VJETAR U LEĐA VRDOLJAKU

JUTARNJI DOZNAJE: NAPRAVLJEN JE VELIKI KORAK PREMA KOALICIJI HDZ-a I HNS-a Najmoćniji županijski ogranak HNS-a donio ključnu odluku

Predrag Štromar, Andrej Plenković i Ivan Vrdoljak
 Željko Hajdinjak / Goran Mehkek / Ronald Goršić / Hanza Media

Predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije sinoć je, prema ekskluzivnim informacijama Jutarnjeg, donijelo odluku da će podržati koaliciju HNS-a i HDZ-a​ o kojoj će se danas od 15 sati raspravljati na sjednici Predsjedništva te stranke u Zagrebu.

Odluka je vrlo važna i daje naslutiti u kojem bi se smjeru mogla odvijati rasprava o eventualnoj podršci HNS-a Vladi Andreja Plenkovića.

Delegati Varaždinske županije, naime, čine gotovo 30 posto svih delegata stranke, prilično su moćni i imaju dosta velik utjecaj na narodnjake pa je sinoćnja odluka koju su donijeli narodnjaci sa sjevera prilično znakovita.

- Varaždinska županija uvijek se smatrala uporištem HNS-a te delegati iz ovih krajeva imaju velik utjecaj na Središnji odbor stranke. Ne mogu špekulirati što će to značiti za konačnu odluku o podršci ili ne podršci Vlade kao niti razloge zašto Predrag Štromar, koji je ovu županiju moguće izgubio zbog Vrdoljakovog koketiranja s HDZ-om, inzistira na potpori HDZ-u - rekao je za Jutarnji jedan dobro informiran izvor iz stranke.

Prema informacijama iz jednog drugog izvora, Štromaru je navodno ponuđena pozicija ministra graditeljstva koju je prvotno trebala dobiti Anka Mrak Taritaš, ali se od toga odustalo obzirom je ona i dalje izričito protiv preslagivanja: - Štromar je izgubio županiju, nema gdje i pozicija ministra graditeljstva mu je zapravo posljednja prilika, kaže nam naš izvor.

Očekuje se da će sličnu odluku donijeti i HNS-ova lokalna organizacija u Slavoniji koju drži sam Vrdoljak, a potom i Dalmacija, izuzev Dubrovnika. Predsjedništvo HNS-a Međimurske županije o koaliciji s HDZ-om razgovarat će večeras, prije sjednice Središnjeg odbora najavljene za srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03