PRAZNIK

JEDINSTVENI MIMOHOD U SPLITU Partizani i veterani Domovinskog rata zajedno slave Dan antifašističke borbe

“Neće biti incidenata. U našem mimohodu pjevat će se svečane partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata i iz Domovinskog rata”
Predsjednik udruge VeDRA (Veterani Domovinskog rata - antifašisti) diplomirani pravnik Ranko Britvić
 Joško Šupić / CROPIX

Tek što su se pojavili na braniteljskoj sceni, izazvali su veliku pozornost javnosti. Udruga VeDRA, naime, okuplja branitelje i antifašiste - sudionike Domovinskog rata i partizane, što nekima nije po guštu pa su im odmah uputili prijetnje tipa: “samo stavite vijence na spomenik poginulima iz Domovinskog rata u Solinu - bacit ćemo ih u Jadro”, ili one još drastičnije - po kojima bi predsjednik udruge VeDRA (Veterani Domovinskog rata - antifašisti) diplomirani pravnik Ranko Britvić i njegov zamjenik general HV-a Veselko Gabričević - trebali završiti na istome mjestu!?

No, kakvi bi to bili branitelji i partizani da se plaše podmuklih napada iz potaje, i zato će danas, velikim mimohodom ulicama Splita i izložbom u Salonu “Galić” u Marmontovoj proslaviti Dan antifašističke borbe, pa komu pravo, komu krivo; orit će se pjesma junačka Marmontovom, Pjacom, Rivom; ma cijelim Splitom!

Pobjednici

- Jesu li i partizani i branitelji u Domovinskom ratu bili pobjednici? Jesu! I zato na našem plakatu kojim najavljujemo izložbu fotografija iz tih ratnih razdoblja jasno piše “Od pobjede do pobjede”, a kako je i ime našoj velikoj proslavi. Mi danas ne očekujemo nikakve incidente, a ako bude takvih koji žele umanjiti sjaj ove svečanosti, nećemo odgovarati na takve provokacije. Ako treba, okrenut ćemo i drugi obraz, samo da dostojno i u miru obilježimo Dan antifašizma - partizana i branitelja.

U našem mimohodu po gradu pjevat će se svečane partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata i iz Domovinskog rata i odat ćemo počast našim poginulim suborcima na dostojanstven način - kaže Britvić te dodaje da ga je govor gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare (HDZ) pred spomen obilježjima poginulima za slobodu na Lovrincu - oduševio.

Sloboda

- On je jasno dao do znanja da se Split može ponositi i partizanima i braniteljima jer su i jedni i drugi za ovu našu Hrvatsku izborili slobodu. Ni u jednom trenutku gradonačelnik Krstulović Opara nije doveo u pitanje borbu partizana u NOB-u i jasno je naznačio da možemo biti ponosni što se Hrvatska u oba rata našla na pobjedničkoj strani - kaže Britvić i objašnjava da VeDRA-u vode časni ljudi koji se nisu ničim okoristili u prošlom ratu - dobili stanove i/li velike mirovine - i da će na djelu pokazati da su tolerantni građani koji žele na dostojan način čuvati uspomenu na antifašiste i vrednote za koje su mnogi od njih položili svoje živote.

- I još nešto da vam kažem za kraj: gradonačelnik Splita Krstulović Opara me toliko oduševio svojim govorom da sam mu na kraju rekao kako mi je žao što sam u drugom krugu iskidao izborni listić s njegovim imenom, na što se nasmijao - napomenuo je Britvić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:48