KADROVSKI SKANDAL

Fimi-Mediji 3 puta preplatila banket, a sad će nadzirati trošenje novca EU

 Luka Gerlanc / CROPIX

ZAGREB - U sjeni nekih kadrovskih imenovanja u novoj Vladi gotovo potpuno neprimijećeno ostalo je jedno imenovanje. Na sjednici održanoj 23. veljače ove godine, naime, Vlada je potvrdila Mariju Tufekčić, ravnateljicu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije (SAFU), kao ovlaštenu osobu za upravljanje pretpristupnom pomoći (IPA) za čak četiri područja iako je 24. rujna 2008. za čak 79.603,31 kunu preplatila Fimi-Mediji svečanost otvaranja radova na pruzi Vinkovci - Tovarnik - državna granica.

Kontrola trošenja novca

Kao ravnateljica SAFU bit će nadležna za upravljanje IPA pretpristupnom pomoći u područjima - tranzicija i jačanje institucija, regionalni razvoj - promet, zaštita okoliša i regionalna konkurentnost. Agencija je inače osnovana na zahtjev Bruxellesa radi kontrole trošenja novca iz fondova EU.

Marija Tufekčić ispitivana je tijekom istrage afere Fimi-Media, kao i njezin suprug Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, pomorstva i veza. On je u Ministarstvu bio zadužen za poslovanje s Fimi-Medijom, a za preplaćeni promotivni kratki film “Prometna renesansa”, zbog kojeg je također ispitivan, tvrdi da je doznao tek kad je bio gotov i kad je stigao račun. Bio je samo na jednom sastanku u vezi s filmom na kojem su bili Nevenka Jurak i ministar Božidar Kalmeta kad se razgovaralo o plaćanju računa za taj uradak. O svečanosti otvaranja radova na pruzi Željko Tufekčić USKOK-u je rekao:

“Nazvala me moja supruga Marija i predložila da izvidim bi li se Ministarstvo i HŽ mogli uključiti u organizaciju tog otvaranja. Detaljnije ja o tome ne bih govorio, to će vam bolje pojasniti Marija Tufekčić. Pitao sam i ministra Kalmetu da li je suglasan, a pitao sam i predsjednika Uprave HŽ Infrastruktura Mijata Katušića i svi su se s time suglasili. Kad mi je Marija Tufekčić predložila da Ministarstvo sudjeluje u organizaciji svečanosti, nisam znao da će u tome sudjelovati Fimi-Media. Nakon toga je došla njihova ponuda”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:14