DONACIJA SAD-A

FOTO: MOĆNI VOJNI HELIKOPTERI DOPREMLJENI U RH Isporučeno pet Kiowa Warriorsa

 MORH

U subotu u ranim jutarnjim satima na aerodrom Zemunik u Zadru sletio je vojni transportni zrakoplov C-5 Galaxy koji je dopremio 5 helikoptera Kiowa Warriors OH-58 D. Ukupno je dopremljeno oko 30 tona tereta.

Riječ je prvih pet od 16 helikoptera koje Sjedinjene Američke Države doniraju Hrvatskoj. Osim helikoptera Hrvatska vojska dobija rezervne dijelove te simulatore za obuku pilota. Helikopteri su dopremljeni rastavljeni u kontejnerima i sada će neko vrijeme trajati njihovo sklapanje. Preostalih 11 helikoptera u Hrvatsku će stići u u sljedećih godinu dana. Javna prezentacija prvih pet helikoptera očekuje se u prvoj polovici sljedećeg mjeseca.

Riječ je o lakim izviđačkim borbenim helikopterima zahvaljujući kojima će Hrvatska vojska postati dominantna po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz zraka, uvezivanju borbenih sustava. Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ-a i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. Odabrani su od strane djelatnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prošle godine u SAD-u.

Svi donirani helikopteri imaju između 100 i 600 sati naleta. Ministarstvo obrane će u sljedeće tri godine za troškove prijevoza PDV-a, obuke i ostale troškove u četiri godine platiti 96 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52