BESKORISNA I SKUPA NABAVKA

I PREMIJER, I ŠEF SABORA, I PREDSJEDNICA ODBILI KORISTITI NOVE BLINDIRANE LIMUZINE OD 2 MILIJUNA EURA Hoće li skupa vozila završiti u garaži?

 

Dan nakon što je Jutarnji list otkrio da Ministarstvo unutarnjih poslova za 13 milijuna kuna nabavlja dvije blindirane limuzine, domaće štićene osobe prve kategorije kojima su, među ostalim, limuzine trebale biti namijenjene javno su se odrekle i same pomisli da bi ih koristile.

Među prvima su mogućnost da bi koristili skupocjena blindirana vozila otklonili u Uredu premijera Andreja Plenkovića. “Predsjednik Vlade neće koristiti nove blindirane limuzine. Predsjednik Vlade niti dosad nije koristio blindirano vozilo”, poručili su iz Banskih dvora.

Podsjetimo, MUP je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio javni natječaj kojim kupuje dva nova vozila za 13 milijuna kuna s PDV-om, a novinarima je zapela činjenica da je riječ o vozilima sa specijalnom balističkom zaštitom.

Predsjedanje EU

Ona će tako prema specifikacijama natječaja morati biti opremljena sustavom zaštite VR9, što znači da će biti neprobojna za većinu metaka, imati nosač strojnog naoružanja, senzor za suzavac, mogućnost vožnje i s propucanim auto-gumama, 460 konja i brojne druge elemente.

Vrijednost jednog vozila tako je procijenjenja na 6,5 milijuna kuna, a iz MUP- a su već u ponedjeljak poručili da vozila nabavljaju za potrebe “osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija, ali i zbog priprema Republike Hrvatske za predstojeće predsjedanje Europskom unijom, kada se očekuje veliki broj stranih delegacija i njihovih državnika”.

Ipak, uz predsjednika Vlade koji je štićena osoba prve kategorije, korištenje blindiranih limuzina odbio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je na upit Jutarnjeg lista rezolutno izjavio da nova vozila vrijedna gotovo dva milijuna eura neće koristiti.

Uz njega i šefa Vlade, u prvu skupinu štićenih osoba spada i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ipak, ni ona ne želi koristiti skupocjene blindirane limuzine.

“Predsjednica Republike Hrvatske neće se koristiti navedenim vozilima i nije izrazila želju da se nabave navedena vozila”, kratko su pojasnili naglasivši da su za provedbu zaštite osoba štićene kategorije odgovorni u MUP-u.

Budu li se domaći dužnosnici i štićene osobe uistinu držali toga da ne koriste nova, skupocjena vozila, postavlja se pitanje kome se onda limuzine nabavljaju i je li ova izdašna nabava opravdana?

Naime, ako je pravi razlog njihove nabave doista nadolazeće predsjedanje Europskom unijom, Hrvatska će tu ulogu preuzeti tek u prvoj polovici 2020, dakle tek za 26 mjeseci, što je dosta daleko od dana raspisivanja natječaja.

Prema procjeni

Dodatno zatim stručnjaci upozoravaju kako je malo vjerojatno da će blindirana vozila kao dio osiguranja tijekom hrvatskog predsjedanja EU koristiti dužnosnici institucija EU u posjetu našoj zemlji jer oni u dosadašnjoj praksi baš i nisu zahtijevali tako visoku razinu osiguranja.

Vozila s balističkom opremom eventualno će služiti čelnicima stranih zemalja u posjetu Hrvatskoj - i to samo onima koji sa sobom ne dovoze vlastita blindirana vozila, kao što to čini, primjerice, američki predsjednik Donald Trump.

Jutarnji list je informaciju o tome hoće li koristiti blindirana vozila poslao i štićenim osobama druge kategorije - točnije ministru obrane, ministru unutarnjih poslova te ministrici vanjskih poslova, ali odgovor smo dobili iz MVEP-a. Ipak, on je bio dost štur jer su nas uputili na MUP kao nadležnu službu. Iz MUP-a, pak, poručuju kako “vozila ne nabavljaju za dužnosnika imenom i prezimenom nego za one slučajeve u kojima to bude zahtijevala procjena ugroženosti neke osobe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:09