AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano novih 11 redovitih članova HAZU-a, svečano proglašenje 9. lipnja

 Ranko Šuvar / EPH

ZAGREB - Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) podržali su u četvrtak na izbornoj skupštini u palači Akademije prijedloge razreda te su za redovite članove izabrali svih 11 predloženih kandidata, potrebnu većinu njihovih glasova dobili su i svi predloženi kandidati u ostalim kategorijama članstva, a novi članovi bit će proglašeni na svečanosti 9. lipnja.

Tako je hrvatska najviša znanstvena i kulturna ustanova bogatija za 11 novih redovitih članova. Novi hrvatski akademici su - Dragutin Feletar, Svetozar Musić, Milko Jakšić, Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović, Mirko Orlić, Miroslav Samaržija, Željko Cvetnić, Nikola Bašić i Ignac Lovrek.

Najviše - četiri nova člana dobio je Razred za prirodne znanosti HAZU: Nikolu Ljubešića, Gorana Durna, Igora Vlahovića i Mirka Orlića, po dvojica novih članova su u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti - Svetozar Musić i Milko Jakšić te u Razredu za medicinske znanosti - Miroslav Samaržija i Željko Cvetnić, a po jedan član je u trima razredima Akademije - u Razredu za društvene znanosti Dragutin Feletar, u Razredu za likovne umjetnosti Nikola Bašić i u Razredu za tehničke znanosti Ignac Lovrek.

HAZU ima i pet novih dopisnih članova, to su Mirko Dikšić, Norman Robert Foster, Vinko Grubišić, Šime Malenica i Nenad Šestan.

Akademici su izabrali i jedanaestoro novih članova suradnika, a toliko ih je bilo i predloženo. Najviše novih članova suradnika - troje izabrano je u Razred za književnost - Cvjetko Milanja, Ratko Cvetnić i Lada Kaštelan, po dvoje novih članova suradnika imaju i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti - Zoran Vondraček i Dubravka Matković-Čalogović, te Razred za prirodne znanosti - Ivan Soldi i Đurđica Ugarković. Po jednoga novog člana imaju četiri razreda HAZU - Razred za medicinske znanosti - Zrinka Tarle, Razred za filološke znanosti - Amir Kapetanović, Razred za likovne umjetnosti - Igor Rončević i Razredaza glazbenu umjetnost i muzikologiju - Davorin Kempf.

Potporu akademika dobilo je i osam reizabranih članova suradnika - Slobodan Kaštela, Mirko Primc, Marijan Herak, Damir Viličić, Iva Dekaris, Željko Sutlić, Zvonko Maković i Željka Čorak. U toj kategoriji bilo je 11 kandidata, od kojih su trojica - Dragutin Feletar, Nikola Ljubešić i Igor Vlahović bili i kandidati za redovite članove HAZU za koje su i izabrani.

Bez rasprave o predloženim kandidatima, glasovalo 106 akademkinja i akademika, za izbor bilo je potrebno 65 glasova

Nakon što su tajnici svih devet razreda Akademije pročitali obrazloženja kandidatura o kojima je Predsjedništvo HAZU donijelo odluku na redovitoj skupštini 27. travnja ove godine, razmotrivši prijedloge koje su uputili razredi Akademije, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio je raspravu, a kako u njoj nitko od nije sudjelovao, pozvao je redovite članice i članove HAZU da glasuju o predloženim kandidatima.

Na početku izborne skupštine akademik Kusić podsjetio je da u ovome trenutku, odnosno prije ove izborne skupštine, HAZU ima 139 redovitih članica i članova od kojih je 11 izuzeto iz glasovanja jer već duže vrijeme ne sudjeluju u redovitim aktivnostima HAZU tako da glasuje 128 redovitih članica i članova, a u skladu sa Zakonom o HAZU i Pravilnikom za izbor novih članova potrebna je natpolovična većina, što znači 65 glasova.

Akademik Kusić izrazio je na početku i uvjerenost kako će i ovi izbori potvrditi ulogu HAZU u hrvatskome društvu kao glasa razuma koji se odllikuje znanstvenim i stručnim pristupom svim društvenim temama i problemima. Jer, ustvrdio je Kusić, HAZU je skup struka i ličnosti.

Nakon provedenoga glasovanja predsjednik Skrutacijske komisije glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan izvijestio je kako je glasovanju pristupilo svih 106 nazočnih akademkinja i akademika. Akademik Rudan iznio je podatke o glasovanju za svakoga od ukupno 35 predloženih kandidata u svim kategorijama članstva u HAZU koji su potvrdili da su svi predloženi kandidati dobili potrebnu natpolovičnu većinu glasova, odnosno više od 65 glasova.

Naviše - stotinu glasova - dobila su pak trojica kandidata - Nikola Bašić za redovitoga člana, Norman Robert Foster za dopisnoga člana i Davorin Kempf za člana suradnika HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15