KAZNA IZ MINISTARSTVA

Gole grudi za Hrvatsku: Nedopustivo ponašanje ili ograničavanje slobode?

Jelena i Viktorija Mikša, vatrene Zagorke i članice Mladeži HDZ-a, postale su instant internetski hit

NOVO>>>> U ovome trenutku o kazni zbog golih grudi jedne od djevojaka zasjeda Etičko povjerenstvo u Ministarstvu kulutre.

ZAGREB - Najpoznatije hrvatske navijačice od jučer su Jelena i Viktorija Mikša.

U rekordno kratkom vremenu postale su instant-hit na društvenim mrežama i u hrvatskim medijima, a njihov put do zvijezda bio je relativno jednostavan - skinule su majicu i grudnjak i spremno pokazivale svoje atribute u znak podrške hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i na opće zadovoljstvo muških kolega.

No, nisu one “zablistale” samo nakratko: prema fotografijama objavljenim na mnogim društvenim mrežama i blogovima, djevojke su gole do pasa bile i tijekom putovanja u autobusu i na ulicama Poznana, gdje su naši igrali prvu utakmicu s reprezentacijom Irske.

Bodrenje i zabava

Maštovito pružanje podrške našoj repki, kako doznajemo, nisu požalile niti nakon što su doznale i za negativne reakcije u svojoj zemlji, tvrdeći da su se u Poljsku došle zabavljati i bodriti naše nogometaše.

Štoviše, te vatrene Zagorke su podršku bez grudnjaka nastavile pružati i na tribinama, a njihove grudi uspjeli su (čak i ustima) opipati i irski navijači. Zapravo, teško je pronaći i jednu njihovu fotografiju iz Poljske na kojoj su odjevene.

Čak i Irci dva dana nakon susreta oduševljeno pričaju o tim navijačicama na blogovima i svojim internetskim stranicama.

I dok su djevojke svojim postupkom dale kakvu-takvu utjehu nekim Ircima nakon poraza od naše reprezentacije, njihovo ponašanje naišlo je na nezadovoljstvo kod njihovih poslodavaca.

Jelena Mikša, naime, zaposlenica je Ministarstva kulture. Radi kao referentica u pismohrani, a ovim je potezom, tvrde u Ministarstvu, narušila ugled te institucije.

- Postoji kodeks državnih službenika i proces protiv Jelene Mikše je pred etičkim povjerenstvom koje će odlučiti o sankcijama - kaže Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture.

Dodaje da se ponašanje državnih službenika ne može razgraničiti na slobodno i radno vrijeme, te da će odluka etičkog povjerenstva najvjerojatnije biti poznata već danas.

Tomislav Čadež: Trebala ju je nagraditi za vrhunski performans

Djelatnica Ministarstva kulture opustila se na nogometnoj utakmici u Poznanju, zajedno s prijateljicom: otkrile su grudi i ponudile ih irskim navijačima. U nas je oduvijek, a danas pogotovo, bio ideal visjeti na državnoj sisi: posao je siguran, a plaća redovita.

Sisa s koje užurbano “pije” mladi Irac zapravo simbolizira i našu kulturu i našu državu.

Ministrica kulture Andrea Zlatar odlučila je svoju djelatnicu novčano kazniti zbog tog “izgreda”. Umjesto da je nagradi.

Boljeg predstavnika u inozemstvu naša kultura dugo nije imala.

Jer ova činovnica izvrgla se u vrhunsku performericu. Ona je tehnikom realizirane metafore pokazala da je u nas kultura doslovno hraniteljica puka. Performans koji je izvela s grudima može ponijeti i naziv “Majka gladnih Hrvata i Iraca”, i u njemu je sažeta tužna prošlost oba ugnjetena naroda: morali su se iseljavati da ne umru od gladi.

Boris Vlašić: Radiš u ministarstvu - predstavljaš Hrvatsku

Bio je to trenutak ludosti, tulumarenja, slavlja i slobode. Možda i nečega drugoga, vrlo zabavnog. Grudi su bile gole, slobodne i vesele. Na najgori način, bez poštovanja. Ženske su grudi zanosne, zavodljive, divne, fantastične, neodoljive. Kao takve zaslužuju poštovanje.

Ove nisu. Nisu ponuđene zbog umjetnosti, sportskog bodrenja, politike, ni zbog čega vrijednog. Jednostavno, golo tijelo nije dovoljno da bi bilo uzvišeno.

To što nisu pokazale poštovanje prema svojim grudima, njihova je stvar, ponos, ludilo ili put k slavi. No, nisu pokazale ni poštovanje prema institucijama u kojima rade. Raditi u Ministarstvu kulture znači i predstavljati tu instituciju u javnosti bez obzira na razinu posla u njoj.

To, posljedično, znači predstavljati i građane Hrvatske. Raditi za Ministarstvo znači prihvatiti, uz radne, i neke druge obaveze koje proizlaze iz tog odnosa. I zato Ministarstvo može, a umnogome i mora štititi svoje dostojanstvo, pa i od svojih zaposlenika. Za one koji to ne prihvate, postoje sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 04:24