AVIONI STARI NAJMANJE 30 GODINA

FOTO, VIDEO Raspali se MIG-ovi: S jednog u letu otpao poklopac kokpita, udario u drugi i srušio ga

Piloti Igor Trošelj i Marijan Kudlik iskočili su iz aviona. Školovanje su završili 2005. i 2006., i mlađa su pilotska generacija. Ministar obrane Vukelić tvrdi da uzrok pada zrakoplova nije štednja u proračunu
 Slavko Midžor/CROPIX

ZAGREB - Prilikom izvođenja vojne vježbe gađanja, danas oko 12.45 sati pala su dva borbena aviona MIG 21, evidencijskih brojeva 108 i 120 na području Plaškog, u mjestu Latin kod zaseoka Vukelići, i na brdu Huma. Piloti satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik iskočili su iz aviona i sigurno se prizemljili. Oba pilota helikopterima su prebačeni u zagrebačku bolnicu Dubrava. Zadobili su tek ogrebotine te će u bolnici biti zadržani radi šoka. Mariju Klipa (68) pogodio je komad aviona dok je radila u polju.

Prevezena je u ogulinsku bolnicu, gdje su se liječnici borili da joj ne amputiraju ruku. Zasad nema službenih informacija o uzroku pada aviona, starog najmanje 30 godina.

Kao najrealnijim uzrokom smatra se da je jednom avionu otpala kabina jer nije bila dobro zatvorena. Pretpostavka je da je kabina udarila u drugi avion koji je bio iza njega i srušila ga. Na mjestu pada dijelovi aviona raštrkani su u velikom radijusu oko mjesta pada, te je pretpostavka da se barem jedan avion raspao u zraku. Migovi su konstrukcijski spojeni zakovicama te je mala strukturna šteta na avionu dovoljna da dođe do raspada aviona.

Snažne eksplozije

Do mjesta pada jednog od zrakoplova MIG-21 između zaseoka Egići i Vukelići, u okolici Plaškog, bilo se gotovo nemoguće probiti. - Brala sam krumpir i odjednom je nešto dva puta opalilo. Vidjela se i vatra u zraku, i odmah nakon toga padobran. Ne znam, vidjela sam samo jedan avion, iako je već nekoliko dana iznad nas kružilo njih nekoliko - rekla nam je seljanka Marija Grahovac.

Gotovo istu priču ispričao nam je i njezin suseljan Gojko Popović. - Čuo sam snažnu eksploziju iz smjera Vukelića, i odmah se nakon toga čula još jedna eksplozija. Potrčao sam iz polja vidjeti što se dogodilo i ugledao samo dim iz smjera gdje je pao avion - priča Gojko Popović. Žiteljima zaseoka gdje se dogodila nesreća policija je zabranila da izlaze iz kuća do završetka očevida.

Razbacani dijelovi

Na putu do mjesta nesreće naišli smo na dijelove zrakoplova, razbacane stotinama metara naokolo. Prvi komad MIG-a koji smo otkrili još je bio vruć, ukopan u zemlju, a iz potrganih kabela i cijevi cijedila se tekućina. Svega pedesetak metara dalje našli smo još jedan, pa drugi te desetak ostalih, što većih što manjih, dijelova, ali miris kerozina postajao je sve jasniji.

U trenucima dok smo se udaljavali, mjesto pada zrakoplova nadlijetale su bespilotne letjelice vojno-obavještajne bojne koja ima sjedište u Ogulinu.

Prema neslužbenim informacijama, nakon ovog pada Hrvatskoj su danas ostala četiri operativno sposobna aviona, a ostali nisu pripravni za letenje. Taman da se popune tzv. dežurne pare na aerodromima Zagreb i Pula.

Mlađa generacija

U trenutku pada u vježbi su sudjelovala četiri MIG-a 21, čija je baza u Puli. Nakon nesreće preostala dva aviona otišla su u bazu u Puli. Piloti palih aviona završili su školovanje 2005. i 2006. godine, i mogu se svrstati u mlađu generaciju pilota.

Ministar Branko Vukelić na sjednici Vlade kazao je da uzrok pada nije štednja, te da je Ratnom zrakoplovstvu preostalo šest MiG-ova. No, neslužbeno se može čuti da su sredstva koja je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva tražio kako bi avione održavao u letnom stanju, otišla za gradnju apartmana u vojnoj bazi Kovčanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13