BLIZU DOGOVORA

GORDAN KOLAK FAVORIT ZA NOVOG PREDSJEDNIKA UPRAVE PODRAVKE Tko je čovjek koji će na čelu koprivničkog diva vjerojatno zamijeniti SDP-ovca Mršića

Slijeva nadesno: Zvonimir Mršić, dosadašnji šef Podravke, Gordan Kolak, jedan od dva kandidata za novog predsjedniak Uprave i ministar državne imovine Goran Marić.
 Hanza Media

Gordan Kolak najizgledniji je kandidat za novog predsjednika Uprave Podravke umjesto SDP-ova kadra Zvonimira Mršića, kojem u četvrtak istječe mandat. Odluku o novoj upravi Nadzorni odbor koprivničke tvrtke trebao bi donijeti u srijedu. Kolak je kadar potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i blizak hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Novu upravu NO Podravke trebao bi potvrditi u srijedu na sjednici u Zagrebu. Oko Kolaka, kako se neslužbeno doznaje, postignuta je suglasnost ključnih Podravkinih dioničara - mirovinaca i države - ali drugi članovi Uprave još nisu do kraja usuglašeni.

Ministar državne imovine Goran Marić, naime, i dalje inzistira na tome da u Upravu Podravke uđu dva Vladina predstavnika: Kolak i Marin Pucar, bivši direktor Zvečeva i nekadašnji član Uprave Podravke iz doba afere Spice. No, mirovinci ultimativno traže da - ako država već daje šefa Uprave - oni imenuju preostala tri člana Uprave: sadašnje članice Ivu Brajević i Oliviju Jakupec te čelnika Croatia zdravstvenog osiguranja Damira Mihanovića, koji je osobni izbor šefa NO-a Podravke Dubravka Štimca, čelnika mirovinskog fonda PBZ-Croatia osiguranje. Mirovinski fondovi, naime, kontroliraju oko 50 posto, a Vlada oko 25 posto vlasništva.

- Još nema bijelog dima, ali u četvrtak bi se mogao pojaviti - potvrdio nam je član NO-a Podravke.

Tko je Gordan Kolak?

Gordan Kolak je vlasnik konzultantske tvrtke Comitium i član savjetničkog tima ministra obrane Damira Krstičevića za nabavu borbenog aviona. Uz bivše pilote koji su zaduženi za tehničke karakteristike, Kolakov zadatak je izrada financijskih modela nabave. On je i član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike. Njegova vojna i civilna karijera isprepleće se s onom Damira Krstičevića.

Rođen je je 1970. u Njemačkoj. Tehnički fakultet završio je je 1996. u Rijeci. Bio je sudionik Domovinskog rata, a u vrijeme dok je Krstičević bio zamjenik načelnika Glavnog stožera Kolak je bio njegov provedbeni časnik. Nakon što je Krstičević umirovljen 2000. godine, Kolak ostaje u Ministarstvu obrane.

Dolaskom Berislava Rončevića na mjesto ministra obrane postaje šef njegova kabineta. No, tu se zadržava kraće vrijeme, nakon čega odlazi iz vojnog sustava. 2005. godine zapošljava se u KING ICT-u. Tvrtka je dio M San Grupe gdje je predsjednik NO-a Krstičević. Imenovan je prokuristom.Tu je dvije godine, nakon čega osniva nekoliko tvrtki da bi došao na poziciju direktora informatičke kompanije Megatrend. 2012. godine odlazi na mjesto predsjednika Uprave DOK-ING-a gdje mu je glavni zadatak konsolidacija i transformacija tvrtke. U poslovnom dijelu specijalizirao se za segment unapređivanja korporativnog upravljanja.

U političkom životu aktivan je u HDZ-u gdje je pred izbore 2015. godine tajnik stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost kojem je na čelu Krstičević. U Odboru blisko surađuje s Nikolom Brzicom, koji će kasnije postati pomoćnik ministra obrane Josipa Buljevića. U Odboru aktivno rade na projektu strategije nacionalne sigurnosti i reviziji obrambenog i sigurnosnog sustava. Nakon što je Krstičević imenovan ministrom nagađalo se o Kolakovom aktiviranju u MORH-u. Krstičević ga prošle godine imenuje u savjetnički tim te ponovo zajedno rade kao i mnogo puta dosad. (Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:19