NOVA RUTA?

ISTRAŽIVAČKI PORTAL TVRDI DA AMERIKA PREKO KRKA ŠALJE ORUŽJE NA BLISKI ISTOK!? Tvrde kako su otkrili novu neslužbenu vojnu bazu Pentagona

 
 CROPIX

Nezavisni istraživački portal Balkan Insight objavio je priču u kojoj tvrde kako je mali aerodrom na hrvatskom otoku postao važna no neslužbena baza koju Pentagon koristi za svoje pošiljke prema Bliskom istoku, koje vjerojatno uključuju oružje namijenjeno sirijskim pobunjenicima.

U zračnu luku Rijeka na Krku uz zrakoplove niskobudžetnih aviokompanija od travnja slijeću i ogromni teretni avioni koji prenose streljivo i vojnu opremu na ratišta Bliskog istoka, otkriva Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN), koji su u posljednjih šest mjeseci identificirali 14 teretnih aviona koji su najvjerojatnije prevozili oružje. Od 14 aviona, deset ih je letjelo na relaciji Zračna luka Rijeka - američka baza Al Udeid u Kataru koji je naveden kao sjedište američke zračne operacije za Siriju, Irak i Afganistan. Zadnji takav avion poletio je 25. rujna.

Zračna kontrola aerodroma na Krku odbila je komentirati slučaj, no priznali su kako je ove godine bilo puno više ovakvih letova.

Kako piše Balkan Insight, Pentagon je rutu prebacio na otok Krk, jer su američke vlasti morale odustati od ranijega prijevoza preko američkih vojnih baza u Njemačkoj, nakon što su se pokrenule istrage jesu li takve operacije kršile lokalne zakone. Podaci leta pokazuju i kako teretni avioni Pentagona redovito prenose vojnu opremu između Katara i Kuvajta gdje se skladišti oružje namijenjeno sirijskim pobunjenicima.

U lipnju i srpnju izvršena su još četiri leta prema Rijeci, i to avioprijevoznikom Silk Way iz Azerbajdžana koji koristi flotu velikih ruskih zrakoplova Il-76. Navodno SOCOM, koji je odvojeno krilo američke vojske, kupuje opremu i naoružanje za pobunjenike u Siriji, a Rijeka je postala središte za vojne letove.

BIRN je prethodno pisao kako su neki procurjeli mailovi otkrili da je u prosincu 2016. Pentagon naredio prekid prijevoza oružja preko Njemačke jer je Berlin postao 'vrlo osjetljiv' po tom pitanju.

Iako je Pentagon odbio potvrditi da su koristili Njemačku kao transportnu zonu prema Siriji, informacije online knjižnice službene potrošnje američke vlade (FPDS), govore u prilog činjenici da je Pentagon koristio njemačke baze te da se oružje šalje prema Siriji kroz Hrvatsku, piše Balkan Insight.

Prema dostupnim dokumentima, Pentagon je naručio gotovo 16 milijuna dolara bugarskog streljiva za iračke i sirijske pobunjenike u rujnu 2016.

Dolazak transportnih letova na hrvatski otok Krk stiže istovremeno s prvim ugovorom Pentagona i agencije Alan, hrvatskog državnog posrednika za oružje. Pentagon je potpisao ugovor vrijedan 12.4 milijuna dolara za oružje bivšeg istočnog bloka u travnju.

Kada je BIRN upitao agenciju Alan za konačno odredište pošiljke, oni su oštro zanijekali svaka nagađanja.

Novinari portala na upit o ovoj temi nisu dobili odgovor nadležnih niti u američkim, kao ni u hrvatskim institucijama.

Premijer Andrej Plenković rekao je za N1 televiziju da nije pročitao članak, a ništa o navedenom ne znaju niti bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao niti bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji su također upitani za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:45