SERGE BRAMMERTZ

GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ PROGOVORIO O UHIĆENJIMA U ORAŠJU 'Ja to ne vidim kao selektivnu pravdu, a Hrvatskoj smo već ranije izrazili zabrinutost'

 Srecko Niketic / CROPIX / CROPIX

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za sarajevsko Oslobođenje da uhićenje bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju ne vidi kao "selektivnu pravdu", prenosi agencija Beta.

Brammertz je ocijenio da izjave dužnosnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti dojam o postojanju "neprimjerenog političkog utjecaja", ali se neovisnost tužitelja i pravosuđa mora poštovati i štititi.

"Kada je riječ o ocjenama da uhićenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužiteljstvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako", rekao je Brammertz. Po njegovim riječima, činjenica je da Tužiteljstvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na osnovu snage dokaza.

"Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu”, naveo je on komentirajući oštre reakcije službenog Zagreba na uhićenje bivših pripadnika HVO-a.

Brammertz je dodao da će haško tužiteljstvo "pratiti i izvijestiti o daljem razvoju događaja u ovom slučaju, kao što radi za sva druga značajna kaznena gonjenja u regiji".

Upitan smije li vlada zemlje koja je članica Europske unije sebi dozvoliti da obaveže svoje pravosudne institucije da ne surađuju s pravosudnim organima susjedne zemlje, Brammertz je rekao da je haško tužiteljstvo ranije ove godine Vladi RH i Vijeću sigurnosti UN-a izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputu da ne pružaju pravosudnu suradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina.

"Ta politika ometa regionalnu suradnju i tražili smo od hrvatske vlade da je preispita”, naglasio je on.

Brammertz je ocijenio da u regionalnoj suradnji u vezi s predmetima ratnih zločina među zemljama bivše SFRJ očito nema jednakih standarda kao u pravosudnoj saradnji među zemljama EU.

"Kada sam radio kao tužitelj u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude spriječen da sa mnom surađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sugovornicima prošlog tjedna u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića”, rekao je i naglasio da treba znatno poboljšati regionalnu suradnju u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta suradnja dostigne europske standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:57