ŠEF HDZ-a O LUTANJIMA SVOJE STRANKE

'HDZ JE GLASAO ZA ZAKON KOJI JAMČI DVOJEZIČNOST. ALI TRAŽIM MORATORIJ NA ĆIRILICU' Sada Karamarko želi izmjenu zakona

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je danas zatražio moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, a iako priznaje da je HDZ u Hrvatskom saboru i u vukovarskom Gradskom vijeću glasovao za Ustavni zakon koji manjinama jamči dvojezičnost, naglasio je da je stranka u svibnju prošle godine promijenila vodstvo te da ne želi tumačiti mišljenje ranijih čelnika HDZ-a.

Karamarko je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, podržao Vukovarce i hrvatske branitelje koji su se na nedavnom prosvjednom skupu u tom gradu usprotivili ravnopravnoj službenoj uporabi ćirilice.

"Implementacija ustavnog zakona iz 2002. u ovom momentu izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru, u kojem su još uvijek svježe rane, a gradom šeću ljudi koji su za vrijeme okupacije silovali žene. Vukovar je zato senzibiliziran na tu vrstu izričaja, koja se u ovom momentu potencira bez povoda", rekao je Karamarko.

Zatražio je odgodu uvođenja ćirilice, pozivajući se na članak istog Ustavnog zakona koji kaže da se njegove odredbe "moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

"Da li ova nagla odluka o implementaciji pridonosi snošljivosti i dijalogu?", upitao je Karamarko, pozivajući i pripadnike srpske manjine da "imaju razumijevanja prema većini koja je osjetljiva na sve što se dogodilo prije 20 godina".

Na pitanje hoće li HDZ predložiti izmjenu Ustavnog zakona , odgovorio je, "može se ići i u tom smjeru, razmislit ćemo i o tome", a upitan kada bi bilo pravo vrijeme da se Ustavni zakon primijeni, kazao je, "kada sazriju međunacionalni odnosi i zarastu rane u Vukovaru".

Ocijenio je i da je "indikativno da se pitanje primjene ćirilice u Vukovaru pokreće u trenutku pada kreditnog rejtinga Hrvatske".

"Pad kreditnog rejtinga govori o radu Vlade. Dvostruka kvalifikacija hrvatskog rejtinga kao smeća je osobna iskaznica Vlade", kazao je Karamarko.

Vladu je prozvao i da nije učinila ništa kako bi riješila otvorena pitanja sa Slovenijom, zbog čega se, tvrdi, "Hrvatska u posljednjih par mjeseci bori za status".

Ocijenio je da je Vlada morala odvojiti pitanje Ljubljanske banke od pregovora o članstvu u EU, te da bi "premijer morao objasniti svoj privatni odnos s Ljubljanskom bankom".

"Trebao bi objasniti nalazi li se u sukobu interesa, što bi bacilo ružni sjenu na čitav taj problem", rekao je Karamarko.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar naglasio je da se HDZ zalaže za poštovanje svih zakona, pa tako i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a na pitanje zašto kao ministar uprave u HDZ-ovoj vladi nije stavio van snage Statut Grada Vukovara iz 2009., kojim je omogućena službena uporaba ćirilice i prije nego što je popisom stanovništva utvrđeno da Srbi imaju to pravo jer ih je u Vukovaru više od trećine, Mlakar je odgovorio da je izvan snage stavljao samo one statute koji su se kosili sa zakonom, što u Vukovaru nije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:27