POVRATAK BIVŠEG ŠEFA

HOĆE LI SDP MILANOVIĆA PREDLOŽITI ZA KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA DRŽAVE? 'Bude li stranka za dvije godine ovakva kakva je sada, to bi mu samo štetilo'

 Antonio Bronić / REUTERS

Rečenice bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića izgovorene u subotnjem intervjuu Jutarnjem listu, gdje kaže da za njega “nema drugog puta, da je predaleko otišao da bi se ikad potpuno izvukao iz politike”, u velikom dijelu političke i javne scene shvaćena je kao njegova neizravna kandidatura za predsjednika države.

Prvo pitanje koje se nameće, a već je dulje na sceni, glasi bi li SDP svog bivšeg predsjednika predložio za šefa države. Postavlja se tim prije što su u aktualno stranačko vodstvo ušli i Milanovićevi žestoki oponenti. Osoba bliska Milanoviću okrenula je, međutim, pilu naopako.

Politički cilj

- Ako se odluči kandidirati, zašto mislite da Milanović mora biti kandidat SDP-a? Bude li za dvije i pol godine SDP ovakav kakav je sada, podrška stranke mogla bi mu samo štetiti - rekao je naš sugovornik blizak bivšem premijeru uz napomenu kako ne vjeruje da bi Milanović, ako donese odluku da se kandidira za predsjednika države, kao bivši predsjednik stranke i premijer želio prolaziti proceduru stranačkih predizbora u SDP-u i dovoditi se u poziciju da bude u konkureniciji s, primjerice, Toninom Piculom, Rajkom Ostojićem ili Zlatkom Komadinom... - Ali sve je to još daleko i nikako ne treba isključiti ni mogućnost da SDP i Milanović u njegovoj eventualnoj kandidaturi nađu zajednički politički cilj - dodao je naš sugovornik.

Od samog Milanovića na ovu temu se nije moglo doznati više od onoga što je rekao u intervjuu. - Sada sam ipak malo predaleko dospio da bih se ikada potpuno izvukao iz politike. Vjerojatno ću u budućnosti svaki dan promišljati politiku, ali više ne kao stranačko organiziranje nego kao način promatranja života, kao poriv da ljudi nešto kažu, naprave i govore o stvarima koje ih pritišću. To je način života... Nema drugog puta za mene - rekao je o stavu prema politici i otvorio mogućnost novog angažmana.

Ništa izravniji po ovome pitanju nisu ni u SDP-u. - Predsjedništvo SDP-a ili neka druga tijela stranke nisu razgovarala o kandidaturama za buduće izbore, pa ni o eventualnoj kandidaturi Zorana Milanovića, bilo za Parlament EU ili na predsjedničkim izborima. Niti je on službeno iznio takav stav ili namjeru - poručili su iz vrha stranke uz napomenu da “SDP neće komentirati intervju Zorana Milanovića u kojem oni i nije izrijekom najavio tako nešto”.

Hladni rat

Poznato je da aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić relativno često komunicira s Milanovićem, no ni on nije bio spreman govoriti o tome kako je shvatio poruku svog prethodnika i bi li Milanović imao njegovu podršku na putu prema Pantovčaku. Kada su ga prije manje od mjesec dana, tijekom gostovanja na N1 televiziji, novinari pitali je li sklopio pakt s Milanovićem, te kakav je njegov stav oko njegove kandidature za predsjednika, Bernardić je odgovorio da to sada nije tema, “o tom potom”. - A oko razgovora, da ne razgovaramo, bio bi hladni rat, a kad razgovaramo - onda je to tajni pakt. To je korektan ljudski odnos, propitivanje političkih stvari. Ja SDP vidim drugačije, demokratskije i decentralizirano, reformirat ćemo stranku kroz promjene statuta - rekao je Bernardić o odnosu s bivšim stranačkim šefom.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić jučer je na ovu temu kazao da ima još dosta vremena do izbora za predsjednika(cu) Republike i naglasio da je SDP demokratska stranka koja ima predizbore. Pritom je podsjetio da su predizbori na kojima se odlučivalo tko će biti kandidat SDP-a za predsjendika države 2009. godine održani između Ljube Jurčića i Ive Josipovića.

Podsjetimo, njih je tada predložio Milanović, a odluku je donio Glavni odbor stranke. Milan Bandić bio je razočaran što Milanović nije predložio i njega pa se mimo stranke kandidirao za šefa države, zbog čega je izbačen iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:21