IDU U CENTAR

HSLS-u TRI MJESTA Plenković u koaliciji ne želi Hrast, o HSP AS-u odlučit će sredinom srpnja

Krajnja desnica postala nepoželjna
Milivoj Šika, Blok umirovljenika (BUZ) i Ladislav Ilčić, Hrast
 HANZA MEDIA

U novoj HDZ-ovoj predizbornoj koaliciji definitivno više neće biti mjesta za Hrast i Blok umirovljenici zajedno (BUZ), dok odluka oko HSP AS-a još nije donesena, potvrđeno nam je jučer iz nekoliko izvora iz HDZ-a i stranaka bivše Domoljubne koalicije.

HDZ na čelu s umjerenim Andrejem Plenkovićem pred izbore se želi promovirati kao stranka desnog centra građena na načelima demokršćanstva i narodnjaštva, a stranke poput Hrasta, BUZ-a i HSP AS-a ne uklapaju se u ovaj zaokret HDZ-a.

Nepravda

Uostalom, Hrast i BUZ na prošlim su izborima dobili zanemariv broj glasova, a obojica čelnika, Milivoj Špika i Ladislav Ilčić, dobili su po mandat u Saboru, dok je HSP AS za oko 11.000 osvojenih glasova dobio čak tri mandata i mjesto potpredsjednika Sabora. HSS je, primjerice, dobio više od 23.000 glasova i tek jedno mjesto u Saboru.

S druge strane, HSLS, potvrđeno nam je iz te stranke, definitivno ostaje vjeran partner HDZ-u, posebice u okolnostima u kojima stranku preuzima Plenković koji propagira sve ono za što se i Darinko Kosor zalaže - umjereni desni centar okrenut budućnosti i gospodarstvu. Nije im, kažu izvori, ni padala na pamet ideja da pretrče SDP-u, niti je bilo kontakata s njima, tvrde u HSLS-u.

Zagreb, 170616. 
Pantovcak 241.
Ured predsjednika.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic odrzava konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora.
Na fotografiji: Darinko Kosor.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Darinko Kosor

- To je već dogovoreno. HDZ gradi novi imidž i mi smo dio te priče. Mi smo i sa starim vodstvom imali dobre odnose, a sada nam s Plenkovićem još i više odgovara koalicija s njima - kaže nam izvor iz HSLS-a.

U toj stranci kažu kako je postignut dogovor da dobiju tri sigurna mjesta na listama za Sabor, a toliko bi dobio i HSP AS ako budu dio koalicije. No, šanse da se to dogodi u ovom su trenutku 50:50, govore nam naši izvori.

Desnica

Trenutno se rade istraživanja i u HDZ su svjesni, unatoč činjenici da žele graditi priču u centru, da HSP AS ima svoje desno biračko tijelo koje bi im moglo dobro doći u situaciji kad se se druge strane političkog bloka već izgradila jedna velika koalicija oko SDP-a koja sada s HSS-om grabi i u biračko tijelo desnog centra. Sada su, kažu nam izvori iz vrha HDZ-a, sve opcije otvorene. HSP AS može biti dio nove HDZ-ove koalicije, ali možda će morati ići i samostalno, pa će se nakon izbora dogovarati eventualna suradnja. U slučaju da u HDZ-u procijene da im ipak treba HSP AS, onda će se vodstvo te stranke, predsjednik Ivan Tepeš i glavni tajnik Pero Ćorić, morati utišati. U novom HDZ-u, naime, smatraju da HSP AS više ne smije biti “megafon” koalicije, kako je to dosad bio slučaj, jer se to ne uklapa u politiku novog vodstva na čelu s Plenkovićem. Konačnu će pak odluku oko HSP AS-a donijeti Predsjedništvo stranke nakon 17. srpnja kada će Plenković biti i službeno potvrđen za predsjednika.

Razgovori

- Razgovori još traju i ništa još nije odlučeno. Sve opcije su otvorene, moguće je da idemo zajedno na izbore, a moguće je i da ne idemo s njima, a svatko ima neke svoje poglede na to, pa se rade istraživanja i analize - kaže nam jedan član vrha stranke. Drugi naš sugovornik, također iz najužeg vodstva HDZ-a, također ističe da su obje varijante na stolu, a o tome će se razgovarati i na današnjem Predsjedništvu stranke.

U HDZ-u i HSLS-u i dalje vide Most kao glavnog partnera za moguću novu saborsku većinu. Vjeruju da će izvan dva politička bloka biti 30-ak osvojenih mandata, a tu spadaju Most, Bandić, IDS, HDSSB, Živi zid i manjinski zastupnici. Nadaju se da će se HDZ s Plenkovićem na čelu lakše dogovoriti s Mostom nego što bi to mogao SDP s Milanovićem. Usto, kažu, problem SDP-a će biti i to što će u svojoj koaliciji imati HSS i Stipu Gabrića Jamba, najžešće kritičare Mosta.

Kada je riječ o mogućoj suradnji s Bandićem i Čačićem, u HDZ-ovoj koaliciji ne odbacuju tu mogućnost, ali o tome će se razgovarati tek nakon izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:24