TEHNIČKI MINISTAR KULTURE

HASANBEGOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI 'Zašto se neću kandidirati za šefa HDZ-a'

 Goran Mehkek / EPH / CROPIX

ZAGREB - Ministar kulture i član predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović neće se kandidirati za predsjednika HDZ-a. Proizlazi to iz njegovog odgovora na pitanja koja smo mu postavili proteklih dana dok se nagađalo kako bi mogao ući u utrku za šefa HDZ-a.

Zbog čega je donio takvu odluku, što misli o suradnji HDZ-a i Mosta, tko je krivac za pad Vlade te hoće li izraziti potporu Plenkoviću, samo su neka od pitanja koja smo mu postavili, a njegov odgovor, kojeg smo odlučili prenijeti u cijelosti, glasi:

“Izvanredni stranački izbori za novoga predsjednika HDZ-a odvijaju se kao posljedica niza političkih odluka, odnosa i spleta okolnosti na koje ni na koji način nisam utjecao, kojima nisam pridonosio i za koje ne snosim ni moralnu ni političku odgovornost.

U proteklih pola godine stajao sam izvan stranačkih poslova zaokupljen ministarskom dužnošću koju sam doživljavao i obnašao vođen isključivo državnim i političko-nacionalnim idealom, lišen bilo koje vrste usko stranačkoga motiva ili ograničenja. Na tome sam bio i ostao zahvalan svojoj stranci HDZ-u, koja mi je ukazala povjerenje, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i kolegama iz Mosta.

Politički dogovor HDZ-a i Mosta koji je iznjedrio hrvatsku Vladu od prvoga dana nisam doživljavao kao iznuđeno i nametnuto rješenje već kao strateško političko partnerstvo dviju, bez obzira na sve razlike, svjetonazorski bliskih političko-stranačkih formacija pred kojima je stajala zadaća iskrenoga produbljivanja međusobnih odnosa i dugoročna suradnja kojoj su bile i ostale jedine alternative protudemokratskom i klijentelističkom modelu tzv. velike koalicije ili restauraciji vlasti pseudoljevice s kobnim državno-nacionalnim posljedicama.

Nažalost, umjesto odgovornog državničkog djelovanja na svim stranama prevladala je uskogrudnost i nedostatak dugoročne vizije čime je otvoreno razdoblje nepotrebne neizvjesnosti, produbljivanja nacionalne apatije i društvenog propadanja te začarani krug besplodnog političko- stranačkog nadmudrivanja.

Od samoga početka zbog svojih jasno artikuliranih stajališta izvrgnut sam neviđenoj difamacijskoj kampanji s obilježjima histerije, u pozadini koje je stajalo ideološko sektaštvo te duboko ukorijenjeni i naslijeđeni klijentelistički interesi. S druge strane, moje je djelovanje prepoznato kao obnova autentičnoga hrvatskog kulturno-nacionalnoga stava i prekid s politikom jalove bezidejnosti te sam stekao potporu u domovini i iseljenoj Hrvatskoj, ali i među članovima HDZ-a koji su mi ukazali golemo povjerenje na stranačkom Saboru."

Iz toga, za mene neočekivano, proizašla su i očekivanja tisuća članova stranke i pristaša hrvatske nacionalno-obnoviteljske misli da se u okolnostima sloma politike tzv. preslagivanja i povlačenja Tomislava Karamarka kandidiram za predsjednika HDZ-a te sukladno svojim političko-nacionalnim stajalištima preuzmem odgovornost.

Nikada nisam istaknuo kandidaturu za predsjednika HDZ-a, pa je ne mogu ni povući u ime ili korist drugoga kandidata. U donošenju konačne odluke o kandidaturi, ali i odabiru načina moga budućeg stranačko-političkog djelovanja vodio sam se interesom HDZ-a te nastojanjem da u kritičnom predizbornom trenutku ni na koji način ne pridonesem unutarstranačkoj polarizaciji i produbljivanju neutemeljenih i izvana nametnutih društvenih kontroverzi o mome djelovanju, a što bi olakšalo povratak na vlast Zorana Milanovića i na nj i njegovu Partiju oslonjene pseudoljevice i obnovu njezina tek načetoga društvenog utjecaja.

Moja savjest i političko-nacionalna odgovornost presudili su u donošenju konačne odluke da ni na koji način ne sudjelujem u izboru novoga predsjednika HDZ-a. Svaki izabrani kandidat imat će legitimitet i uživat će moju osobnu potporu i odanost, a prosuđivat ćemo ga prema djelima i državničkoj viziji koju će slijediti. Gospodinu Andreju Plenkoviću želim svaku sreću, političku mudrost i izbjegavanje zamki koje pred njega i stranku postavljaju oni koji nikada nisu bili vođeni hrvatskim državno-nacionalnim idealom, interesima HDZ-a, njegovih članova i pristaša, već svojim posebnim ciljevima izraslima iz baštine propale protuhrvatske prošlosti”, stoji u Hasanbegovićevom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03