PREPUN LOVRINAC

GROBARI U SPLITU U TREĆOJ SMJENI Od početka godine na Lovrincu rekordnih 158 sprovoda, tako nije bilo ni za vrijeme Domovinskog rata!

 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Radimo maksimalnim kapacitetom. Stvarno nije lako, iako smo povukli i ljude s godišnjih odmora. Doslovce, svi koji mogu hodati stavili su se na raspolaganje. Nažalost, ovo nismo mogli predvidjeti - iskreno će nam Petar Rodić, glavni koordinator gradskoga groblja na kojem je od početka godine organizirano rekordnih 158 sprovoda - najviše otkako on pamti, a na Lovrincu je, kaže, više od 40 godina, piše Slobodna Dalmacija.

– Ne pamtim sličnu situaciju, niti približno. Znalo bi se dogoditi da imamo pet ili šest sprovoda dnevno po nekoliko dana zaredom, ali ovo traje već više od tri tjedna! Naša je sreća što smo veliko groblje, pa tako imamo građevinsku i klesarsku sekciju koja uskače po potrebi. Reorganizirali smo se i stojimo na usluzi građanima koliko god to možemo, no ako ovako, ne daj Bože, potraje nešto će se morati poduzeti – naglašava Rodić.

Podsjetimo, upravo je Slobodna Dalmacija prije desetak dana na svojim stranicama prva donijela priču o nesvakidašnjem porastu broja sprovoda na Lovrincu zbog čega su se stvorile čak i liste čekanja. Premda se nagađalo kako će se situacija u sljedećim danima smiriti, to se, nažalost, nije dogodilo. Naprotiv.

– Imali ste pravo, jer broj sprovoda već danima ne opada. Prvi put u povijesti smo bili prisiljeni organizirati po sedam ispraćaja u danu, što je, vjerujte, ogromno povećanje jer smo do sada tijekom zimskih mjeseci imali maksimalno pet ukopa dnevno. Ipak, od ponedjeljka ćemo ih imati - osam! S obredima počinjemo već ujutro od 9.15 i ne stajemo do 15 sati – kaže nam Petar Bilobrk, prvi čovjek tvrtke "Lovrinac", listajući službenu statistiku groblja unatrag nekoliko godina:

– Evo, lani smo u siječnju pokopali 98 pokojnika, a 2015. koja je do sada bila proglašavana rekordnom -130. Teško je prognozirati što će biti do kraja godine. Uglavnom se konačne brojke vrte oko 1100 i 1200 sprovoda godišnje. Mislim da će doći do pada smrtnosti. Jučer nam, primjerice, nije dopremljen niti jedan pokojnik iz KBC-a, dok ih je prošlog tjedna preminulo 34 – ističe Bilobrk.

Da se na Lovrincu ovih dana doista radi od jutra do mraka, uvjerili smo se i sami tijekom četvrtka: klesalo se, poliralo kamen, bužalo, kopalo, čistilo... Kako to izgleda posljednjih tjedana na posljednjem počivalištu naših sugrađana opisao nam je Marin Kukoč, vođa povorke sprovoda koji pazi da ispraćaj i ukop proteknu kako i treba, po protokolu.

– Od 1994. godine radim ovaj posao i ne sjećam se da se ikada radilo ovakvim tempom. Čak ni za vrijeme Domovinskog rata nismo imali po sedam-osam sprovoda dnevno. Inače, grobarska ekipa isključivo se brine o ispraćaju pokojnika koji je predviđen u trajanju od 45 minuta plus još 15 minuta za vjerski obred. Također, na svakom sprovodu angažirano je minimalno sedam ljudi, s tim da se još trojica brinu za pripremu grobnice. Srećom, građevinska i klesarska grupa preuzele su ovih dana na sebe kopanje grobova i uređenje grobnica. Da nije dobra organizacija, ne znam kako bismo stigli sve odraditi, odnosno koliko bi se čekalo na sprovod – govori nam Kukoč.

Zavirli smo i u klesarsku radionicu. Ni tamo nema predaha.

– Angažirano smo na svim poslovima koji su neophodni na groblju. Najteže nam pada kopanje grobova, ali što se mora - mora. Ajde, nas umjetnike malo poštede – kroz smijeh će nam klesar Nedjeljko Perković kojeg smo zatekli u izradi nadgrobnog spomenika. Ostatak mu se kolega raspršio po groblju. Puno sprovoda, puno posla...

Groblje treba proširiti

Gradsko groblje na Lovrincu kojim upravlja istoimena gradska tvrtka trenutačno se, prema riječima direktora Bilobrka, prostire na otprilike 32 hektara zemljišta. Generalnim urbanističkim planom predviđeno je da se ono proširi za još 18 hektara čime bi površinom zadovoljilo potrebe Splita.

– Kad bi se to realiziralo svaka bi obitelj u gradu imala osiguranu grobnicu. Inače, trenutačno raspolažemo s ukupno 28 tisuća ukopnih mjesta, što u grobnicama, nišama, zemljanim grobovima te kolombarijima – rekao je Bilobrk za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:17