DRŽAVNA KOMPANIJA

HAC PRVI PUT U POVIJESTI NAPLATIO VIŠE OD TRI MILIJARDE KUNA CESTARINA Evo na kojoj je dionici ostvaren najznačajniji prihod u 2019. godini

 Davor Pongračić / CROPIX

Na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb u 2019. godini naplaćeno je cestarina u iznosu od 3.004,779.793,60 kuna. To je prvi put u povijesti da je iznos naplaćene cestarine prešao tri milijarde, objavio je HAC.

Prema prvim privremenim podacima, prošle je godine autocestama HAC-a i ARZ-a prošlo je 61,565.203 vozila te je ukupno u odnosu na 2018. godinu promet veći za pet posto, a naplaćena cestarina veća za 4,3 posto.

U HAC-u tvrde da je u financijskom smislu najznačajniji prihod u 2019. godini ostvaren na autocesti A3, Bregana - Zagreb-Lipovac, u iznosu od gotovo milijardu kuna, odnosno 992 milijuna kuna. Pojedinačno po mjesecima, najznačajniji je kolovoz, kad je naplaćena cestarina u iznosu od 475 milijuna kuna.

Osim u turističkoj sezoni, prošle godine se dogodio porast prometa i izvan ljetnih mjeseci. Stoga u HAC-u i ove godine očekuju daljnji rast prometa i prihoda.

Tome bi trebao pridonijeti i novi sustav naplate. U HAC-u tvrde da rade na sustavu koji će se temeljiti na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija; naplati putem unaprijeđene verzije ENC uređaja ugrađenog u vozilo (DSRC) i automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka (ALPR).

Time će se znatno povećati protočnost i smanjiti štetne emisije uzrokovane zastojima jer dok ručna naplata cestarine ima kapacitet oko 200 vozila po satu, novi sustav omogućuje prolaz i do 3000 vozila.

Istovremeno, u sklopu Reforme cestovnog sektora RH, u HAC-u se provodi proces restrukturiranja i modernizacije poslovanja koji je do sada rezultirao smanjenjem operativnih troškova i daljnjim smanjenjem broja radnika kako bi tvrtka do sredine 2030. potpuno otplatila cestarski dug nastao u vrijeme pojačane izgradnje autocesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:50