AFERA DNEVNICE

JE LI BIVŠA SAUCHINA TAJNICA ZAVRŠILA SREDNJU ŠKOLU? Profesori koji su joj ovjerili školovanje: 'Nje se ne sjećamo, ali bilo je milijun takvih izjava'

Novi zaplet: sumnja se da bivša tajnica u Uredu četvero premijera, Sandra Zeljko, nije završila srednju školu te da je lažnom izjavom pribavila potvrdu
Sandra Zeljko

- Ne sjećamo se Sandre Zeljko - ponovile su jučer za Jutarnji list profesorica Jasna Ambrinac i profesor Zdravko Pehar iz srednje ekonomske škole pri COUO “Edvard Kardelj” u Vukovaru.

Portal Telegram navodi da je u sudski spis priložena izjava profesora u toj školi, Jasne Ambrinac i Zdravka Pehara koji su, navode, svojim potpisima, i to “pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću”, potvrdili o završenom školovanju Sandre Zeljko. Profesor Pehar jučer je za Jutarnji list rekao da je u to vrijeme potpisao “milijun” takvih izjava, ali da nikada nije ustvrdio kako je netko završio školovanje.

Preporuka ministarstva

- U to sam doba vodio Ured za prosvjetu u progonstvu, pa smo preko Ministarstva prosvjete tražili način kako da pomognemo djeci koja su se našla bez ikakvih dokumenata da nastave školovanje, dobiju posao... Po preporuci pravne službe Ministarstva odlučeno je da se to učini putem sudova koji bi im izdali rješenja o pohađanju škole i slično. Predavao sam u toj školi tehničke predmete i potpisao sam “milijun” takvih izjava, ali nikada nigdje, pa tako ni na sudu nisam rekao da garantiram za određeno dijete da je završilo školu. Mogao sam samo reći da ga poznajem i potvrditi da je bio naš učenik. Bilo je ratno vrijeme, bili smo pod pritiskom, ali nikada si nisam dopustio da kažem nešto u što nisam siguran - rekao nam je Pehar, a profesorica Ambrinac istaknula je da se imena Sandre Zeljko i ne sjeća.

- U mirovini sam od 2006. godine, ali memorija me dobro služi i njezina se imena uopće ne sjećam. Štoviše, mislim da joj uopće nisam predavala, ali je činjenica da smo učenicima izdavali svojevrsne potvrde. No, činili smo to na način da je barem jedan potpisnik morao biti siguran u točnost onoga što smo potpisivali, tako da je moguće da sam i tu izjavu potpisala na temelju izjave nekoga od svojih kolega - rekla je Ambrinac. Pokušali smo jučer doći do Sandre Zeljko, ali nije odgovarala na pozive i poruke. Je li Sandra Zeljko, donedavna tajnica u Uredu Vlade RH, lažnom izjavom ishodila potvrdu o zavšenom srednjoškolskom obrazovanju?

Portal Telegram jučer je objavio da je Zeljko u studenome 1992. na Općinskom sudu u Vukovaru s privremenim sjedištem u Zagrebu ishodila potvrdu da je u školskoj godini 1990./91. završila 4. razred srednje ekonomske škole pri COUO “Edvard Kardelj” u Vukovaru te stekla zvanje ekonomskog stručnog radnika. No, u Matičnoj knjizi Ekonomske škole u Vukovaru za tu školsku godinu njezino se ime navodno ne nalazi među onima koji su završili školu. Sudsko rješenje izdano joj je na temelju svjedočenja izvjesnog Borisa Martića, koji je na sudu, inače kao nepozvani svjedok, izjavio da kao polaznik iste škole poznaje Sandru Zeljko i da je završila 4. razred.

Stričev potpis

To je priznao Općinski sud u Vukovaru, a presudio je, navodi Telegram, sudac na Vrhovnom sudu, Miroslav Šovanj, koji je Sandri Zeljko izdao dokument koji joj je pomogao da se kasnije zaposli na istom tom Općinskom sudu u Vukovaru, koji je tada djelovao u Ilici 421, u Zagrebu. Zapisnik je, navodi Telegram, potpisao i A. Zeljko (vjerojatno Ante Zeljko, Sandrin stric i tadašnji predsjednik Općinskog suda u Vukovaru). Jutarnji list razgovarao je s Antom Zeljkom koji se u tom razgovoru potpuno distancirao od nećakinje Sandre, rekavši da je ona kći njegova brata iz prvog braka koja s njihovom stranom obitelji nije u bliskim odnosima. Rekao nam je također da joj nije on pomogao da se zaposli na Općinskom sudu u Vukovaru.

Ante Zeljko kasnije je napredovao i postao predsjednik Županijskog suda u Vukovaru, ali je smijenjen zbog afere s diplomom njegove sestre te je prebačen na sud u Velikoj Gorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:54