VRH STRANKE U PANORAMI

KARAMARKO POTVRDIO 'Brkić je samo stavio na stol ideju da se povučem, ali nije me kritizirao'

 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 16:42 Tomislav Karamarko se u prilično dobrom raspoloženju obratio novinarima i spremno odgovarao na njihova pitanja.

'Imamo elemente da uđemo u novo preslagivanje', rekao je Karamarko i najavio da će tek uslijediti dogovor o mogućem pokretanju opoziva premijera Oreškovića. Na nekoliko ponovljenih pitanja kasnije je govorio da je to stvar tehnike, da se ona tek treba razraditi. Kazao je i da je to sve zapravo politički folklor, da je ključno da ministarsta nastave raditi.

'HDZ je već previše ustupaka napravio i ne možemo tako raditi. Tako bismo omogućili da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i Mosta, a bez čelnika obje strane, to je nesuvislo, doista jedna inverzna situacija, neobično. Orešković nema bez nas uporište u parlamentu', izjavio je šef HDZ-a.

'Ciljamo da, ako dođe do sastavljanja nove većine, da ona bude kvalitetna, ovo iskustvo ne bismo htjeli ni s kim ponoviti', prokomentirao je suradnju s Mostom. 'Ovo je vrlo ozbiljan posao, ne radi se o tome hoće li netko s nekim ići na roštilj', kazao je.

Iako je HSS u subotu objavio da je sporazum na temelju kojega je ta stranka pristupila Domoljubnoj koaliciji stavljen izvan snage, Karamarko je inzistirao da je HSS i dalje dio vladajuće koalicije.

'HSS je dio Domoljubne koalicije, imao sam jučer sastanak s njihovim predsjednikom, ne znam što se novo dogodilo', rekao je.

Govoreći o mogućoj budućoj većini, na pitanje je li ona trenutno sastavljena od previše grupacija, Karamarko je rekao da misli da će one biti svedene na minimalan broj. 'Mora se pristupiti ozbiljnim pregovorima, razgovorima i dogovrima', rekao je.

Kazao je da 'u ovom momentu' velika koalicija ne dolazi u obzir.

Na pitanje hoće li se održati još koja sjednica Vlade u trenutnom sastavu, uzvratio je veselim protupitanjem: 'Hoćemo se kladiti?'

Potvrdio je da je za novog glavnog tajnika HDZ-a imenovan Domagoj Ivan Milošević.

Na pitanje novinara na raspravi tijekom koje je, kako je Jutarnji neslužbeno doznao, bilo kritika na njegov račun te se postavilo pitanje njegove odgovornosti, a navodno je zatražena čak i ostavka, Karamarko je rekao da nikakvih kritika nije bilo, ali da se uistinu raspravljalo o situaciji u kojoj on više ne bi bio predsjednik stranke.

''Gospodin Brkić me nije uopće kritizirao, nego je bio jedan od dvoje ili troje ljudi koji su na stol stavili mogućnost da se ja povučem iz Vlade, što bi ta konstelacija značila za stranku, nikakve kritike', rekao je Karamarko.

'Zaključeno je da to ne učinim jer je HDZ već učinio previše ustupaka', dodao je.

Usprotivio se novim izborima jer bi to značilo gubljenje vremena.

----------------------

15.55 - Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, kako neslužbeno doznajemo, pokrenuo je burnu i dramatičnu raspravu na sjednici Predsjedništva HDZ-a koja je potrajalo gotovo tri i pol sata. Tražio se izlaz iz političke krize, a navodno se postavilo i pitanje odgovornosti šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

- Tko je odlučio da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a?

I tko je ovlastio Karamarka da to kaže. O tome nije održan nikakav sastanak stranačkih tijela – čuli su se povišeni tonovi na Predsjedništvu. Navodno je zatraženo i da se Karamarko povuče s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Bilo je riječi i o preslagivanju, ali, kako smo, čuli većina članova ne vjeruje da bi ta opcija mogla uspjeti.

To su prve neslužbene informacije sa sjednice Predsjedništva, čiji su članovi odmah produžili na sastanak Središnjeg odbora koji je u tijeku. Nakon Predsjedništva nitko od članova vrha stranke nije želio davati izjave novinarima.

Doznajemo da se na sjednici povela rasprava i oko imenovanja glavnog i poliitčkog tajnika. Za glavnog tajnika Karamarko je predložio Domagoja Miloševića, a za političkog Domagoja Maroevića iz Splita. Navodno se dio članova Predsjedništva usprotivio tim imenovanjima, o kojima će zadnju riječ imati Središnji odbor. (Rozita Vuković)

----------------------

15:20 Središnji odbor trebao bi, među ostalim, potvrditi imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.


Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva.


Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.

Službene izjave očekuju se nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a, koja je u tijeku.

----------------------

NOVO 12:55 Na Predsjedništvu je odlučeno da će glavni tajnik HDZ-a biti Domagoj Ivan Milošević. Za političkoga tajnika odabran je Domagoj Maroević, a međunarodni tajnik ostaje Miro Kovač, neslužbeno saznaje N1.

----------------------

NOVO 10:50 - HDZ-ovci su počeli dolaziti u hotel Panorama, a jedini koji se odlučio nešto reći jest potpredsjednik HDZ-a Olgeg Butković.

- . HDZ je stranka od vitalnog značaja za Hrvatsku, pobijedili smo na izborima i ne možemo dopustit da se događaju ovakve stvari. Na iracionalne stvari koje se događaju jedini je odgovor ovaj kojeg smo jučer dali, rekao je prije početka održavanja Predsjedništva HDZ-a potpredsjednik te stranke Oleg Butković za N1.

- Ako premijer odbije ostavku idemo u proceduru Dakle, izglasavanje nepovjerenja. No, pričekajte današnje odluke nakon čega ćemo više znati. Naravno da ćemo mi diktirati situaciju u Saboru jer smo dobili najveći broj glasova građana. No, ponavljam ne bih kalkulirao prije nego što danas sve definiramo. Samo ću dodati - u politici je sve moguće. Međutim, ako me pitate da li će opstati ova Vlada nakon svega što se dogodilo moram reći - teško, poručio je Butković.

----------------------

Sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) održat će se u subotu u 11 sati u zagrebačkom Hotelu Panorama (Trg Krešimira Ćosića 9). Nakon Predsjedništva u 12 sati, također u Hotelu Panorama, održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, izvijestio je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:24