pluralistična, sa sudjelovanjem svih koji su za to imali želje, bez obzira na ideološko, političko ili drugo opredjeljenje. Bizarno je zato da se sada stotine primjedbi koje su u tom procesu stigle navode kao nekakav Jokićev krimen, a zapravo je to najveća snaga procesa koji je omogućio svima da sudjeluju u reformi. Oni koji se sada nabacuju blatom nemaju ni želju informirati se o tome kako je postavljen sustav. To osuđujem i zato ću biti na Trgu bana Jelačića - poručio je Tedeschi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:29