SLAVNI AVION

FOTO: KULTNI ZRAKOPLOV PUT OKO SVIJETA POČEO U HRVATSKOJ Breitling DC-3 uz pratnju MIG-ova Hrvatske vojske spektakularno sletio u Zagreb

 Promo

Danas je na u Zračnu luku Zagreb uz pratnju MIG-ova Hrvatske vojske sletio kultni zrakoplov Breitling Douglas DC-3 kojem je Zagreb prva postaja na putu oko svijeta povodom proslave 77. rođendana.

Svoje dojmove i iskustva predstavnicima medija danas je na druženju u Hotelu Esplanade podijelila posada Breitlinga DC – 3 u sastavu Francisco Agullo (kapetan i vlasnik), Gabriel Eveque (pilot), Thomas Hofmann (pilot) i Peter Kellner (CEO Breitling Austrija).

Sljedeća postaja nakon Zagreba u ovoj jedinstvenoj avanturi bit će Atena, i to u nedjelju. Druženje je i uveličao odlikovani vojni pukovnik Milivoj Boroša.

Promo

Od ožujka do rujna 2017. Breitling DC-3 sudjelovat će u velikoj turneji po svijetu u nekoliko faza. Prva postaja na njegovom putovanju je Zagreb, pa je avion koji je u filmu vozio i James Bond danas sletio u Zračnu luku Zagreb. Posada neće biti usamljena leteći od jednog do drugog kontinenta, jer će tijekom cijelog putovanja s njima biti ograničena edicija kronografa Navitimer od 500 komada.

Promo

Douglas DC-3 (Breitling je obnovio konkretni model pa nosi i njegovo ime) je propelerni zrakoplov s dvama motorima izumljen davne 1935. godine, a tijekom svojih ranih godina revolucionarizirao je putovanje zrakom. Pod nadimkom „Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji“ doživio je svojih pet minuta slave u lipnju 1944. godine prilikom operacije Overlord kojom je započeto oslobađanje zapadne Europe od nacista.

Promo

Sagrađeno je više od 16,000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svoje flote. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u voznom stanju, uključujući Breitling DC-3.

Promo

Zrakoplov koji je sletio u Zagreb, DC-3 HB-IRJ, predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama. Nakon što ga je obnovila grupa predanih entuzijasta, ovaj zrakoplov pod bojama Breitlinga sudjeluje u brojnim zračnim mitinzima.

Promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:00