IGRAČ BEZ REJTINGA POMEO VELEMAJSTORE

GENIJ ILI PREVARANT? Skinuli bugarskog šahista da vide vara li uz pomoć čipa!

Ivanov ima 25 godina i po zanimanju je programer. Svi su buljili u njega, ali on nije odavao ništa što bi budilo sumnju u primanje signala za vrijeme partije
 CROPIX

ZADAR - Hrvatski šahovski savez i Šahovski savez Zadarske županije organizirali su Međunarodni šahovski turnir Zadar open 2012 koji su u konačnici umalo pretvorio u veliki skandal jer su neki igrači posumnjali u vrhunsku igru Borislava Ivanova iz Bugarske, ističući pritom kako se njihov suparnik služi sofisticiranim oblikom prevare - prijemom elektroničkih signala kojima su mu sugerirani potezi koje treba povući.

Na turnir se prijavilo 36 igrača, među kojima je bilo 16 velemajstora, šest internacionalnih majstora, 10 FIDE majstora, dva majstorska kandidata, te jedan šahist bez titule - Bugarin Ivanov. Po rejtingu je trebao biti topovska hrana bolje rangiranim kolegama, ali je počeo nizati pobjede. Tukao je trojicu hrvatskih velemajstora Bojana Kurajicu, Roberta Zelčića i Zdenka Kožula.

- Istina, uoči osmog kola zaprimili smo podnesak u kojem se sumnja na sportsku igru Ivanova, pa smo nakon njegova meča s Borkijem Predojevićem, kasnijim pobjednikom turnira, odlučili pregledati obojicu. Jer se sumnjalo u nekakve elektronske smicalice, pa sam kao sudac poduzeo radnje koje predviđaju pravila FIDE, znači ništa se nije događalo izvan uobičajenih okvira i procedure - kazao je Stanislav Maroja, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije.

Ivanov ima 25 godina i po zanimanju je programer. Svi su buljili u njega, ali on nije odavao ništa što bi budilo sumnju u primanje signala za vrijeme partije.

Nigdje slušalica i slično, a on svejedno vuče poteze za divljenje i ostaje u borbi za prvo mjesto iako ima najlošiji rejting na turniru.

Unaokolo je pak kružila priča kako je Ivanov u zasebnoj prostoriji skinut do gola s ciljem temeljitoga pretresa...

- Ma to su priče, o kakvom skidanju se govori! Ivanov je samovoljno skinuo majicu, mi smo mu ispraznili džepove, uzeli kemijsku olovku s kojom je zapisivao poteze i na tome se završilo. Volio bih da oni koji sumnjaju, a na to imaju pravo, drugi put budu uvjereniji odnosno neka podastru čvrste dokaze kako bismo izbjegli slične neugodnosti. Osobno sam se ispričao Ivanovu koji cijeli događaj nije shvatio tragično - kazao je Maroja.

U svojem 'rušilačkom' pohodu Ivanov je nanizao podosta partija, ali je u pretposljednjem kolu zapeo na Predojeviću. Međutim, u zadnjem kolu pobijedio je velemajstora Ivana Šarića.

- Onoga trenutka kad se posumnjalo mi smo isključili izravni prijenos partije između Ivanova i Predojevića koji je dobio meč. Upravo je to potaknulo podnositelja zahtjeva za ispravnost dvoboja, međutim, u razgovoru s vrhunskim šahistima rečeno nam je kako potezi koje je vukao bugarski igrač nisu ništa spektakularno, niti je neuobičajeno da igrač slabijeg rejtinga dobije velemajstore. Uostalom, nedavno je u Bugarskoj osvojio naslov studenskog prvaka te neke značajnije trunire. Ukoliko je čovjek ulagao u šah ne vidim zašto bi bilo čudno da je pobjeđivao i u Zadru - zaključio je Maroja. Suprotno njegovu mišljenju, neki poznavatelji šahovskog svijeta ipak izražavaju sumnju da bi igrač toliko niskog rejtinga uspio povezati toliko genijalnih poteza u ključnim situacijama u nekoliko partija.

Vrsni poznavatelji šahovske igre, ali i šahovskih spletki doista sumnjaju u vrhunsko izdanje Ivanova. Isto tako drže kako bi se malo tko upuštao u bilo kakav oblik prevare na turnirima koji vrijede tisuću, dvije tisuće eura, dok je sofisticirana oprema koja se čak može ugraditi u kontaktne leće višestruko skuplja.

Hrvatski velemajstor Zlatko Klarić: U Bugarskoj i Srbiji već je bio optuživan za varanje

Hrvatski velemajstor Zlatko Klarić kaže kako je gotovo siguran da je Ivanov najobičnija šahovska varalica te da je već bio optuživan za prevare na turnirima u Bugarskoj i Srbiji.

- On je šahovski programer koji je, recimo, od svibnja 2011. do danas zaradio samo jedan rejting poen, a sada na ovom turniru čak 60 - rekao je Klarić. Na turniru je povlačio poteze kao šahovsko računalo, što se najbolje vidjelo u meču s Jovanićem,kad je svih 115 poteza povukao “kompjutorski”, a to je za čovjeka nemoguće.

- Ljudski mozak nije baždaren za savršenu igru - smije se Klarić.

Osim toga, nastavio je Klarić, kada je prije polufinalnog meča pregledan te kada su organizatori isključili direktan prijenos meča, on je pacerski s bijelim figurama izgubio od Predojevića, kasnijeg pobjednika turnira. Klarić navodi da je Ivanov već dvaput bio u Zadru, gdje je na B turniru zauzeo jednom 9., a drugi put 11. mjesto , a sada je na A turniru bio četvrti. Vjerojatno bi i pobijedio da ga “nisu skidali dogola”.

Inače, norveški šahist Sven Magnus Carlsen ima rejting 2850, najviši na svijetu, ali računala Houdini, Rybka i Fritz imaju rejting 3200, što pokazuje da brže “razmišljaju” i vjerojatno su bila Ivanovu na usluzi.

- Tehnologija je otišla tako daleko da su njemu, teoretski, s obzirom na to da su mečevi direktno prenošeni, prijatelji u susjednoj sobi, Sofiji ili na Arktiku, mogli slati poteze preko čipova postavljenih pod kožu, u uho ili zub putem vibracija - izjavio je Klarić navodeći da u štabovima mnogih vodećih šahista danas sjedi puno više programera nego šahovskih velemajstora. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:08