DOGOVOR O IZBORNIM LISTAMA

HNS PREKIDA SA SDP-om!? Vrdoljak i društvo šokirani novim Milanovićevim planom

HNS PREKIDA SA SDP-om!? Vrdoljak i društvo šokirani novim Milanovićevim planom: 'Ako ne mogu shvatiti da bez HNS-a nemaju šanse dobiti izbore, onda neka idu sami i uvjere se u to!'
 Hanza Media

ZAGREB - Vodstvo HNS-a od članstva ima puni mandat da prekine pregovore sa SDP-om i donese odluku da idemo sami na izbore. Ako u SDP-u ne mogu shvatiti da bez HNS-a nemaju šansu dobiti izbore, onda neka idu sami i uvjere se u to. Ili ćemo ići na izbore na isti način kao i prije sedam mjeseca, dakle s istim brojem HNS-ovih kandidata na listama i njihovim rasporedom, ili od predizborne koalicije nema ništa - riječi su kojima nam je jedan od istaknutijih članova HNS-a prepričao stavove u njihovoj stranci i ljutnju koja je izazvao SDP-ov plan što su im ga dostavili u utorak, a po kojem je skresan broj HNS-ovaca i ponuđene lošije pozicije na listama.

- Danas je još jedna runda razgovora, i ako se ne postigne dogovor, onda idemo sami na izbore. Nećemo dozvoliti da se ne respektira naših 86.000 preferencijalnih glasova. i 17 posto svih glasova koji su osvojeni na listama Kukuriku koalicije - rekao je naš sugovornik te napomenuo da predsjednik SDP-a Zoran Milanović mora shvatiti da s Ivanom Vrdoljakom ne razgovara kao sa svojim ministrom u Vladi kojemu je bio nadređen, već kao s predsjednikom stranke. Dodao je i kako na današnje razgovore sa SDP-om pored predsjednika stranke Vrdoljaka i glavnog tajnika Srećka Ferenčaka ide proširena delegacija HNS-a koja će biti ojačana s Matijom Posavcem kao predsjednikom Središnjeg odbora HNS-a, te zamjenikom predsjedika stranke Predragom Štromarom.

Na prošlim izborima HNS je na listama koalicije Hrvatska raste istaknuo 24 kandidata od čega je 7 mjesta bilo takozvanih dobitnih. Uz to su preferencijalnim glasovima dobili još dva mandata. Na ovim izborima očekuje se najmanje takav raspored, a u odnosu na neke HNS-ove kanidate i bolji plasman na listi nego na prošlim izborima. Tako naš sugovornik spominje Anku Mrak Taritaš, ministricu graditeljstva u Milanovićevoj vladi koja je na prošlim izborima ušla u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima. I na ovim bi izborima bila kandidatkinja u Drugoj izbornoj jedinici, a HNS zbog njenog uspjeha i popularnosti smatra da treba biti među prvih pet kandidata na listi, dok bi je SDP gurnuo na osmo mjesto.

Naš sugovornik navodi kako je još na prošloj sjednici Središnjeg odobra HNS-a veliki broj članova iznio stav da bi bilo dobro da sami izađu na izbore, kao i da je dogovoreno da se za njih pripremaju kao da idu sami. SDP-u se zamjera pasivnost, što ih uopće nema u javnosti, što još nemaju izborne stožere i ponašaju se kao da će im vlast pasti s neba. - Politika je ozbiljan posao, a HNS u koaliciju unosi veliki kapital. Kada zbrojimo sve preferencijalne glasove, dobili smo ih oko 100.000. Za usporedbu valja reći da je HSS dobio 35.000 glasova. Danas će se ponovo ozbiljno razgovarati i znati će se jesmo li postigli dogovor ilil na ove izbore ide svatko za sebe - kazao je HNS-ovac s kojim smo razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:36