POD OKRILJEM NOĆI

ILEGALCI ULAZE U HRVATSKU KROZ KUKURUZNA POLJA 'Za sada na kapaljku, ali sprema se invazija!'

 CROPIX

TOVARNIK – Prošloga vikenda s područja Tovarnika u Srbiju je vraćeno oko 200 ilegalnih migranata koji su poljskim putevima pod okriljem noći ušli u Hrvatsku s namjerom da se potom isto tako ilegalnim kanalima dokopaju zapadne Europe.

- Posljednjih tjedana povećan je pritisak ilegalnih ulazaka, iako to nije ni blizu situaciji koja je bila prije godinu dana kada se Hrvatska našla na migrantskoj ruti. Riječ je uglavnom o pojedinačnim ulascima ili manjim skupinama i to osoba mlađe životne dobi, dok obitelji i male djece gotovo uopće nema – rekao nam je jedan mještanin Tovarnika, koji je dobro upućen u stanje na terenu.

Ilegalci pod okriljem noći koriste kukuruzna polja i ulaze u Hrvatsku, no naša policija spremna je za takve upade.

- Za sada je to na „kapaljku“. I u četvrtak smo u Tovarniku vidjeli 20-tak mladića, koje je policija zaustavila i vratila u Srbiju, no informacije koje dolaze s rute govore da bi nam se uskoro mogao ponoviti prošlogodišnji rujan te da se sprema nova invazija – rekao nam je naš sugovornik.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je u petak posjetio novoizgrađeni Tranzitni centar za ilegalne imigrante u Tovarniku, na graničnom prijelazu sa Srbijom, pak, smiruje situaciju.

- Točno je da ima pokušaja ilegalnog prijelaza, ali dobrom suradnjom sa susjedima i radom naših policajaca na terenu vraćamo ih u zemlju porijekla – rekao je Orepić, koji je na izjavu ministra vanjskih poslova Mire Kovača kako ni žica nije isključena u slučaju veće navale migranata kazao: „ Žice neće biti, a nagađati ne želim.“

- Mi smo spremni i za veće izazove poput onoga kakav je bio u rujnu prošle godine, imamo potencijale od prihvatnih, smještajnih kapaciteta... koje brzo možemo aktivirati – poručio je Orepić, dodavši i kako se trenutno u Srbiji, u tamošnja tri prihvatna centra nalazi 1300-1500 ljudi, ali i da je prema Mađarskoj propusnost na dnevnoj bazi. Ilegalci koji odabiru Hrvatsku za pokušaj ulaska u EU uglavnom dolaze sa srpsko-mađarske granice. Situacija je to slična onoj koja je bila prije prošlogodišnje krize, kada su u Hrvatskoj bilježeni samo pojedinačni pokušaji, premda posljednji dani sugeriraju da se sprema i nešto puno jače. Unatoč tome, Hrvatska prema Orepićevim riječima neće mijenjati svoju politiku.

- Hrvatska je slobodna, sigurna, humana i prijateljska zemlja, koja je kreator i nositelj europske sigurnosne politike, ali i dio humanog rješenja migrantske krize. Nastavit ćemo s prihvaćanjem migranata u skladu s preuzetim obvezama, a hoće li kriza narastati ne želim nagađati. U ovom trenutku o tome nema govora i ponavljam, sa susjedim iznimno dobro surađujemo – zaključio je Orepić, koji je za početak listopada najavio i pokaznu vježbu MUP-a, Ministarstva obrane i Frontexa na Jadranskom moru, kojom žele pokazati da je Hrvatska sposobna čuvanti šengenski prostor i na moru „kao što to činimo i na kopnu.“

Tranzitni centar izgrađen je u lipnju, ali kompleks izgrađen na parceli od 15.500 kvadrata još nije počeo s radom.

U tijeku su natječaji za radna mjesta, a Orepić nije znao reći kada bi centar mogao biti otvoren. Centar je, inače, opremljen svim potrebnim sadržajima za prihvat ilegalaca, a kapacitet mu je 62 osobe koje će u kompleksu opasanom 5-metarskim betonskim zidom i bodljikavom žicom na njegovu vrhu imati na raspolaganju i igrališta za slobodne aktivnosti, ali i potrebnu zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć.

Vrijednost izvedenih radova je 27,2 milijuna kuna, od čega je 21,7 milijuna osigurala EU, dok je Hrvatska platila ostatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:22