SNJEŽNO LUDILO U SPLITU>U SUBOTU NOVIH 30CM!

FOTO Hrvatsku okovalo snježno nevrijeme, najteže u Dalmaciji. Pročitajte savjete Ministarstva zdravlja!

Val hladnoće zahvatio je cijelu zemlju, a najteže je u Dalmaciji. Otkazano je više od 25 autobusnih linija iz Zagreba, od čega najviše prema Dalmaciji, a one koje prometuju kasne između trideset minuta i dva sata
 Tom Dubravec/Vladimir Dugandžić/CROPIX

>> NOVO << 22:01- Kako javlja DHMZ, u većini krajeva Hrvatske u subotu će vladati još gore vremenske prilike. Sutra će biti oblačno sa snijegom, vrlo hladno i vjetrovito. Očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača, u unutrašnjosti većinom od 10 do 30 cm. Na južnom Jadranu i kiša, ponegdje i obilnija. Vjetar umjeren i vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni, na većem dijelu Jadrana jaka i olujna, mjestimice na udare orkanska bura, a na južnom Jadranu u početku jugo. Temperatura zraka uglavnom -14 do -8, a na većem dijelu Jadrana od -5 do 3 °C, na krajnjem jugu do 10 stupnjeva.

21:45 Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) danas je zbog ekstremno niskih temperatura, snježnih nanosa, leda na prometnicama te olujnog nevremena u većini županija preporučila čelnicima jedinica lokalne samouprave da usklade djelovanje nadležnih službi u nepovoljnim zimskim uvjetima, kao i uvođenje pripravnosti svih operativnih snaga zaštite i spašavanja u skladu s razvojem situacije na terenu. Više pročitajte na stranicama DUZS-a

HAK javlja kako je promet autocestama prema Splitu i Rijeci i dalje u prekidu. Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i sjevernom Jadranu i obrnuto. Zbog snježnog nevremena upozoravaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće da odgode putovanje. Izvješće o stanju na cestama pročitajte OVDJE

20:32 Ukupan broj žrtava uslijed novog vala hladnoće u Europi bliži se 250. Broj mrtvih od hladnoće u Ukrajini je danas dosegnuo 101, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za izvanredna stanja. Više od 1200 Ukrajinaca završilo je u bolnici zbog pothlađenosti i promrzlina, prenose agencije. Više pročitajte OVDJE

18:25 - Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da prate vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature, navodi se u priopćenju i upozorava kako su za pothlađivanje posebno opasne situacije kada niske temperature prati vjetar i snijeg. Preporuke Ministarstva zdravlja pročitajte OVDJE

17:20 - Cijela će Dalmacija biti okovana snijegom i ledom još tjedan dana jer se sniježni pokrivač zbog niskih temperatura neće tako lako otopiti. Najavljuje to Rade Popadić iz Udruge Crometeo, napominjući kako je, baš po prognozama, prava mećava sa ciklonom Gaborom pogodila cijelu Dalmaciju. Opširnije OVDJE

15:53 - U samo nekoliko sati fotografija čuvenog majstora zanata Toma Dubravca postala je viralni hit na Facebooku, najpopularnijoj društvenoj mreži u Hrvatskoj.

Kadar u kojem mlada skijašica u punoj skijaškoj opremi stoji nasred splitskih Bačvica a iza nje, na debelom minusu, igrač picigina skače u more, prikupila je tisuće 'lajkova' i našla se na brojnim profilima.

A sve je počelo bez velikog planiranja, objašnjava Tom, inače fotograf Cropixa.

- Kao da se cijeli Split danas nadmeće tko će napraviti veću ludoriju. Djeca se sanjkaju na vrećama za smeće, hodaju po gradu u skijama, grudaju se na Rivi. Mnogi nose fotoaparate kako bi imali uspomenu na dan kada je u Splitu pao snijeg - objašnjava Tom. I dok su mnogi fotografirali Rivu i ludorije koje su se tamo odvijale, njemu vrag nije dao mira pa se uputio na Baće, da vidi ima li i tamo išta zanimljivoga.

Iskusan nos ga je odveo na pravo mjesto, ravno do Mirjane Bučan Čagalj, koja je u skijaškoj opremi s društvom došla na najpopularniju splitsku plažu. I ona je htjela snimiti fotografiju za pamćenje.

Dubravec nije časio časa i bacio se na posao.

- Piciginaš je Julio Žuvela, koji ga sa svojom ekipom svaki dan u podne igra na Bačvicama. Isto su napravili i danas, bez obzira na snijeg - govori Tom.

Obučen samo u kupaće, Žuvela se bacao po plićaku kao da je sredina kolovoza. Trik je, objašnjava Tom, zapravo jednostavan. Temperatura mora je iznosila samo desetak stupnjeva, jedna od najnižih zabilježenih, ali opet mnogo ugodnijih od temperature zraka koja je bila u debelom minusu. Nije ni čudo da se Žuvela, kada je već odlučio igrati picigin po ovakvom vremenu, takvom silinom bacao u more.

A fotografija? Za to je, objašnjava Tom, zaslužno iskusno oko i mrva sreće.

