NALOG

ISTRAGA ZBOG PODATAKA U REGISTRU IZDAJNIKA Agencija za zaštitu osobnih podataka želi očitovanje

 Screenshot/EPH

Agencija za zaštitu osobnih podataka zatražila je od umjetničke organizacije SKROZ da se najkasnije u sljedećih osam dana očituju koja je bila "opravdana/zakonita svrha i pravna osnova" za prikupljanje osobnih podataka i objavu Registra izdajnika.

Registar je, podsjetimo, bio umjetnički odgovor na izjavu bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje da će objaviti registar svih onih koji su se ogriješili o nacionalne interese. U Registar se dobrovoljno prijavilo više od 7500 osoba.

- U pitanju je umjetnički projekt, koji je kao takav i označen na našim stranicama, a ne službena zbirka osobnih podataka. Međutim Agencija ga očito ne tretira tako. Mi ćemo se očitovati, a ako nas žele globiti - neka - kaže Nora Krstulović iz organizacije SKROZ.

Iz dopisa koji im je stigao jasno je da je Agencija zaprimila upit odnosi li se Zakon o zaštiti osobnih podataka na Registar izdajnika. Agencija navodi da je "uvidom u sadržaj Registra" evidentno da on sadrži imena i prezimena, što su osobni podaci, iako je vidljivo da su "mnoga imena i prezimena izmišljena s internacijom (?) poruge/pošalice" te da je, također uvidom, utvrđeno da se pokraj određenih imena navode podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti (a zakonom je zabranjeno prikupljanje i obrada podataka koji se odnose na vjersko ili nacionalno opredjeljenje, op. a.).

Stoga Agencija od organizacije SKROZ traži da se očituje na koji je način omogućen pristup registru, kako se obavlja identifikacija osoba te da za isto dostave relevantne dokaze. Ako Agencija zaključi da se doista radilo o zbirci osobnih podataka, organizaciji SKROZ prijete kazne od 20.000 do 40.000 kuna.

U Registar se inače može prijaviti bilo tko, pod bilo kojim imenom, te može napisati razlog zbog kojeg se smatra izdajnikom. Ima nekoliko Franja Tuđmana i Josipa Broza, a razlozi za "dobrovoljni upis u Registar, da bi se pomoglo ministru u identificiranju izdajnika te državu spasilo muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih zakonom propisanih gnjavaža" su, primjerice, navodi "kriv jer se '91. nisam još ni rodio", "oženio sam pravoslavku", "mama mi još čuva pionirsku knjižicu", "prijavljen na adresi na kojoj živim", "Lijepa li si mi nije najdraža pjesma na svijetu", "odgojila djecu kao antifašiste"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:33