12 POGLAVLJA

HDZ PREDSTAVIO IZBORNI PROGRAM 'Smanjit ćemo PDV i porez na dobit, cijena dopunskog neće rasti'

 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica predstavlja svoj program Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost u zagrebačkoj Mimari.

Skupu se obratio Andrej Plenković, koji je zamolio za aplauz za dobitnike medalja na Olimpijskim igrama te pozdravio goste iz drugih stranaka i kandidate na listama, kazavši da očekuje od njih da angažirano i susretljivo predstave program HDZ-a i donesu toj stranci pobjedu.

‘U složenim tranzicijskim uvjetima, bilo je puno uspjeha, ali i propusta, koje moramo popraviti’, rekao je.

'Program se sastoji od 12 poglavlja, razrađenih u tri cjeline, gospodarski rast i demografsku obnovu i izgradnja institucija te društvo pravednosti', kazao je i obećao rast od pet posto i povećanje stope zaposlenosti na 68 posto s aktualnih 60 posto.

Reforme su stalne promjene koje su preduvjet razvoja i konkurentnosti, kazao je. Naveo je da će prekinuti praksu koja je obeshrabrivala poduzetnike - administracija, državna uprava, porezna uprava i pravosuđe će funkcionirati u pouzdanom okviru.

Hdz Program Gospodarski Rast Nova Radna Mjesta i Drustvena Pravednost

‘Ubrzat ćemo rad sudova, da sve bude na jednom mjestu te da građani ne moraju lutati. Uvest ćemo elektroničko poslovanje, a javna uprava će biti servis građanima i partner poduzetnicima’, rekao je.

Kratko se osvrnuo i na hrvatski pravosudni sustav: 'Skratit ćemo trajanje sudskih postupaka. Inzistirat ćemo na još snažnijoj borbi protiv kriminalla, posebno protiv korupcije. Sustava javne nabave bit će transparetan', da bi odmah spomenuo i namjeru provedbe cjelovite porezne reforme, rasterećenja rada i smanjenje poreza na dobit.

HDZ namjerava nastaviti s cjelovitom obrazovnom reformom, a posebno je istaknuo ulaganje u znanost. ‘Dosadašnju razinu ulaganja povećat ćemo na europski prosjek. Bez ulaganja u razvoj, istraživanje i znanost nema konkurentnog gospodarstva, nema konkurentne države’, istaknuo je.

U području zdravstva neće biti dizanja cijene dopunskog osiguranja ni participacije, no povećat će se broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kao jedno od važnijih stavki gospodarskog rasta spomenuo je turizam u kojem, smatra, treba poboljšati ulaganja.

Plenković se osvrnuo i na poljoprivredu gdje će ‘posebnu pozornost posvetiti malim gospodarstvenicima’. ‘Osnovat ćemo agrarnu banku kako bismo trajno osigurali izvore financiranja malim poljoprivrednicima’, rekao je.

Što se demografske obnove tiče, HDZ smatra da se uz gospodarski rast radi o ključnom dijelu pograma - ‘bez nje nema budućnosti ni održivog rada’, rekao je Plenkovi i dodao: ‘Bez sigurnih radnih mjesta nema ni demografske obnove i zato smo prvo naglasak stavili na zapošljavanje’, a potom je istaknuo da će jednokratnu naknadu za svako rođeno dijete povećati na 7.500 kuna.

Treći dio HDZ-ovog programa odnosi se na društvenu pravednost i solidarnost. ‘Vodit ćemo kvalitetan dijalog s partnerima, sindikatima itd. Izgradit ćemo društvo pravednosti u kojem ćemo vratiti dostojanstvo radnicima’, rekao je između ostalog.

Obećao da je da će se poticati rad udruga civilnog društva te da će se zalagati za medijsku politiku koja će poticati pluralizam i poštivanje medijskih sloboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:51