PRVI ČOVJEK HNS-a

IVAN VRDOLJAK ZA JUTARNJI 'Male su šanse da bismo na izbore išli sa SDP-om!'

SDP i Most su dosta svoje rasprave  o povjerenju ministru Mariću koncentrirali prema HNS-u, govoreći kako će biti problem u nama i da držimo svijeću HDZ-u.  Na kraju se pokazalo da su IDS i HNS glasali protiv Marića, a cijeli SDP nije
 Sandra Šimunović / CROPIX

Inicijativom za opozivom Vlade HNS želi spriječiti Andreja Plenkovića da nastavi vladati kao kancelar. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pojasnio je intenciju ove inicijative, otvoreno progovorio o odnosima unutar oporbenih stranaka, razlozima udaljavanja od SDP-a te najavio strategiju za prijevremene parlamentarne izbore ako na jesen do njih dođe.

Nakon neuspjele smjene ministra financija Zdravka Marića i ostavke predsjednika Sabora Bože Petrova, nastupa jednomjesečni time out. Što će se događati u ovoj pauzi?

- Nisam siguran da smo u time outu. HNS je pokrenuo inicijativu za opoziv Vlade. Svi naši saborski zastupnici potpisali su taj zahtjev i poslali smo ga klubovima SDP-a i Mosta kako bi se pridružili toj inicijativi. Očekujemo da u ovih mjesec dana Andrej Plenković dokaže da ima većinu u Saboru. Bude li ova inicijativa odbijena, to znači da ima većinu, a ako prođe, onda slijedi raspuštanje Sabora. U situaciji u Saboru gdje je omjer 75: 75 nema time outa. Mi ga nismo dozvolili. Moramo imati jasnu definiciju saborske većine.

Tko je podržao HNS-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Andreja Plenkovića?

- U petak ujutro smo je poslali klubovima SDP-a i Mosta, tako da je prerano za odgovor na to pitanje. Očekujem da je podrže i jedni i drugi. Očekujem jasan stav SDP-a o opozivu Vlade i raspuštanju Sabora. Ne razumijem zašto je Most odustao od svoje inicijative za raspuštanje Sabora. Možda ne mogu skupiti potpise nekih svojih zastupnika. Bez da me itko to pitao, ja sam u četvrtak na sastanku predstavnika svih parlamentarnih stranaka jasno rekao da će HNS biti za raspuštanje Sabora.

Je li realno očekivati da je Most povukao inicijativu za raspuštanje Sabora jer bi mogao podržati manjinsku Vladu?

- Nije. Ne očekujem da bi se to moglo dogoditi. Konstelacija snaga i odnosi koje su pokazali u zadnjih dvadeset dana govore da će se nastaviti obračuni na relaciji Most - HDZ i da će se nastaviti iznositi politička prljavština dojučerašnjih dvostrukih partnera.

Oporba je zahtjevom za opoziv Marića provocirala prijevremene izbore, no čini se da za njih niste bili spremni. Osobito ne već za mjesec dana.

- Kao opozicija tražili smo da se u demokratskoj proceduri jasno definira većina u Saboru. Ako nema većine u Saboru, onda se on mora raspustiti. Nažalost, radi odnosa u koaliciji HDZ-a i Mosta nije mala šansa da se ide treći put zaredom na parlamentarne izbore. Ono što bismo mi na izborima ponudili jest budućnost s građanskom Hrvatskom koja je umorna od prošlosti i željna budućnosti, željna kvalitetnog obrazovanja za sebe i svoju djecu, prilike da budemo ono što jesmo bez straha i srama, otvorena, tolerantna zemlja...

Vaši politički programi i želje su jedno, no što je realno? U kojoj bi uopće formaciji HNS izašao na izbore da je u četvrtak sve ispalo tako da se oni održe za mjesec dana?

- Ponavljamo zadnjih godinu dana da u ovom političkom kaosu od HDZ-a i Mosta želimo jasno artikulirati liberalno-građanski centar, ponuditi građanima Hrvatske pristojnu i artikuliranu politiku i tako nastupiti na parlamentarnim izborima.

Kaos koji vlada između Mosta i HDZ-a je bjelodan, no teško je reći da je u oporbi puno bolje.

