PONUDE PRED SUMMIT 16+1

GOSPOĐA YU ŽELI BIVŠU ŠKOLU ZA JUGOSLAVENSKU POLITIČKU ELITU U KUMROVCU Kineska ofenziva na Titovo rodno mjesto: 'Gospođa Yu je vrlo poduzetna'

Jiang Yu (u krugu) već se sastala s načelnicima općina Kumrovec i Krapinske Toplice. U Kumrovcu žele hotele, a u Krapinskim Toplicama starački dom
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon što je prošlog tjedna raspisan natječaj za prodaju zgrade nekadašnje partijske Političke škole, kumrovečki načelnik Robert Šplajt u velikom je iščekivanju. Kao mogućeg kupca zapuštenog zdanja procijenjenog na gotovo 12 milijuna kuna očekuje pekinšku kompaniju Z-Run Well Ton Industry, a njena predsjednica, gospođa Jiang Yu, za deset dana dolazi mu i u posjet.

“Očekujem da će se javiti na natječaj, a potencijal je za nas tu ogroman u području turizma. S kompanijom Z-Run smo već potpisali memorandum o razumijevanju i suradnji, a oni su najavili da žele investirati u Kumrovec i zbog poveznice s Josipom Brozom kojeg u Kini jako cijene”, kaže nam načelnik Šplajt. Gospođu Yu pak opisuje kao vrlo poduzetnu osobu koja je visoko rangirana u kineskim gospodarskim krugovima te iza nje i kompanije Z-Run, kaže, stoji ozbiljan privatni kapital. Slično o njoj govori i načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić gdje je, među ostalim, zainteresirana za gradnju doma za umirovljenike.

Za dosadašnjih je nekoliko posjeta gospođa Yu potpisala samo neobvezujuće memorandume u dvije zagorske općine. Mario Rendulić, predsjednik poslovnog udruženja CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), organizira njene poslovne susrete, a navodi da će izaslanstvo vjerojatno još obići i Zadar, gdje ih zanimaju luka i poslovna zona Crno, te Istru. Hoće li otputovati i do Dubrovnika, kako bi sudjelovala na poslovnom forumu u sklopu travanjskog summita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, gdje je prijavljeno tristotinjak kineskih državnih i privatnih kompanija te banaka, gospođa Yu još nije odlučila.

Konkurencija

Za zgradu Političke škole u Kumrovcu sagrađene 1981. godine, koja se sada naziva Hotel Zagorje, interes je pokazala još jedna kineska kompanija, kaže nam Šplajt, a također i austrijski investicijski fond. U CSEBA-i su pripremili projekt koji bi podrazumijevao investiciju od oko 30 milijuna eura, u hotel sa 300 soba, otkriva Mario Rendulić.

“Takva bi investicija donijela veliki uzlet za lokalno gospodarstvo, a zaposlilo bi se najmanje 70 ljudi”, tumači načelnik rodnog sela Josipa Broza Tita, koji godišnje ugosti 100 tisuća turista, od čega njih 70 tisuća kupi ulaznice za etno Muzej “Staro selo”. Ovaj natječaj za zgradu u kojoj su se nekoć educirali elitni kadrovi Saveza komunista (otvoren je do 7. svibnja), Šplajt vidi tek kao početak aktiviranja velikog portfelja državne imovine u Kumrovcu. On obuhvaća spomen-dom, stadion, Titovu rezidenciju i oko 200 tisuća četvornih metara zemljišta.

Splet tvrtki

Gospođa Yu bi u Krapinskim Toplicama trebala pak odlučiti hoće li uložiti oko 30 milijuna eura u gradnju doma za starije, a tamo joj nude još i projekte centra za edukaciju u zdravstvenom turizmu te sportskog parka, kaže načelnik općine Ernest Svažić. Napominje nam pritom da napokon oživljava i dugo najavljivani kineski projekt vezan uz hotel Toplice. Naime, Spring Spa hotel, kompanija u vlasništvu hongkonškog Zhongya Holdinga, napokon se upisala u zemljišne knjige kao vlasnik tog hotela i sada je u fazi angažiranja projektanata, jer će postojeću zgradu vjerojatno rušiti te graditi potpuno novi hotel.

Zhongya Holding je inače povezan s jednom drugom velikom privatnom kineskom kompanijom, Aoyuan International (koja je pak dio još veće grupe, izlistane na burzi u Hong Kongu), a trenutno je u većinskom vlasništvu Luke Zadar. Taj je holding preko tvrtke Zadar Seaport nedavno proveo dokapitalizaciju luke u iznosu od 44,5 milijuna kuna te postavio novu upravu i nadzorni odbor, a za predsjednika je imenovao Fan Yanga, inače zamjenika generalnog direktora kanadskog dijela kompanije Aoyuan.

Ako vam se već zavrtjelo u glavi od kolopleta kompanija koje se spominju u dva zagorska mjesta i jednoj od potencijalno značajnih hrvatskih luka, to nije ništa čudno jer one zaista funkcioniraju po principu “babuški” i prilično je teško slijediti njihovu kompliciranu strukturu. Primjerice, Z-Run Well Ton Industry koji je osnovala gospođa Yu je zapravo cijeli klaster kompanija. U CSEBA-i kažu da u konačnici obuhvaća oko 20 tisuća tvrtki, banaka i institucija koje zajedno broje više milijuna zaposlenika s područja NR Kine. Ovdje se pojavljuju zapravo u liku gospođe Yu kao investicijska grupa zainteresirana za različite sektore, od razvoja infrastrukture do turizma i trgovine. Naravno, kako se hvale na svojoj internetskoj stranici, Z-Run djeluje uz odobrenje Državne administracije za industriju i gospodarstvo NR Kine te je aktivno uključen u kinesku golemu infrastrukturnu i investicijsku inicijativu spajanja Kine s Europom “Jedan pojas, jedan put”. Za to im je, kažu, glavna partnerska institucija Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je osim Zhongya Holdinga, s ulaganjem prisutna još samo državna kineska kompanija Norinco International koja kod Senja gradi vjetropark. Riječ je o ulaganju koje bi trebalo doseći 160 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:15