15:58 HRT javlja kako snijeg pada u Splitu, Trogiru, Šibeniku, Metkoviću, na Braču, Hvaru i Visu, a na Šolti ga ima oko 30 cm. Na području Imotskog zapusi snijega visoki su do dva metra. Olujna bura potpuno je zaustavila brodski promet na sjevernom Jadranu. Na krčkome mostu izmjereni su udari jači od 150 km/h. Iako su sve glavne prometnice očišćene, promet teče otežano. Otkazano je više od 25 autobusnih linija iz Zagreba, od čega najviše prema Dalmaciji, a one koje prometuju kasne između trideset minuta i dva sata.

Izvješće Hrvatskog autokluba, koji je izdao posebno upozorenje vozačima, o stanju na cestama pročitajte OVDJE

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:31 - Splitska policija isključuje automobile bez zimske opreme iz prometa. Nekoliko automobila je i zapelo, no, većih gužvi nema. Ralica je u punom pogonu. Mnoge trgovine ne rade, kao i kafići, piše Slobodna Dalmacija.

Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Splita, kazao je za Radio Dalmaciju da preporuča svakome, tko ne mora – a ne mora onaj tko nije smrtni slučaj, da ne izlazi izvan kuće.

Ujedno, otkazana su ročišta na sudu, kao i ispiti na fakultetima sastavnicima Sveučilišta u Splitu.

U raznim kvartovima Splita građani se skijaju po cesti - dok nema policije. Ujedno se nadaju da ralica neće proći, javlja Radio Dalmacija s Kacunara.

>> NOVO << 12:18 Jadrolinijin trajekt „Bartol Kašić“, prilikom pristajanja na vez 28 u Gradskoj luci Split, jutros u 6.30 sati zbog jakog i olujnog vjetra naslonio se na nezaštićeni dio obale, te je na desnoj strani došlo do udubljenja oplate oko 3-4 metra i 1 metar iznad vodene linije.

Na brodu, koji je plovio na redovnoj liniji Rogač-Split, bilo je četiri putnika i nije bilo vozila. Nitko nije ozlijeđen niti nema prodora mora.

Na brodu očevid obavljaju inspektori Lučke kapetanije Split i inspektor Hrvatskog registra brodova koji će utvrditi stanje broda. Po prvom nalazu, brod nema veća oštećenja te će najvjerojatnije i dalje ploviti na navedenoj liniji, priopćila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

-----------------

Snijeg otežava promet u gotovo cijeloj zemlji. Zimski su uvjeti proglašeni u Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostali moraju imati zimsku opremu, javlja Hrvatski autoklub.

U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i sjevernom Jadranu i obrnuto. Zbog snježnog nevremena upozoravamo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće da odgode putovanje.

Zbog bure za sav je promet zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica i Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D8).

Samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala od Bakra do Senja (D8), Paški most i državne ceste: D54 Maslenica-Zaton Obrovački i D25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Prva snježna mećava koja se sručila na Split u petak ujutro nije odavno viđena u gradu pod Marjanom, a uz jak snijeg s orkanskom burom temperatura se spustila na minus 4, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svemu je kriva sredozemna ciklona Gabor koja je cijeloj Dalmaciji donijela pravu mećavu, niske tempereture, a s njom i brojne nevolje jer je od ranih jutarnjih sati Split u potpunom kolapsu.

Petar Vuletić, šef Zimske službe u Županijskim cestama kaže kako su od 2 sata ujutro njihova vozila na ulicama, posipaju ceste solju i sipinom no zbog siline snijega i prave mećave sa sniježnim zapusima ceste je nemoguće očistiti.

- U posljednjih pedeset godina Split nije imao ovakvo nevrijeme, a nastavi li snijeg padati ovakvom snagom, vrlo blizu smo povijesnog rekorda u meteorologiji - rekao je Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

– Vrtići, škole, kao i institucije imaju opravdanje od gradonačelnika zbog neradnog dana. No, institucije nužne za funkcioniranje su aktivne, rekao je Jure Šundov zapovjednik Stožera za spašavanje za Radio Dalmaciju, dodavši da poziva ljude da ostanu u kućama.

Ujedno, Promet nije pustio autobuse u promet zbog teških okolnosti. Unatoč lošim uvjetima, policija nije zabilježila niti jednu nezgodu.

Zagreb se također probudio pod snijegom, ali to je samo uvod u sniježno nevrijeme koje se očekuje ovog vikenda. Sljeme je u jutarnjim satima zabilježilo -16 stupnjeva, a u središtu grada bilo je -9 stupnjeva Celzijevih.

Najniža tempertura jutros je zabilježena na Zavižanu, čak -21 stupanj Celzijevih. Jutros su Delnice bile najhladniji grad sa zabilježenih -14, te Udbina sa -13 Celzijevaca.

Metković u kolapsu: U školama nema nastave

Metković je u petak u kolapsu. Zbog novog snijega koji je padao u petak ujutro odgođena je nastava u osnovnim i srednjim školama. Na tlu je i do pola metra snijega pa je iznimno otežano kretanje gradskim ulicama.

Prema odluci HAK-a na snazi u zimski uvijeti pa se vozila bez lanaca i zimskih guma isključuju iz prometa.

Ako je vjerovati prognostičkim kartama, snijega će biti i u dane vikenda a najcrnje prognoze govore o temperaturi i do -9 u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:38