- Ne slažem se. Ni jedna stranka u opoziciji nije odgovorna za funkcioniranje opozicije koliko je vladajuća stranka odgovorna za upravljanje državom. A u opoziciji svaka stranka artikulira svoje političke stavove i pozicije. U oporbi to ne znači kaos, nego profiliranje. Na vlasti je takvo ponašanje generator kaosa i destabilizacija države.

Dobro, da su izbori za mjesec dana, bi li HNS izašao na njih u koaliciji sa SDP-om?

- Sigurno bismo sjeli za stol i razgovarali o tome, ali male su šanse. Želimo građanima ponuditi izbor otvorene, tolerantne, liberalne Hrvatske. A to znači izlazak na izbore s partnerima koji tako shvaćaju politiku, a ne socijaldemokraciju.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić otvoreno je rekao da izbori nikome ne trebaju jer će blokirati zemlju na određeno vrijeme. Što vi o tome mislite?

- Slažem se s njim. Ali ako su HDZ i Most odlučili da igraju svoje igre, i ako nemaju većinu, onda su nas oni doveli do izbora. A to doista nije dobro. Zagadili smo politički prostor. S četvrtim izborima u 18 mjeseci, ako računamo i lokalne, građane tjeramo od politike. Građani to ne zaslužuju, a HDZ i Most nam to nisu trebali priuštiti. Postoji problem koji HNS ne može i ne želi riješiti, a to je odnos između HDZ-a i Mosta.

Kako gledate na činjenicu da je glasanje o (ne)povjerenju ministru Mariću bilo izjednačeno, i to zahvaljujući glasu Tomislava Sauche, dojučerašnjeg SDP-ovca i člana njihova kluba?

- Žao mi je što oporba nije uspjela smijeniti ministra Marića, ali smo barem uspjeli dovesti u pitanje parlamentarnu većinu. I sada je jasno na rasporedu ono što tražimo već danima, a to je da Andrej Plenković hitno dokaže da ima većinu u Saboru. A to može samo glasanjem. Rasprave koje su se tri dana vodile u Saboru bile su nedostojne građana koji su nas birali i institucija koje predstavljamo. HNS je u tim raspravama sudjelovao samo pet minuta u kojima smo rekli zašto smatramo da ministar Marić mora otići, zašto Petrov mora otići i koji će biti naš stav pri glasanju. U potpunosti u skladu s tim smo i glasali, neovisno o lažima i objedama koje smo doživljavali zadnjih dana.

Što Sauchino glasanje i svi događaji u Klubu SDP-a koji su prethodili glasanju, a radi se o tome da je dio SDP-ovaca želio izbjeći glasanje o opozivu, govore o SDP-u kao najvećoj opozicijskoj stranci?

- SDP i Most su dosta svoje rasprave koncentrirali prema HNS-u, govoreći kako će biti problem u nama. Glasanje je pokazalo potpuno suprotno. Ali kada se podvuče crta, glasanje je prije svega bilo odraz odgovornosti prema vlastitim biračima. Ne želim komentirati druge klubove zastupnika, nego samo istaknuti da su se svih devet zastupnika iz Kluba HNS-a pokazala odgovornima prema svojim biračima i dosljedna politici HNS-a.

Međutim, jedan član vašeg kluba, Veljko Kajtazi, glasao je protiv smjene Marića.

- Veljko Kajtazi je član Kluba nacionalnih manjina i Kluba HNS-a i on je glasao kao i ostali pripadnici manjina. On je svoj stav definirao u klubu u kojem je i izabran. Naš je prijatelj i pomaže u radu Kluba HNS-a sagledavajući probleme nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Vratit ću se na još jednu izjavu čelnika IDS-a Miletića - kako je SDP pokazao da kad treba biti jaka opozicija ima ozbiljnih problema. Je li, po vašem mišljenju, ta njegova konstatacija točna i što to znači za cijeli lijevi oporbeni blok?

