VAŽAN SASTANAK

JUNCKER U BRUXELLESU PRIMIO PLENKOVIĆA Šef HDZ-a tražio razumijevanje za hrvatske stavove o konverziji švicaraca

Jean Claude Juncker (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 HANZA MEDIA/REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker primio je u Bruxelesu na sastanak predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u čijoj pratnji je bio i zastupnik Europskog parlamenta i HDZ-ov politički tajnik Davor Ivo Stier.

Plenković je nakon sastanka rekao novinarima da su Junckera izvijestili o postizbornoj situaciji u Hrvatskoj te da su razgovarali o gospodarskom razvoju i načinu na koji Hrvatska može najbolje iskoristiti Junckerov investicijski plan. Plenković vjeruje da će se u suradnji s Europskom komisijom potaknuti gospodarski rast i investicije u Hrvatskoj.

Andrej Plenković je nakon sastanka sa Junckerom rekao da je kampanja HDZ-a bila “sve ali ne populistička” te da je i Juncker zadovoljan što je Hrvatska primjer gdje je jedna stranka srednje i istočne Europe dobila izbore na racionalnoj kampanji. Plenković se prije toga sastao i s predsjednikom Europske pučke strake Josephom Daulom.

- Vrlo sam zadovolljan što sam danas primio svoga prijatelja Andreja Plenkovića, malo smo razgovarali, a puno smo radili i to je bila izvanredna kampanja, na tome sam mu čestitao - rekao je Daul, koji je HDZ-u pomogao i u kampanji.

Daul je rekao da je ponosan što je Plenković kao političar uspio dobiti izbore a da se nije koristio populističkom retorikom. “Vrlo sam ponosan na to", rekao je on.

Plenković je u Bruxellesu rekao da pregovori o sastavu Vlade idu po planu, ali nije htio komentirati informacije o mogućem sastavu Vlade.

Plenković je izjavio i kako očekuje da će komisija obazrivo pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove.

- Sugerirali smo važnost pitanja koje se odnosi na konverziju kredita u švicarskim francima i zakona koji je donesen, da Komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da nakon što je zakon adresirao same građane ovaj put ne dođemo u neku situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika, rekao je Plenković nakon sastanka s Junckerom.

Europska komisija je u lipnju poslala Hrvatskoj pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Hrvatska vlada je u srijedu usvojila odgovor na prigovore koji će do kraja tjedna uputiti Europskoj komisiji.

Plenković je s Junckerom razgovarao oko pola sata.

Plenković je rekao da je aktualna vlada "vrlo precizno artikulirala stav, odgovorila Komisiji i na jedan elaboriran način predstavila naše stajalište".

- Mi očekujemo od EK da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja i hrvatske stavove, rekao je Plenković dodajući da će se kada dođu u poziciju "da budu dio hrvatske vlade, jasno odrediti kako bi bili na tragu obrane nacionalnih interesa, u konkretnom slučaju hrvatskog proračuna".

Na upit o tužbi UniCredita zbog zakona o konverziji, Plenković je rekao da arbitražu nije pokrenula Hrvatska, da je Hrvatska upoznata s tim da Komisija dovodi u pitanja bilateralne sporazume o zaštiti ulaganja, na čemu se temelji ta tužba.

- U razgovoru s Junckerom danas nismo ulazili u detalje. O tome ćemo se očitovati nadam se za nekoliko tjedana, vrlo brzo, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:55