OPASNA ZARAZA

HRVATSKU TRESE EPIDEMIJA 'MIŠJE GROZNICE' Većina zaraženih u Zagrebu, dio u Sisku i Ivanić Gradu, bolest koja je harala 90-ih uzrokuje hanta virus

 HANZA MEDIA

Od početka ove godine u zagrebačkoj Infektivnoj klinici hospitalizirano je dvadesetak bolesnika oboljelih od HVBS-a (hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom) odnosno ‘mišje groznice’, a još desetak u drugim hrvatskim bolnicama.

Većina se zarazila na Medvednici ili široj okolici, a dio na području Siska i Ivanić Grada. Razlog je to zašto stručnjaci pozivaju na oprez i pravodobno liječenje.

Pojačana aktivnost

“Značajnim brojem oboljelih od početka godine, i porastom broja pacijenta u ožujku te zabilježenom iznimnom aktivnošću glodavaca na terenu, ove godine možemo očekivati epidemiju ‘mišje groznice’ pa je potrebno upozoriti liječnike i građanstvo na mjere zaštite, dijagnostike i liječenja te bolesti”, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u kojoj je danas organiziran i mini simpozij o HVBS-u.

Riječ je o opasnoj virusno-infektivnoj bolesti koju uzrokuje hanta virus, a epidemije se javljaju ciklički dok sporadičnih slučajeva ima svake godine. Kod nas se pojavljuju dvije vrste hanta virusa, Puumala i Dobrava, a prenose se udisanjem zraka inficiranog izlučevinama glodavaca, kao što je primjerice riđa voluharica te žutogrli šumski miš. Zbog toga su opasnosti od zaraze najviše izloženi oni koji borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara, ali i oni koji čiste primjerice podrume u kojima se mogu naći glodavci.

Najgori scenarij

“Simptomi ‘mišje groznice’ su visoka temperatura, loše opće stanje, crvenilo očiju, glavobolja, a ponekad i mučnina te povraćanje. Kod težih slučajeva može se pojaviti krvarenje na koži i sluznici, a kad dođe do zatajenja bubrega nužna je dijaliza. Smrtnost od ove bolesti u Hrvatskoj je jedan posto. Veće epidemije u Hrvatskoj su bile 2012. te prije tri godine, a najveće tijekom Domovinskog rata 1995. te 2002. godine”, kaže prof. dr. Markotić. Naglašava da tijekom boravka u prirodi treba posebno paziti na higijenu ruku te ne bi trebalo jesti plodove ubrane u šumi koji nisu dobro oprani. Inače, inkubacija ‘mišje groznice’ može potrajati tjedna do dva, a u nekim slučajevima i do 45 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58