- Znači da će liberali u Hrvatskoj zajedno nastupiti na izborima i biti jasni, dosljedni i odgovorni. O drugima najviše govori njihov način funkcioniranja, izgovorene riječi i odluke koje donose. Ne želim više o tome. Ali da, Boris Miletić je upravo potvrdio ono što smo posljednjih nekoliko tjedana artikulirali, a to je da su politike IDS-a i HNS-a jasne i zato smo sve jači i postajemo fokus interesa bezočnih laži iz Mosta i drugog dijela oporbe.

Nedavno ste se u Zagrebu sastali s Miletićem i Davorom Bernardićem. Predsjednik SDP-a objavio je fotografije s vaše kave. Što je bio povod i što ste tada dogovorili?

- Sastali smo se na inicijativu kolege Miletića jer su pojedini saborski zastupnici SDP-a izgovorili neistine o IDS-u. Htjeli smo jasno, bez komuniciranja preko novina, predsjedniku SDP-a reći što mislimo o tome i reći mu što će biti naši daljnji koraci, a nakon toga artikulirati svoje politike i stavove unutar svojih klubova.

Što ste točno tada poručili Bernardiću?

- Reagirali smo na izjave onih koji su tvrdili da mi držimo svijeću HDZ-u. Na kraju se pokazalo da su IDS i HNS glasali protiv Marića, a nije cijeli SDP podržao njegov opoziv. Drugo što smo mu rekli je da nikada, baš nikada, nećemo surađivati s vrijednostima koje zastupa Most i njihova savjetnica Željka Markić. Hrvatska zaslužuje da bude otvoreno i tolerantno društvo, a ne društvo koje će tolerirati ‘za dom spremni’ ploče u Jasenovcu, koje će zabraniti pobačaj, zaustavljati kurikularnu reformu i to iz ideoloških razloga. To smo mu jasno rekli.

Kako je predsjednik SDP-a odgovorio na vaše ‘ne’ potencijalnom pružanju ruke Mostu?

- Rekao je da razumije naš stav, ali da će vidjeti kakva će biti situacija i što će napraviti. Nije dao jasan odgovor.

Svi zastupnici nacionalnih manjina podržali su ministra Marića, dakle i Vladu koja počiva na većini u kojoj je Zlatko Hasanbegović, Stevo Culej, Bruna Esih... Što vam govori činjenica da su se radije okrenuli njima nego ‘lijevoj’ oporbi?

- Meni je jasna i razumljiva odluka Kluba zastupnika nacionalnih manjina da u ovoj situaciji daju vremena Andreju Plenkoviću da jasno artikulira većinu i neku svoju buduću politiku. To vrijeme je nekoliko tjedana do kada će morati odgovoriti na našu inicijativu za opoziv Vlade, a nakon toga će biti jasan stav i Kluba nacionalnih manjina. Njihov trenutačni stav u Saboru ne bih uzeo kao trajni, već prije kao pokušaj da pridonesu pokušaju stabilizacije u ovom trenutku.

Više nema dvojbe da je SDP izgubio podršku birača srpske nacionalne manjine. Postoji li u opoziciji stranka koja bi mogla odgovoriti na potrebe ovog dijela birača?

- Politika liberalnog centra koju HNS zastupa govori da svatko bude ono što jeste bez straha i srama, da svatko daje doprinos razvoju zemlje u kojoj živi uključujući vjerske i nacionalne različitosti. To je naš jasan stav. Želio bih da i ostale političke stranke jasno kažu koji su njihovi stavovi prema nacionalnim manjinama, i neka tada građani odluče koga će birati.

Još jedni prijevremeni izbori koji bi se održali na jesen su sasvim realna opcija. Bi li HNS nakon njih ušao u postizbornu koaliciju u kojoj bi bio i Most?

- Očekujem da će prisutnost Mosta u Saboru biti sve manja i manja i da više neće biti presudni kod formiranja Vlade. No, pitanje je hipotetsko i teško mogu na njega odgovoriti. Ako do toga dođe, onda ćemo jasno reći svoj stav. Pritom je bjelodano da je politika koja promovira snažne konzervativne vrijednosti u potpunoj suprotnosti od liberalne. Liberali su u čitavoj Europi, a to se vidi sada i u Francuskoj, drugi pol politike koju zastupa Most. Marine Le Pen je ono što zastupa Most, a Emmanuel Macron je ono što zastupa HNS. Mi smo građanska Hrvatska, mi smo domoljubi koji se bore protiv nacionalista i profesionalnih domoljuba. Dakle, ako se Most promijeni, onda je s njima moguće surađivati. A promjene su kod njih moguće. Već su promijenili partnera iz HDZ-a u SDP. Naglašavam, međutim, da se mi nećemo mijenjati na taj način.

