DOGOVOR

HDZ i Most trgovali podrškom za HEP i Zakon o otpadu?

Slaven Dobrović
 Goran Mehkek / Hanza Media

Unatoč burnom inzistiranju mostovca Mire Bulja da odluku o prodaji 25 posto dionica HEP-a treba prepustiti građanima na referendumu, Most je podržao HDZ-ovu ideju da se prodajom dijela HEP-a nacionalizira Ina, a HDZ će zauzvrat podržati Plan gospodarenja otpadom Mostova ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Tako će se o PGO-u, nakon niza natezanja te neispunjenog obećanja ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da će ga Vlada donijeti do kraja godine, danas ipak raspravljati na sjednici Vlade.

Slučajno?

Slučajno ili ne, jučer su na užem kabinetu Vlade, na kojem je bio i Slaven Dobrović, iako nije njegov stalni član, riješena ova dva problema, a premijer Andrej Plenković i ministar Dobrović medijima su poručili da podržavaju nacionalizaciju Ine kroz IPO HEP-a. Dobrović je objavio i da će se njegov plan naći na sjednici Vlade.

Upravo zbog toga u političkim su se kuloarima pojavile informacije da je Most od HDZ-a tražio da podrže njihov Plan gospodarenja otpadom, a zauzvrat će Most podržati IPO HEP-a te da je HDZ pristao na takav dogovor.

Nakon susreta s eurozastupnicima, premijer Plenković je rekao:

- Što se tiče stava Vlade, koja je sastavljena od HDZ-ovih i Mostovih ministara, on je jedinstven. Ministar Dobrović će kasnije izvijestiti detaljnije o stavovima Ministarstva. Oni su konsolidirani. Ovo je najprimjereniji model. IPO HEP-a 25 posto minus dionica model je kojim će se uspostaviti kontrola i nad HEP-om i Inom.

Vladina odluka

Dobrović je na konferenciji za medije potvrdio da će nakon odgađanja Plan gospodarenja otpadom 2017. - 2022. danas doći na sjednicu Vlade i izjavio da će njegovim provođenjem “ako i postoje male komplikacije, javna lokalna samouprava moći kvalitetnije sudjelovati u sustavu zbrinjavanja otpada koji donosi uštede jer otpad tretira kao resurs koji ima gospodarsku vrijednost”.

Dobrović je dodao: “Ne kažem da neće biti poteškoća, ali objekti i sustav bit će znatno jednostavniji, a objekti za zbrinjavanje moći će se uklopiti u postojeće komunalne kapacitete”.

Hrvatska je trebala donijeti PGO do kraja 2015., ali u tome nije uspjela, zbog čega je SDP-ova Vlada nekoliko puta tražila blagoslov EK za produljenje roka do kraja 2016. i ostavila PGO koji je zapravo trebalo samo usvojiti. No, ministar Dobrović odlučio je potpuno izmijeniti koncept. Novinarima nije potvrđeno o kojoj će verziji PGO-a, o čijem donošenju ovisi i 475 milijuna eura iz fondova EU, Vlada danas raspravljati i kakav je kompromis postignut oko nekoliko prijepornih točaka; povećanje broja reciklažnih centara sa 22 na 90, postotak primarnog odlaganja predviđen na 60 posto za koji poslodavci tvrde da je dovoljan na razini 50 posto. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević upozorio je da za kapacitete ne postoje prostorni planovi, koje tek treba izmijeniti, a to zahtijeva i vrijeme i novac.

Dorada

Neprestano odgađanje koje se pripisivalo neslaganju Mosta i HDZ-a i propustima ministra Dobrovića on je u više navrata odbijao, tvrdeći kako je samo potrebno doraditi mali dio PGO-a, kako odgoda ne znači ništa posebno i neće prouzročiti nikakvu štetu za Hrvatsku.

“Niti jedan centar se ne zaustavlja, međutim, mora biti sagledan u novom kontekstu”, poručio je Dobrović i objasnio kako “ustvari mijenjamo ideju naziva centar za gospodarenje otpadom, a to je svaki centar u kojem se gospodari otpadnim materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:48