POLITIČKI PUT

GORDAN JANDROKOVIĆ: PORTRET NOVOG PREDSJEDNIKA SABORA Kako je neuništivi član HDZ-a uspio preživjeti najveće političke turbulencije

 Hanza Media

Pedesetogodišnji Bjelovarac Gordan Jandroković, novi predsjednik Hrvatskog sabora, cijeli život proveo je u politici i diplomaciji, iako je malo nedostajalo da pri kraju Karamarkove ere krene u privatne vode.

Na poziv Andreja Plenkovića, s kojim je počeo diplomatsku karijeru na Zrinjevcu, pridružio se timu koji je ubrzo preuzeo vodstvo u HDZ-u i Vladi.

“Potpuno sam miran”, rekao mi je prije nekoliko dana kada se već znalo da će ga HDZ kandidirati za novog šefa Sabora. U karijeri Jandroković je prošao mnoga turbulentna vremena, ali sve ono što sada trese užarenu političku scenu u Hrvatskoj svakako je i kulminacija za inače mirnog diplomata, koji je kao ministar vanjskih poslova Hrvatsku uveo u EU.

Izazovna vremena

Jandroković je inženjer građevine i diplomirani politolog. Jedno vrijeme radio je kao direktor u bjelovarskom poduzeću Beming i bio menadžer u poduzeću Stanić. Bio je i izvršni urednik u ediciji “Svjedoci povijesti”, a dolaskom u MVP počela je njegova diplomatska karijera, baš u vrijeme kada je Hrvatska intenzivno počela s pregovorima za ulazak u EU. U Vladi Ive Sanadera dobio je veliku šansu i imenovan je 2008. za šefa diplomacije kada je s tog mjesta otišla Kolinda Grabar-Kitarović.

Bec, Austrija, 080608.
Stadion Ernst Hapel.
Europsko prvenstvo u nogometu EURO 2008 u Austriji i Svicarskoj, 1. kolo skupine B  Austrija Đ Hrvatska.  Sanader i Jandrokovic na tribini.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA
Gordan Jandroković, Ivo Sanader i Božo Biškupić na Euru 2008. u Austriji

Za Hrvatsku su to bila izazovna vremena, a za mladog ministra vanjskih poslova težak zadatak da se afirmira u sjeni premijera koji je čvrsto držao u rukama sve uzde pregovora s EU.

Jandroković je strpljivo gradio svoj imidž, vodio bezbroj razgovora s europskim čelnicima, sudjelovao na brojnim konferencijama i summitima na kojima je trebalo dokazati da Hrvatska ispunjava uvjete za članstvo.

Često je bio i gromobran kada su europski političari željeli pokazati nezadovoljstvo nekim hrvatskim potezima, ali već u to vrijeme je Jandroković stekao iskustvo kako tihom diplomacijom doći do cilja.

Šef diplomacije

Nerazjašnjeni odlazak Ive Sanadera ga je iznenadio i rekao mi je u nekoliko navrata da nitko u Europi nije slutio da će se to dogoditi. Vladu je preuzela Jadranka Kosor, a Gordan Jandroković je nastavio svoj posao šefa diplomacije.

Zagreb, 231011.
Mala dvorana Doma sportova.
Sabor HDZ-a za I. izbornu jedinicu za predstojece parlamentarne izbore u prosincu.
Na slici: Gordan Jandrokovic i Jadranka Kosor.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Gordan Jandroković i Jadranka Kosor

Kosor ga nije uključila u pregovore sa Slovencima, ali su imali korektnu suradnju, oboje sa željom da Hrvatska što prije završi pregovore. Bili su to i najdinamičniji dani u Jandrokovićevu diplomatskom stažu jer se do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li Hrvatska završiti maraton i postati 28. članica EU. Baš tada je imao niz susreta sa svojim kolegama, šefovima diplomacija zemalja velike europske obitelji u kojima su se vagale sitnice presudne za završetak pregovora. Jandroković je tada već vladao kompoliciranim sustavom unutar Europske unije, gdje se lobira, pregovara, traži savjetnike, uvjerava. Taj posao išao mu je izuzetno dobro, a sve vrijeme je zadržao mirnoću potrebnu za diplomaciju.

Neskrivena skepsa

Jandroković je član HDZ-a od 1992. godine i nikada mu nije padalo na pamet da mijenja dres, iako mu rejting u stranci nije uvijek bio blistav. Pogotovo ne u vrijeme Tomislava Karamarka koji ga je ostavio po strani, a Jandroković je iskazao otvoreno nezadovoljstvo i skepsu kada je Karamarko krenuo u rušenje vlastite Vlade i obećavao preslagivanje.

Zagreb, 041212.
Sabor.
Zastupnici HDZ-a odrzali press konferenciju jer se ne slazu sa prijedlogom proracuna za 2013 g. za koji kaz da nisje prosao zakonske procedure prije usvajanja u Saboru.
Na fotografiji: Tomislav Karamarko, Gordan Jandrokovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / HANZA MEDIA
Tomislav Karamarko, Gordan Jandroković

Prvi put je izabran u Sabor 2003., a 2016. peti put. HDZ je tada planirao da postane predsjednik parlamenta, ali se pobunio Božo Petrov i zatražio to mjesto. Andrej Plenković bio je na muci, jer se svakako željelo izbjeći dojam da se popušta Mostu, ali drugog rješenja nije bilo. Tada se našlo rješenje da Petrov prve dvije godine bude šef parlamenta, a Jandroković nakon njega također dvije godine.

Mirno je to prihvatio, znajući da bi u protivnom mogli propasti pregovori i dogovori s Mostom.

U stranci je Jandroković imao veliko iskustvo, bio je i predsjednik gradske organizacije, a prošao je i vladavinu Sanadera, Kosor i Karamarka. Nadživio je sve, pokazujući vještinu koja je u politici itekako potrebna.

Zagreb, 250514.
Trg Zrtava fasizma.
Izbori za Europski parlament 2014. na kojima se bira jedanaest hrvatskih zastupnika.
Pracenje rezultata izbora u izbornom stozeru HDZ-a.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic i Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Dolazak svog prijatelja Andreja Plenkovića, kojeg je u vrijeme dok je bio ministar pozvao da se vratio u Zagreb i pomogne da Hrvatska završi pregovore, bio je za novopostavljenog glavnog tajnika novi izazov. Za pasioniranog sportaša, oca troje djece, politička utakmica života, koja očito još traje punim intenzitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:21