IZ CRKVE NEMAJU KOMENTARA

FOTO: RUGLO NA KSAVERU Propada investicija od 16,5 milijuna eura, vlaga uništila skupi oniks na zgradi HBK

Iz Crkve nemaju komentara, a za ovakvo stanje vjerojatno je kriv dobavljač materijala iz Torina, i to što je oniks pogrešno spajan sa staklom
 CROPIX

Pročelje zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, sagrađene prije samo četiri godine, nagriženo je i propalo. Poludragi kamen oniks postavljen u obliku ploča na glavnu fasadu izgleda flekavo, odnosno kao da ga je nagrizla vlaga. Gradnja cijele zgrade stajala je 16,5 milijuna eura, a upravo je oniks, kao skupocjeni materijal, tada izazvao najveće polemike. I sad je taj oniks propao.

- Nemam komentara - rekao je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK, čim smo nazvali.

Na inzistiranje da ipak možda od HBK pokuša dobiti odgovor, čuli smo opet isti odgovor.

Derutni izgled

Zgrada veličine 11.000 četvornih metara sagrađena je prema projektu arhitekta Nenada Fabijanića te je u kategoriji za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2011. bila nominirana za godišnje nagrade udruženja arhitekata. Ni arhitekt Fabijanić jučer nije želio komentirati što se dogodilo s pročeljem. I uputio nas na glasnogovornika HBK.

Foto: Dragan Matić / Cropix

Ipak, neslužbeno saznajemo da je do sadašnjeg stanja došlo vjerojatno krivnjom talijanskog dobavljača materijala iz Torina, što je dovelo i do lošeg izvođenja radova. Naime, pročelje HBK obloženo je staklom na koje je postavljen sloj oniksa od četiri milimetra. I spajanje stakla i oniksa navodno je pogrešno izvedeno, što je razlog sadašnjeg derutnog izgleda. S obzirom na to da je “tehnološka greška” proizašla negdje između dobavljača - izvođača, vjerojatno je da će oni pokriti i nastale troškove obnove, a ne Crkva.

- Čekalo se da prođe zima te će uskoro početi obnova pročelja - saznajemo iz crkvenih krugova.

Međutim, ostaje nepoznato hoće li pročelje dobiti nove oniks ploče koje će se kvalitetnije postaviti ili će prednji dio nad ulazom možda dobiti neki drugi materijal. Na pročelju na pojedinim mjestima sada nedostaje i po čitava ploča.

Foto: Dragan Matić / Cropix

Nadzor gradnje

Zanimljivo je da su neki članci već 2011. najavljivali da se oniks postavlja nestručno i da neće izdržati dugo! Te se godine Capital ing, privatna tvrtka bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koja je obavljala nadzor gradnje nove zgrade Biskupske konferencije, povukla iz tog posla zbog odstupanja od arhitektonskog projekta.

Oniks za pročelje uvezla je tvrtka KFK, inače s odličnim referencama, kao što je gradnja Muzeja arhitekture i dizajna u New Yorku i DC tornja u Beču. Jučer se nisu odazvali našem pozivu za komentar na nastalu situaciju.

Zgrada Hrvatske biskupske konferencije financirala se donacijama Talijanske biskupske konferencije, ali su u financiranju sudjelovale i hrvatske biskupije.

Foto: Dragan Matić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:53