ODLUKA

GENERALNA ČISTKA U HSS-a: MARIJANA PETIR IZBAČENA IZ STRANKE Eurozastupnica na sjednicu vrha stranke poslala odvjetnika, isključeno još nekoliko ljudi

 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjedništvo HSS-a u utorak je uz analizu lokalnih izbora donijelo odluku o rješavanju statusa petero suspendiranih članova - Marijane Petir, Marijane Fabić-Rusak, Momira Karina, Tomislava Katanovića i Damira Lukača.

Tomislav Katanović dobio je samo opomenu, dok su Momir Karin, Marijana Fabić Rusak i Damir Lukač izbačeni iz stranke. Iz stranke je izbačena i Marijana Petir, javlja Dnevnik.hr.

Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja Pave Barišića, uoči predsjedništva je izjavio kako je "došao pogledati članove stranke koji ga žele izbaciti nakon 27 godina u oči".

- Ne slažem se sa strankom, ali nikad nikom nisam radio iza leđa - kazao je Karin i dodao kako neće biti na prosvjedu članova stranke koji prosvjeduju zbog izbacivanja.

Umjesto Petir na Predsjedništvo je stigao njen opunomoćenik Ivan Stanić.

O sjednici su obaviješteni svi suspendirani članovi stranke, no Marijana Petir na njoj nije sudjelovala jer je kao članica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Izraelom danas boravila u Knessetu.

Marijana Petir suspendirana je nakon parlamentarnih izbora 2016. godine s još stotinjak članova HSS-a. Petir je bila među onima koji su se otvoreno protivili suradnji HSS-a sa Narodnom koalicijom te je tvrdila da je stranka postigla lošiji rezultat nego na ranijim izborima kada su bili partner HDZ-a. Šefa Krešu Beljaka je optužila da mu je cilj uništiti stranku radi osobnih interesa.

Ispred središnjice stranke u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu okupilo se 30-ak nezadovoljnika kako bi prosvjedovali protiv izbacivanja nekolicine članova.

U ime onih koji se protive odluci o isključenju, Klementina Karanović, načelnica općine Majur, koja je do prije mjesec dana bila članica HSS-a, rekla je da su se okupili sadašnji i bivši članovi HSS-a i simpatizeri kako bi podržali Marijanu Petir i ostale članove koji su suspendirani jer smatraju da taj cijeli postupak koji traje već preko osam mjeseci nije ni po moralnom niti pravnom zakonu niti po Statutu i Pravilniku HSS-a. Rekla je da je cilj tog postupka "provođenje diktature predsjednika HSS-a Kreše Beljaka i njegovih istomišljenika".

Karanović kaže da to nije u redu jer suspendirani ništa nisu napravili, a i izvješće koje su iz stranke dobili i na koje bi se trebali očitovati za sve je suspendirane istovjetno. Ona je pak u međuvremenu dobila ultimatum iz stranke da ne može biti na listi HSS-a, a kako se ponovno htjela kandidirati za načelnicu općine Majur, išla je na lokalne izbore za nezavisnom listom i izabrana je u drugom mandatu za načelnicu te općine.

Beljak zadovoljan

- Prvo bih htio reći da smo u HSS-u danas jako sretni jer je rejting HSS-a najveći u zadnje tri godine i po rezultatima lokalnih izbora, koje upravo analiziramo, uvjerljivo smo treća stranka. Jedina smo od većih stranaka koja nema apsolutno nikakvih trzavica. Ljudi koji su radili nemire u stranci, koji su radili štetu stranci dugi niz mjeseci, koji su organizirali prosvjede, koji su plaćali portale koje kontroliraju druge stranke više nisu u HSS-u i ja sam jako sretan zbog toga. Oni nikad nisu ni pripadali HSS-u i ne bih previše vremena i riječi trošio na njih, izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak za Novu TV komentirajući odluke vrha stranke.

- Kad je netko suspendiran onda je prvo što se traži od njega da ne istupa u javnosti. Gospođa Petir je zadnjih osam mjeseci u javnosti praktički svaki dan. Nije propustila priliku da ne udari i po meni osobno i po svojoj stranci. Gospodin Karin je tri dana prije parlamentarnih izbora u rujnu 2016. izašao na naslovnici jednog dnevnog lista i pozvao sve članove HSS-a da glasaju za HDZ i dr. Kujundžića. Ne znam što bi ta osoba više radila u našoj stranci, dodao je Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:28