KAOS ZBOG UKAZA

ISPOVIJEST HRVATICE S AMERIČKOM VIZOM I DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM HRVATSKE I IRANA 'Ne znam smijem li zbog Trumpova dekreta uopće ući u Ameriku'

Među desetak putnika zadržanih na aerodromu u Los Angelesu bila je i hrvatska državljanka. MVP je potvrdilo da je vraćena u Pariz, ali ne zbog Trumpove uredbe
 Reuters, Hanza Media

Ivona Denk menadžerica je prodaje za daleka putovanja u putničkoj agenciji Perzopolis u Zagrebu.

Ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i iransko, jer joj je suprug Iranac, a ima i turističku američku vizu na deset godina. Kao osobi koja se bavi putovanjima viza joj je nužna. Dobila ju je jako brzo, u američkom veleposlanstvu.

- Tu nije bilo nikakvih problema. Sve je bilo jako brzo i profesionalno, i dobila sam je jer su mi putovanja posao - kaže Denk.

No, hoće li Ivona Denk sada moći u SAD?

Naime, uredbom novoga američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranjuje se na 90 dana ulazak u SAD državljanima Sirije, Irana, Sudana, Libije, Somalije, Jemena i Iraka, većinski muslimanskih zemalja. Odnosi li se to na državljane Hrvatske koji su, primjerice, rođeni u tim zemljama ili imaju dvojno državljanstvo ili im je supružnik rođen u nekoj od tih zemalja, pitanje je na koje hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova očito još nema odgovor.

Zaštita podataka

Takvo se pitanje postavilo jučer kada još nije bio poznat razlog zbog kojega se među više desetaka osoba zadržanih na aerodromu u Los Angelesu nalazi i hrvatska državljanka. Vijest je objavio portal TMZ koji je istaknuo čuđenje što se Hrvatica nalazi među zadržanima jer Hrvatska nije na listi država čijim je građanima zabranjen ulazak u SAD.

Izvori TMZ-a, povezani s Američkom udrugom za građanske slobode (ACLU), istaknuli su kako je Hrvatica ovaj vikend sletjela u Los Angeles iz Pariza, kako su je prisilili da potpiše dokumente kojima se odriče svoje turističke vize te će ju smjestiti natrag na let za Pariz.

Nakon što je vijest objavljena, MVEP je putem Generalnog konzulata u Los Angelesu stupio u kontakt s nadležnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama koje su potvrdile da hrvatskoj državljanki nakon dolaska u zračnu luku u Los Angelesu, u subotu 28. siječnja 2017., nije odobren ulazak u SAD tijekom uobičajenog imigracijskog postupka.

Ministar Davor Ivo Stier kratko je jučer izjavio da je jedna naša državljanka vraćena. - To nema nikakve veze s uredbom koju je nedavno potpisao novi američki predsjednik - rekao je ministar.

Na pitanje je li riječ o nevaljaloj vizi, Stier je samo odgovorio da “zbog zakona o zaštiti podataka ne možemo ući dublje u te detalje”.

U MVEP-u su u odgovoru podsjetili kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju jer se prilikom ulaska obavlja granična kontrola.

“Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ako utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje”, stoji u odgovoru MVEP-a.

Bez priopćenja

Na pitanja hoće li MVEP izdati priopćenje vezano za uredbu Donalda Trumpa i neku preporuku za građane koji putuju u SAD te može li se Trumpova uredba odnositi na nekoga iz Hrvatske kroz dvojno državljanstvo, mjesto rođenja u nekoj od tih zemalja, mjesto rođenja supružnika u tim zemljama ili boravak u nekoj od tih država, odgovor iz Stierova resora nismo dobili.

- Naravno da bih to željela znati. Bilo bi dobro da nas MVEP uputi i da neko obrazloženje kad se sama počnem raspitivati o tome - kaže Denk.

Zbog vraćene hrvatske državljanke nazvali smo policiju na aerodromu u Los Angelesu gdje su nam potvrdili da ih je kontaktirao hrvatski konzulat. Detalje razloga zbog kojega joj je odbijen ulazak u SAD nisu željeli otkriti.

U hrvatskim putničkim agencijama i avioprijevozniku Croatia Airlinesu poručuju kako od MVEP-a još nisu dobili nikakvo službeno obrazloženje Trumpove uredbe.

- Trenutačno nemamo grupni polazak za SAD pa se nije imalo što provjeravati. Naravno, ako stigne upozorenje Ministarstva, sve naše potencijalne putnike obavijestit ćemo o mogućim promjenama - rekla je Nikolina Frković iz agencije Atlas.

Ivan Pukšar iz Kompasa smatra kako nije neuobičajeno da imigracijski ured u SAD-u odbije nekome turističku vizu.

- Dobivanje turističke vize nije jamstvo da ćete i ući u SAD, nego to ovisi i o ispunjavanju određenih formulara i razgovora s djelatnicima imigracijskog ureda. O Trumpovoj uredbi još nismo dobili nikakvu obavijest - kaže Pukšar.

Ipak, dodaje kako jedan od kanala kroz koje se mogu primati obavijesti i upozorenja koji se odnose na određene zemlje, gdje su nastupile određene novosti vezane za imigracijsku politiku, putničke agencije dobiju i kroz sustav Amadeus, vodeće rezervacijsko rješenje u putničkoj industriji koje koriste sve aviokompanije i agencije.

Greška u formularu

Ako dođe do kakvih promjena povezanih s imigracijskom politikom u određenoj zemljji, Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) kroz Amadeus aviokompanijama i putničkim agencijama šalje upozorenje s obrazloženjem na koga se odnosi.

- Da je Trumpova uredba uistinu na snazi, već bismo dobili “warning” da upozorimo putnike. Smatram kako se ta uredba ne odnosi na nas. Vrlo je velika mogućnost da se hrvatskoj državljanki zabranio ulaz u SAD, unatoč turističkoj vizi, zbog loše popunjenog formulara u imigracijskom uredu - kaže Puškar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:48