NABAVLJENO PET MILIJUNA METAKA

HRVATSKA VOJSKA UMALO OSTALA BEZ METAKA ZBOG ŽALBI TVRTKE IZ SRBIJE Zakon o javnoj nabavi omogućio gotovo potpunu blokadu nabave streljiva

Svi pokušaji nabave municije propali su zbog uzastopnih žalbi zagrebačke tvrtke Benthos, zastupnika kompanije Prvi partizan iz Užica
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Tvrtka Igman iz Konjica sljedećeg tjedna u skladišta Oružanih snaga dostavit će oko 5 milijuna bojevih i manevarskih metaka za jurišne i snajperske puške kako bi Oružane snage mogle nastaviti s redovnom obukom i vježbama. Ministarstvo obrane direktnom je pogodbom za 11,2 milijuna kuna prošlog mjeseca ugovorilo nabavu tog streljiva.

Da nije uspjelo, Hrvatska bi vojska u sljedećih oko dva mjeseca ostala bez municije za jurišne puške VHS, G36 te za snajpersku pušku koju koriste za obuku i na vježbama. U Ministarstvu obrane službeno tvrde da “Oružane snage raspolažu dovoljnim količinama streljiva za redovno izvršavanje svih zadaća u zemlji i u misijama izvan teritorija RH”. No, ipak priznaju da postoji opasnost od nedostatka streljiva u dogledno vrijeme. “S obzirom na nekoliko prethodnih žalbi u postupku javne nabave zbog kojih MORH nije bio u mogućnosti nabaviti planirane količine, a sukladno zakonskoj regulativi, proveo se pregovarački postupak bez prethodne objave upravo kako bi se na vrijeme osigurala dovoljna količina streljiva za sve sljedeće aktivnosti, vježbe i obuku postrojbi OS RH. Isporuka naručenog streljiva očekuje se idući tjedan.”

Alarmantno stanje

MORH već godinu i pol bezuspješno pokušava preko javnog natječaja kupiti veće količine streljiva za potrebe Oružanih snaga. No dosad su svi pokušaji propali na Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave kojoj je tvrtka Benthos iz Zagreba dosad podnijela sedam žalbi na provedbu natječaja. Benthos je hrvatski zastupnik tvornice streljiva Prvi partizan iz Užica koji se javio na natječaj za nabavu streljiva. Koliko je situacija alrmantna najbolje pokazuje obrazloženje Ministarstva za sklapanje direktne pogodbe. “S obzirom na to da se radi o iznimno specifičnom predmetu nabave te postojanju iznimne krize u sigurnosti opskrbe u Oružanim snagama, primijenjen je članak 9 stavak 1 točka 3 Uredbe. Naime, ako Oružane snage ne raspolažu dostatnim količinama UbS-a, time se dovodi u pitanje daljnje provođenje zadaća, što izravno utječe na borbenu spremnost, zaštitu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, kao i mogućnost sudjelovanja Oružanih snaga u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima u inozemstvu sukladno preuzetim međunarodnim obvezama.” Naši sugovornici posebno naglašavaju kako je nedopustivo da strateška roba kao što je streljivo za vojsku ovisi o Zakonu o javnoj nabavi te da nezadovoljni potencijalni dobavljač može na duže vrijeme blokirati djelovanje Oružanih snaga.

Poništen postupak

Osim toga, u prvom natječaju nije stavljena odredba o isključenju ponuđača iz sigurnosnih razloga, što se smatra velikim propustom.

Ministarstvo obrane dvostupanjski natječaj za nabavu streljiva vrijedan 34,2 milijuna kuna raspisalo je u lipnju 2015. Odabrana su dva dobavljača, no tvrtka Benthos je uložila žalbu koju je DKOM prihvatio i natječaj je poništen. Naime, u drugom krugu natječaja Benthos je isključen jer je tijekom pregleda i ocjena ponuda zaprimljena klasificirana dokumentacija s oznakom “povjerljivo”. Kako neslužbeno doznajemo, Vojno-sigurnosna obavještajna agencija (VSOA) ukazala je na činjenicu da tvrtka zastupa proizvođača streljiva iz Srbije i da iz sigurnosnih razloga ne bi bilo dobro da se Oružane snage opremaju tim streljivom. No, kako isključenje ni u prvom, ni u drugom stupnju nije bilo predviđeno, žalba je usvojena i natječaj je poništen. Nakon toga je propalo još nekoliko krugova natječaja. Istovremeno su iz Oružanih snaga upozoravali da je stanje sa streljivom sve lošije.

Nove žalbe

Stoga MORH iz ukupne količine tražene robe izdvaja najpotrebnije streljivo i u kolovozu ove godine poziva one koji su se ranije javili da daju ponude uz obvezu da moraju napisati tko je proizvođač nuđenog streljiva. Nije stigla niti jedna ponuda. U vojsci vlada velika nervoza a se MORH-u se već raspituju tko bi mogao posuditi streljivo. Pokušavaju ga ugovoriti i preko NATO-ove agencije NSPA, no cijena je 30 posto veća, a rok isporuke 36 mjeseci. Tada iz MORH-a šalju upit u tvrtku Igman u Konjic za isporuku oko 5 milijuna komada bojeva i manevarskog streljiva za jurišne puške VHS G36, te bojevo streljivo .308 Win za snajpersku pušku putem direktne ponude. Tvrtka Benthos je i na tu objavu DKOM-u poslala žalbu. U tvrtki Benthos rekli su nam da do završetka procesa na Upravnom sudu ne žele komentirati ovaj natječaj.

No, ova isporuka ne rješava potrebu vojske za streljivom. Naime, MORH je za preostalu količinu streljiva natječaj objavio u listopadu, a procijenjena vrijednost je 24,8 milijuna kuna. U njega je stavljena odredba da MORH kao naručitelj može isključiti natjecatelja ili ponuđača za kojeg utvrdi “da je nedovoljno pouzdan da isključi rizike za sigurnost Republike Hrvatske”.

Ta odredba omogućuje VSOA-i da traži isključenje iz natjecanja ponuđača za kojeg se procijeni da iz sigurnosnih razloga nije pouzdan za isporuku streljiva Hrvatskoj vojsci. Upravo je zbog nedostatka te odredbe poništen prvi natječaj iz 2015. godine.

Odluka o odabiru očekuje se početkom sljedeće godine. Sugovornici nam kažu da su u međuvremenu cijene streljiva znatno porasle pa bi zbog nedostatka sredstava natječaj mogao pasti, što bi ponovno moglo dovesti do nedostatka streljiva u vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41