PAD ALGORITMA

IMA LI SPASA ZA NEKAD NAJMOĆNIJU HRVATSKU KNJIŽARU? 'Do nedjelje vam račun mora biti odblokiran ili uzimamo naše knjige!'

Nitko, zapravo, ne vjeruje da će vlasnik Algoritma Neven Antičević uspjeti do kraja tjedna skinuti zadužnice s tvrtke
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon višesatnog sastanka u Zajednici nakladnika i knjižara (ZNiK) jučer je dogovoreno da će većinski vlasnik od ponedjeljka blokiranog, našeg najvećeg lanca knjižara, Algoritma MK, Neven Antičević, koliko god to bilo malo vjerojatno, do nedjelje pokušati - skinuti zadužnice koje su stigle.

Ako to ne uspije, iz Zajednice nakladnika i knjižara najavljuju da u ponedjeljak kreće zabrana prodavanja knjiga svih nakladnika iz Zajednice s obzirom na to da su knjige po komisionom ugovoru, u vlasništvu nakladnika, a ne knjižarskog lanca.

Zatvaranje najvećeg lanca knjižara komentirala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, vjeruje, kaže, da će se naći način da se sačuva hrvatska knjižarska mreža: “Ministarstvo je već pokrenulo određene mjere, a bit će ih još. Ide se na to da se posebno intervenira u područje distribucije i pomogne to područje, ne samo u velikim gradovima, nego i u manjima.” Najavila je povećanje pojedinačnih potpora i poticanje interesa čitanja.

Domino efekt

“Pitanje distribucije trebamo strukturno riješiti i u razgovorima s lokalnim samoupravama koje bi trebale prepoznati potrebu da se i manjim knjižarama u manjim mjestima osigura adekvatne prostore po drugačijim uvjetima”, rekla je Obuljen Koržinek.

Zadužnicu koja je blokirala Algoritam prvo su pustili papirničari, tvrtke RAM3 i Focus, a nakon toga, svaki tri milijuna kuna, sadašnji i bivši Antičevićevi partner - Mozaik knjiga i Profil, koji su bili osnivači i pokretači lanca. U papirnici se rade puno veći prometi nego u dijelu s knjigama i to je na koncu koštalo Algoritam MK, nakladnici su ionako obično na kraju lanca.

Za preuzimanje dijela od 31 knjižare iz lanca Algortima MK, 15-ak onih na ponajboljim lokacijama, zainteresirani su Školska knjiga, Znanje, VBZ i tvrtka Menart. Za one manje knjižare u ZNiK očekuju da će država pokazati interes i pomoći da se spasi i taj dio mreže.

“Mi s Ministarstvom kulture već dva mjeseca intenzivno vodimo razgovore o sprečavanju krize, međutim nije bilo za očekivati da će ovom brzinom Algoritam MK doći gotovo do kraja. Preko Hrvatske gospodarske komore tražimo pravnu pomoć, da se vidi preko HBOR-a može li se onima koji u budućnosti uđu u taj knjižarski sustav legalnim kreditima pomoći da mreža ne dođe do kolapsa, jer ćemo u protivnom doći do toga da nemate gdje kupiti knjigu, a na mjestima nekadašnjih knjižara po šoping-centrima prodavat će se cipele i džemperi”, kaže Slavko Kozina iz ZNiK.

Veliki dugovi

Direktor VBZ-a, Mladen Zatezalo, izdavača koji je pustio zadužnicu, a zainteresiran je i za preuzimanje nekih knjižara, kaže da su se na zadužnicu odlučili “nakon što je Algoritam MK bio tri dana blokiran, učinili smo to kako bismo stali u red naplate ako bude ikakvih sredstava. Duguju nam oko 400.000 kuna. Mi smo i dalje stabilni, bez obzira na to. S obzirom na to da VBZ ima značajno iskustvo u knjižarstvu, da se time bavimo skoro 20 godina, držimo da smo jedan od potencijalno interesantnih partnera za preuzimanje dijela knjižara. U to nećemo ići napamet, voljeli bismo dobiti informaciju o pojedinim knjižarama od prethodnog vlasnika, da se preuzmu knjižare koje mogu dobro raditi, da nastave s poslom. Nama je pored toga interes očuvanje radnih mjesta, na koncu čuvamo i svoje tržište.”

Nova piramida

Zadužnicu je 2015. Algoritmu pustila Naklada Ljevak i tada se pokazalo kakva su “pravila igre” na tržištu: “Naplate su uvijek išle jako sporo, ali mi smo od njih imali jamstva plaćanja. Imali smo mjenicu i u jednom trenutku, kad su prestali plaćati, naplatili smo se preko te mjenice. Oni su bili ljuti na nas, a nama je to jedino što nam je bilo preostalo. Jer, to je piramida koja je rasla kao što je rastao i Agrokor, na račun proizvođača”, komentira Zdenko Ljevak. U to su doba i tadašnji Algoritmovi partneri, Profil i Mozaik knjiga, dobili uputu da ne smiju poslovati s Ljevakom. “Sve su naše knjige izbacili s polica, tražili su povrat, bili smo svjesni da će se to dogoditi, svoje smo knjige povukli, vratili njima njihove i nismo surađivali osam mjeseci. No, njima je, kao nakladnicima, nedostajalo da prodaju robu u našim knjižarama, prvenstveno onoj na Jelačićevu trgu, i prije godinu dana smo ponovno počeli surađivati”, kaže Ljevak.

Osim kraha Algoritma MK, neizvjesna je sudbina i Tisak Medije, koja je u sustavu Agrokora, tj. njihovih tridesetak knjižara na dobrim lokacijama. Dio knjiga prodaje se i putem kioska Tiska kojih je diljem zemlje oko 1000, a koji su također vezani uz Agrokor. I makar Tisak Media nije knjižara u klasičnom smislu, ipak jest sustav gdje su nakladnici prihvatili prodavati svoje knjige. Papirnica i artikli koji nisu knjige zauzimaju doduše gotovo polovinu prostora, ali tako danas funkcionira i većina knjižara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:57