VAŽNO PRIZNANJE

JEDINA HRVATSKA NOVINARSKA NAGRADA ZA PODRUČJE ZAŠTITE OKOLIŠA Među laureatima 'Velebitske degenije' i novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež

Na fotografiji: dobitnici nagrada - novinar Nove TV Ivan Čorkalo, novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež, fotoreporter časopisa Sensa Mirko Janković.
 Dragan Matić / CROPIX

Nagradu "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša te prvi puta za najbolju fotografiju-fotoreportažu, za 2016. godinu, u utorak su u Hrvatskom novinarskom društvu dobili Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista, Ivan Čorkalo, novinar Nove TV, Tea Škrinjarić, novinarka Radio Quirinusa i Mirko Janković, fotoreporter časopisa Sensa.

Tanja Rudež je nagradu "Velebitska degenija" dobila za najbolji novinarski rad objavljen u tisku i na internetu. Ocjenjivački odbor najboljim je ocijenio njezine pristigle radove izdvojivši posebno tekst pod naslovom "Hrvat koji čisti oceane", za koji je rečeno da je "intrigantna, zanimljiva i sasvim nova priča o revolucionarnom sustavu za eliminaciju i prikupljanje plastičnog otpada iz mora koji je izumio Nizozemac hrvatskog podrijetla Boyan Slat, čiji otac živi u Istri". Jednako kvalitetnima ocijenio je i njezina druga dva rada i to "Hans Joachim Schellnhuber: Da, deklarirani sam agnostik, ali papa Franjo me imenovao svojim ambasadorom" i tekst "Još 226 biljnih vrsta moglo bi nestati poput jabučnog karanfila".

Tanja Rudež je dugogodišnja znanstvena novinarka "Jutarnjeg lista" koja preispituje i ulogu tehnološkog napretka u ekologiji i očuvanju okoliša i prirode te je svojim novinarskim radom pridonijela popularizaciji znanosti. Britansko udruženje znanstvenih pisaca proglasilo ju je 2015. najboljom europskom znanstvenom novinarkom.

Ivan Čorkalo, novinar Nove TV, dobio je "Velebitsku degeniju" za najbolji televizijski prilog, pod nazivom "Smeće u Jasenovcu". "Kada je riječ o istraživačkoj novinarskoj priči, gotovo bez premca je priča 'Smeće u Jasenovcu' autora Ivana Čorkala, ispričana na način emisije 'Provjereno' Nove TV", istaknuo je Ocjenjivački odbor. "'Ekološka bomba ili samo lokalno smetlište?', zapitao se kolega Čorkalo nakon dojave mještana Jasenovca da se četvrtkom i petkom navečer te praznikom mjestom širi nesnosan smrad. Nakon priloga brojne su inspekcije izašle na teren i otkrile nepravilnosti, te je nekim tvrtkama odmah zabranjeno odlaganje otpada", ističe se u obrazloženju nagrade.

Ivan Čorkalo je izvještavao iz ratnih zona i o sukobima iz Sirije, a u ekipi "Provjerenog" je od 2016. godine.

Tea Škrinjarić, novinarka Radio Quirinusa, dobila je "Velebitsku degeniju" za najbolji radijski prilog u emisiji "Čuvarkuća". Ocjenjivački odbor ocijenio je pozitivnim aktivno uključivanje lokalnih radio postaja u teme koje se tiču zaštite okoliša i prirode pa tako i sve veći broj prijavljenih emisija na natječaj. Sisački Radio Quirinus sa emisijom "Čuvarkuća" autorice Tee Škirnjarić ostavio je poseban dojam zbog raznolikosti sugovornika, zbog izuzetnog pristupa djeci predškolskog uzrasta, njihovog promišljanja o okolišu i poruke o značaju edukacije od malih nogu.

Mirko Janković, fotoreporter časopisa Sensa, nagradu "Velebitska degenija" dobio je za najbolju fotografiju-fotoreportažu, za fotoreportažu "Život na održivom imanju", objavljenoj u časopisu Sensa. Riječ je o ekološkom recikliranom imanju Vukomerić, a među fotografijama, Ocjenjivački odbor posebno je izdvojio seriju o autohtonoj turopoljskoj kući koja je bila kamen temeljac imanja.

"Velebitska degenija" za najbolju fotografiju ili fotoreportažu ove godine je prvi put dodijeljena. Ocjenjivački odbor kaže kako se nije bilo lako odlučiti među prispjelim radovima vrlo kvalitetnih fotoreportaža i fotografija koje svjedoče o šteti koja se nanosi okolišu te onih koje govore o pozitivnoj i ljepšoj strani kada čovjek svojim ponašanjem doprinosi očuvanju okoliša. Prevladala je misao da oni koji čine dobro okolišu, pozitivno utječu na svijest građana i njihovu edukaciju te zaslužuju nagradu. Tako je "Velebitska degenija" otišla u ruke fotoreportera Mirka Jankovića.

Nagrađeni su dobili skulpturnu plaketu "Velebitsku degeniju", rad kipara Stjepana Divkovića, diplomu i 10.000 kuna. Nagrade su im uručili državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković i predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva te predsjednica Ocjenjivačkog odbora Silva Celebrini.

"Velebitska degenija" jedina je novinarska nagrada za područje zaštite okoliša s tradicijom dugom 19 godina. Nagrada je dobila ime po endemičnoj biljci žutih cvjetova, najrjeđoj vrsti velebitske i hrvatske flore. Od 2016. godine, umjesto tvrtke APO, članice HEP grupe, koja je prestala s radom, partner Hrvatskom novinarskom društvu u dodijeli te nagrade je HEP Opskrba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:47