Što kriza Vlade i kaos kojemu smo svjedočili u Saboru znači za lokalne izbore i kako će to utjecati na kampanju vaše kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, Anke Mrak Taritaš?

- Najvažnije je da su izbori u Zagrebu svojevrsni komunalni izbori, a ne nacionalni, pa treba što manje pažnje skretati na ideološke pozicije i koncentrirati se na probleme u Zagrebu. Anka Mrak Taritaš je najbolji i pravi predstavnik promjena u Gradu Zagrebu sa svojim transparentnim načinom rada, odgovornošću prema poslu i fokusom na rezultatu koji ide u korist građana. Neovisno o tome što se događa u Saboru, ona fokus svoje kampanje drži na prometnim i urbanističkim problemima Zagreba, problemima vrtića, škola, zbrinjavanja otpada, tehnološkog razvoja i svega što u Zagrebu treba promijeniti. Uvjeren sam da će Zagreb unatoč svim ovim krizama uvidjeti da je Mrak Taritaš jedina prava promjena nabolje.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je predsjednike svih parlamentarnih stranaka i neovisne zastupnike na razgovor. Kakva je njena uloga u aktualnoj krizi Vlade?

- Ona je po običaju zakasnila sa svojom reakcijom. Ali, poštujući institucije, odazvali smo se pozivu i ponovili svoje stavove koje smo izrazili i kod glasanja u Saboru.

Kako kriza Vlade utječe na razvoj krize u Agrokoru?

- Ova kriza Vlade može utjecati na stotine tisuća života naših građana za koje Vlada treba početi donositi odluke. Tako i u krizi u Agrokoru. Vlada je morala biti brza i efikasna, osigurati novu likvidnost, sačuvati proizvođače i dobavljače, radna mjesta, spriječiti predstečajne nagodbe koje bi rezultirale otkazima i blokadama dobavljača. No, u ovoj krizi se bavimo prepucavanjima u Saboru umjesto konkretnim rješenjima. Agrokor je u situaciji da ako u sljedećih nekoliko tjedana ne dobije 400 milijuna eura, onda bi mnogi hrvatski proizvođači i dobavljači kao kralježnica hrvatske industrije mogli završiti u predstečaju. U trenutku kada bilo koji od velikih hrvatskih proizvođača otvori predstečaj, svi su njegovi dobavljači na koljenima. Tada slijede otkazi i blokade. Agrokor treba dobiti 400 milijuna eura, a tko će dati toliki kredit posrnulom koncernu u državi koja je politički destabilizirana?! Tko daje 400 milijuna eura državi u kojoj vlada dugotrajna i duboka politička nestabilnost?!

Bude li prijevremenih parlamentarnih izbora i rezultiraju li oni sličnim odnosom političkih opcija kakve imamo danas, može li Agrokor biti jedan od argumenata za formiranje velike koalicije?

- Trenutak u kojem će se razgovarati o velikoj koaliciji bit će nova paradigma hrvatske politike. Je li taj trenutak za tri godine, za godinu ili osam, pokazat će vrijeme. Meni je to teško procijeniti. Spremamo se za politike 2.0., što znači da fokus Vlade mora biti na programima, a ne na ideološkim prepucavanjima i neistinama izgovorenima u Saboru.

Dakle, niste rekli ‘ne’ velikoj koaliciji?

- Trenutak u kojem će se o tome razgovarati pokazat će da je Hrvatska sazrela u demokratskom, New Article smislu. Mislim da ćemo na taj trenutak još malo pričekati. Ali, da bih uopće mogao reći ‘da’, to prije svega ovisi o stavu, namjerama i sadržaju ostalih političkih aktera. Spremni smo razgovarati o hrvatskoj budućnosti, a ne o prošlosti. Ne znam hoće li i ostali akteri imati takav sadržaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:48