IZA KULISA

JE LI GLAS ZA MOST GLAS ZA HDZ? Kada izbori budu okončani, Petrov bi koalirao s Plenkovićem

 Goran Mehkek / CROPIX

Govoreći o eventualnim koaliranjima sa SDP-om i HDZ-om nakon prijevremenih izbora u rujnu, Božo Petrov je u intervjuu najnovijem broju Globusa rekao da ne vidi kako može funkcionirati s ovakvim vrhom SDP-a i HDZ-a. Na pitanje znači li to da, dok Zoran Milanović vodi SDP, s njima nema koaliranja, Petrov je neizravno dao potvrdan odgovor.

Je li u pitanju sporadičan istup čelnika Mosta ili ovo ukazuje na duboku antipatiju prema Milanoviću i SDP-u? Ovo drugo, jer jučer je Petrov bio još izravniji i opet odbio mogućnost postizborne koalicije s Milanovićem riječima: "Ako se ne mijenjaju ljudi, ne vidim razloga da možemo ući u razgovore. S takvim ljudima, na takav način, mi ne možemo razgovarati". Iako je ovakvim objašnjenjem otvorio nekoliko pitanja koja zahtijevaju konkretne odgovore. Prvo, odakle pravo da vodi kadrovsku politiku u SDP-u, i drugo, što je to Milanović konkretno napravio zbog čega s njim više nisu mogući razgovori? Uostalom, i potencijalni birači lijeve koalicije trebaju dobiti informacije koje možda kompromitiraju šefa SDP-a, a kojima, navodno, raspolaže Petrov.

Upućuju li recentni istupi Bože Petrova na planove Mosta nakon parlamentarnih izbora? Naravno, iako će to demantirati u vodstvu Mosta. Ali kada se eksplicitno odbaci mogućnost suradnje s Milanovićem, a pritom podsjeća da je u HDZ-u u tijeku promjena na vrhu, nameće se logičan zaključak da će, kada izbori budu okončani, Petrov biti spreman koalirati s Andrejem Plenkovićem. Puno je onih koji navijaju za takav rasplet, od predsjedničkog Ureda, preko trenutno utihnulih braniteljskih udruga do Katoličke crkve, koja je žestoko napala Karamarka kad je srušio koaliciju HDZ-Most i Oreškovićevu Vladu.

Znači li to da se Most pretvara u koherentnu političku stranku? Baš i ne. Miro Bulj, koji se zahvaljujući svakodnevnim javnim nastupima profilirao kao jedan od stupova Mosta, jučer je sugerirao da nema razlika između Milanovića i Plenkovića. Nastave li lupati lijevo i desno, mostovci bi mogli izazvati kontraefekt i navesti lidere SDP-a i HDZ-a da poslije izbora zaključe kako je bolja velika koalicija nego koaliranje sa samoproglašenim velikim moralizatorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:38