RAZRJEŠENJE

HDZ SMJENJUJE NO HRT-A ZBOG ČETIRI NEZAKONITE ODLUKE 'Pokazali su pravno neznanje i neodgovornost, žele zaštititi kriminal iz Radmanova vremena'

 
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

HDZ je ipak odlučio smijeniti Nadzorni odbor HRT-a! Na saborskim stranicama za danas u osam sati najavljena je sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, čija je druga točka dnevnog reda “utvrđivanje prijedloga o razrješenju članova NO-a HRT-a koje imenuje Sabor”, nakon čega bi trebao uslijediti natječaj za izbor novih članova.

U saborskim i televizijskim kuloarima već se neko vrijeme nagađa da će NO HRT-a biti smijenjen, i to u prvom redu zbog godišnjeg izvješća o radu NO-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu.

Koruptivne radnje

U tom izvješću koje je NO prošli tjedan prihvatio i uputio saborskim zastupnicima, navodi se niz nepravilnosti koje je NO uočio u radu HRT-a, a zbog, kako je navedeno u izvješću, “slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba”, Nadzorni je odbor izvješće proslijedio i DORH-u.

Podsjetimo, u izvješću se, uz ostalo, navodi kako se nabava audiovizualnih djela od nezavisnih proizvođača obavljala netransparentno, da su se ugovori s nekim nezavisnim producentima sklapali prije isteka roka za predaju prijava, a sporne su i izvansudske nagodbe. U izvješću se spominje izvansudska nagodba koju je HRT sklopio s ravnateljem poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislavom Stipićem, a prema kojoj je Stipić dobio 85.000 kuna. Stipić je, naime, tužio HRT jer je tvrdio da ga je bivši ravnatelj Goran Radman smijenio po političkoj osnovi. A u javnost je isplivao i neobičan ugovor koji s tom kućom ima Antun Vrdoljak.

Kako doznajemo, saborski zastupnici ovih su dana od NO-a dobili objašnjenje Vrdoljakova ugovora koji su objavili mediji. U HDZ-u proteklih dana nisu htjeli službeno komentirati HRT i Nadzorni odbor. Bit će stoga zanimljivo čuti obrazloženje pod kojim će biti predložena smjena Nadzornog odbora s obzirom na to da HDZ po svaku cijenu želi otkloniti mogućnost da se to radi zbog izvješća NO-a.

Iako nema službene potvrde, iz upućenih izvora doznajemo da će se smjena Nadzornog odbora tražiti navodno zbog četiri odluke - triju Trgovačkog suda te jedne Upravnog suda. Vezano je to dijelom uz to što je Trgovački sud odbio zahtjev NO-a da se imenuje privremeni ravnatelj kad je istjecao mandat Siniši Kovačiću, a četvrta se odnosi na dopis NO-a predsjedniku Sabora.

Povreda

Dopisom se upozorava na povredu odredbi javnog natječaja oko uvrštenja valjanosti kandidature Ivice Zadre u natječajni postupak, što je dijelom poslije koristio povjesničar Josip Jurčević u tužbi protiv HRT-a. Jurčević je do dopisa NO-a, doznajemo, došao tako što je od saborskog Odbora za medije tražio uvid u natječajnu dokumentaciju.

- Nadzorni odbor pokazao je eklatantno pravno neznanje i neodgovornost - kazao je sinoć izvor iz HDZ-a. Ističe da će saborski Odbor ultimativno tražiti da se provedu sve istrage o eventualnim nepravilnostima i nezakonitostima od razdoblja kad je ravnatelj bio Goran Radman do danas.

- Potpuna je neistina da se želi zaštititi kriminal, a prava je istina to da NO time želi zaštititi kriminal iz Radmanova razdoblja. Riječ je o NO-u u kojem većinu čine ljudi koji su izabrani na prijedlog SDP-a 2015. godine. Funkcija tog NO-a nije ništa drugo nego da se zataškaju stvari iz Radmanova vremena i da se blokiraju svi pokušaji sređivanja stanja na HRT-u - tvrdi sugovornik iz HDZ-a.

U političkim krugovima spekuliralo se da je NO trebao biti smijenjen prošli petak na Odboru za medije, čiji je predsjednik HDZ-ov Jasen Mesić. Navodno, o čemu je podrobno pisao tjednik Nacional, Mesić je u dogovoru s vrhom HRT-a i Stipićem, koji mu je blizak, planirao smijeniti NO prije nego što oni održe sjednicu na kojoj su trebali usvojiti godišnje izvješće.

Usvajanje izvješća

Kako su članovi NO-a očito doznali za taj plan, sjednicu su održali nekoliko dana prije elektronskim putem, usvojili izvješće te ga poslali u Sabor prije sjednice Odbora za medije na kojoj se, kako se nagađalo, trebalo naći i njihovo razrješenje. Sjednica Odbora za medije potom je otkazana, a Mesić je rekao da je riječ o tehničkim razlozima. No, navodno je otkazivanje tražio predsjednik Sabora Gordan Jandroković jer tako nešto nije bilo dogovoreno s premijerom Andrejom Plenkovićem. Čini se da su se zadnji tjedan ipak uspjeli usuglasiti oko smjene NO-a koji vodi, što je zanimljivo, HDZ-u bliska Anja Šovagović Despot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:24