OGLASIO SE BIVŠI PREMIJER

IVO SANADER PROGOVORIO O ARBITRAŽNOJ PRESUDI 'Ovo je najozbiljnija situacija nakon Domovinskog rata, nalazimo se u vrlo opasnom trenutku'

 Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

Bivši premijer Ivo Sanader gostovao je u Dnevniku Nove TV povodom odluke Arbitražnoga suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

- Hrvatska se nalazi u vrlo opasnom trenutku. Ovo je nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo. Nije vrijeme da kritiziramo niti jednu Vladu, ako netko iz opozicije, Grmoja, Bernardić i slični imaju nešto za reći, neka kažu Plenkoviću - komentirao je.

- Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer je to bilo čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da neće deblokirati pregovore ako na to ne pristanem. To su bili ti pritisci iz Europske unije, neki lideri su rekli da mi imamo puno teritorija, zašto ne bismo pristali. Ja na to nisam htio pristati, nisam htio kupovati ulazak Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim teritorijem. Nažalost, moja nasljednica je tri mjeseca nakon toga pristala - kaže Sanader.

Na pitanje o tome što misli o reakciji sadašnje Vlade, kojoj je na čelu Andrej Plenković, Sanader je zadovoljan.

- Plenkovićeva vlada radi sve kako treba. Putem diplomatske mreže objašnjava partnerima u svijetu što je posrijedi, da je Arbitražni sud bespovratno kontaminiran i ovaj show ne vrijedi - kaže Sanader.

- Još uvijek na ulazu u naš najsjajniji dvorac Trakošćan stoji ploča kao spomen na događaj potpisivanja sporazuma između Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz - rekao je bivši premijer, koji smatra da bi simbolički tu ploču trebalo maknuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:16