APSURD

HRVAT OŽENIO UKRAJINKU PA UPAO U BIROKRATSKI PAKAO 'Htio sam regulirati njezin status, a rekli su mi da ja uopće nisam državljanin RH'

Damir Begović želio je regulirati status svoje supruge iz Ukrajine u RH, a onda je doznao da ni on navodno nije hrvatski državljanin

“U povodu Vašega podneska zaprimljenoga u ovome Ministarstvu, zatražen je podatak o Vašemu državljanskom statusu od Matičnog ureda Pitomača. Navedeni Matični ured obavijestio nas je da je u knjizi državljana RH upisana bilješka o Vašemu otpustu iz tadašnjega jugoslavenskog državljanstva te da ste brisani iz jugoslavenskoga državljanstva s danom 8. 12. 1989., i da nakon toga niste ponovno upisani u knjigu državljana RH.

Slijedom navedenoga, proizlazi da Vam je u Matičnom uredu u Pitomači izdana domovnica bez pravne osnove. Budući da niste hrvatski državljanin, upućujemo vas da se obratite policijskoj postaji radi vraćanja i poništavanja putovnice i osobne iskaznice...”

Provjera

Nakon što je dva i pol desetljeća proveo u uvjerenju da je hrvatski državljanin, prije svega zato što je rođen u Virovitici, živi na Hvaru pa mu je 1992. izdana domovnica sa svima pratećim dokumentima, Damir Begović (61) doznao je 23. kolovoza ove godine iz MUP-a da nema državljanstvo zemlje u kojoj je rođen i u kojoj živi.

Ovaj fotograf, koji u Zavali na Hvaru ima tvrtke za iznajmljivanje motora, prije nekoliko mjeseci MUP-u je uputio upit u vezi s reguliranjem statusa njegove supruge, inače Ukrajinke. No, ono što je trebalo izgledati kao formalni zahtjev, za Begovića se pretvorilo u noćnu moru. Naime, iz MUP-a su mu odgovorili da su na osnovi njegova upita za suprugu krenuli provjeravati njegov status i utvrdili da mu je domovnica 1991. u Pitomači izdana greškom te da on zapravo uopće nije hrvatski državljanin.

- Najprije mi je poštar donio obavijest da nikad nisam imao hrvatsko državljanstvo. Kada sam to pročitao, pomislio sam - katastrofa! No, ubrzo mi je pred kuću došla policijska patrola pa su mi uz potvrdu oduzeli osobnu iskaznicu i putovnicu - rekao je za Jutarnji Begović, koji od toga dana više nije imao regulirano zdravstveno osiguranje.

- Sada sam ga uspio regulirati, ali po drugoj osnovi, kao stranac - kaže. Naime, Begović je rođen u Virovitici, ali se odmah nakon rođenja s obitelji doselio u Zagreb. Kada mu je bilo samo pet godina, čitava se obitelj preselila u Njemačku, gdje je Begović upisao i fakultet, a 1989. je, kako bi dobio njemačko državljanstvo, zatražio ispis iz onoga SFRJ.

Nije htio u JNA

- Tada nije bilo moguće imati dvojno državljanstvo, a bio sam na studiju u Njemačkoj i nisam htio ići u JNA - kaže Begović koji je, međutim, nekoliko godina kasnije, nakon osamostaljenja RH, postao hrvatski državljanin. Barem je tako mislio.

- Moji roditelji su zatražili upis u hrvatsko državljanstvo, a dokumente je u Pitomači i Virovitici izvadila moja teta, pritom izvadivši i domovnicu za mene. Na osnovi te domovnice ja sam se 1992. prijavio u Zagrebu. Dobio sam hrvatsku osobnu iskaznicu, no ubrzo sam se vratio u Njemačku nastaviti studij, a zadržao sam i njemačko državljanstvo, koje imam do danas. U Hrvatsku sam se vratio 2015., i to na Hvar, gdje su moji roditelji živjeli od 2005. Otvorio sam tvrtku za iznajmljivanje skutera i počeo se baviti i turizmom - priča Begović. Kada je radi supruge želio pribaviti vjenčani list, matičar nije mogao potvrditi da je on hrvatski državljanin. Očajan, nakon posjeta matičaru, pisao je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću, no umjesto ministra, odgovorili su mu iz MUP-a dopisom citiranim na početku teksta. No, to nije sve. Begović je odmah zatražio upis u hrvatsko državljanstvo, međutim, rekli su mu da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog nanošenja tjelesne ozljede pa je to zapreka da dobije državljanstvo.

- Riječ je o događaju iz srpnja 2016., gdje je moj otac pod utjecajem alkohola napao majku, a ja sam je branio. Odgurnuo sam ga, a on me prijavio policiji. Naknadno je povukao prijavu. Ne mogu vjerovati da je to razlog za stopiranje primitka u državljanstvo - kaže Begović koji je o svome problemu pisao i predsjednici i premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:47