PRIPREMA ZA IZBORE

JOSIPOVIĆEV FINALE Kako će šef države iskoristiti kraj mandata za svoju drugu predsjedničku kampanju

Neće se miješati u situaciju u Bosni i Hercegovini. Ugostit će dansku kraljicu Margaretu II. i odustati od puta u Kinu. Međutim, otputovat će na prestižnu konferenciju Financial Timesa. Milanovićevoj Vladi neće slati nikakve poruke: kampanju će bazirati samo na vlastitim uspjesima u ovom mandatu
Ludbreg, 190314.Predsjednik Ivo Josipovic u posjetu je Ludbregu. Nakon posjete tvornici Ducati komponents nazociti ce svecanoj sjednci Gradskog vijeca.Na fotografiji: Svecana sjednica Gradskog vijeca. prdsjednik Josipovic daje izjavu za medije.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / Cropix

Predsjednik Ivo Josipović, donosi Globus , još će, prije definitivnog ulaska u predizbornu kampanju, otići na dva vanjskopolitička putovanja, zatim će primiti u Zagrebu delegaciju iz Danske, a, od regionalnih tema najviše će biti angažiran oko općih izbora u Bosni i Hercegovini 12. listopada koji su ponovno odlučujući za razvoj susjedne države.

Ipak, s obzirom na politički trenutak - kaotično stanje u BiH politici te skorašnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj - Josipović se neće ni na koji način političkim porukama miješati u BiH.

HDZ je u tom smislu angažiraniji u susjednoj državi, a Hrvati u BiH ionako su mu skloniji nego lijevoj opciji pa bi opozicijska kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović tamo mogla lakše pronaći potencijalne glasače, slažu se na Pantovčaku.

opća skupština un-a. Hrvatski predsjednik u regionalnoj politici tijekom svoga mandata bio je vrlo aktivan i to bi se, nadaju se njegovi suradnici, trebalo vrednovati kao njegov veliki doprinos procesu pomirenja i stabilizacije na Zapadnom Balkanu, iako je još puno posla ostalo neobavljeno, naročito u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od državnika iz susjednih država koji su istrčavali s ocjenama o neodrživosti BiH, Josipović nikada na taj način nije govorio o situaciji u susjednoj zemlji.

Isto tako, kako saznajemo, Josipović neće davati nikakve posebne poruke Vladi uoči predsjedničkih izbora jer će kampanja biti visoko personalizirana i usmjerena na ono što je predsjednik države činio u svom mandatu.

Josipović putuje na Opću skupštinu UN-a u New York koja je počela ovoga tjedna i koja će trajati do 1.listopda, a na kojoj će sudjelovati čak 140 državnika.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:40